Alma- és répalé - A babának is adjunk belőle!

Alma- és répalé - A babának is adjunk belőle!

Ha frissen préselt levekről beszélünk, akkor ne csak abban gondolkodjunk, hogy vagy zöldség, vagy gyümölcs legyen. A kettőt természetesen keverhetjük, ennek egyik klasszikus példája az alma-répa keveréke. Ebben az is jó, hogy nemcsak a levet tudjuk hasznosítani.

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 1 kg sárgarépa

Az almát vágjuk negyedekre, szedjük ki a magházat, most kivételesen hámozzuk is meg. A sárgarépát is tisztítsuk meg, és mindkettőt préseljük le gyümölcspréssel. Itt is áll a szabály, hogy 1-1 arányban hígítva fogyasszuk.

Tipp! Jelen esetben azért vágjuk le az alma héját, mert préselés után fel fogjuk használni. A gyermekek hozzátáplálásának első módja, amikor gyümölcsleveket adunk nekik. Ezek közül is az alma az első. Fontos, hogy amikor megkezdjük a hozzátáplálást, akkor mindig egy komponensű étellel/itallal kezdjük, mert így tudjuk majd, hogy mi az, ami nagyon nem ízlik neki. Az anyatej és a szilárd táplálék közötti átmenetet jelentik a gyümölcslevek. Amikor magunknak készítjük ezt a levet, akkor először az almát préseljük le, és pár kiskanállal adjunk belőle a babának. Később lehet a kevertből is adni, ha megszokta az almát. Még később pedig a préselésből visszamaradt „almapüréből” is megkínálhatjuk.

Alma- és répalé - A babának is adjunk belőle!

Jó tudni! Az alma és a sárgarépa egész évben elérhető, emellett magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Az alma egyik alkotóeleme a pektin, amely a védőréteget képez a vastagbél falán, megköti a mérgező anyagokat, és így csökkenti a vastagbélrák kialakulását. A sárgarépa karotint tartalmaz, amely védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatása ellen. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet.

 

Alma

Sárgarépa

Energia

52 kcal

41 kcal

Fehérje

0,2 g

0,9 g

Zsír

0,1 g

0,2 g

Szénhidrát

13,8 g

9,5 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek