Allergiás kínok ősszel is

Allergiás kínok ősszel is

Sokan a nyár elmúltával sem lélegezhetnek fel. A legagresszívebb gyomnövények szeptemberben (sőt, októberben is) virágoznak, többek között kellemetlen orrdugulást okozva. Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus adjunktus összefoglalta, hogyan készüljünk fel.

Az allergiás rinitisz, azaz a szénanátha a gyermekek 5 százalékát, a felnőttek 15 százalékát érinti. Az allergén (a pollen) hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, és ez a megfázáshoz hasonló tüneteket okoz: viszket és bedugul, vagy éppen folyik az orrunk, viszket a garatunk és a szemünk, könnyezünk.

Két agresszív gyom

Egyetlen szál parlagfű akár 8 milliárd pollent is képes kibocsátani! A virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek ráadásul hatalmas utat, akár száz kilométert is képesek megtenni a szél szárnyán.

A fekete üröm pollenje szintén nagyon erős allergén, a parlagfű mellett ez a legtöbb megbetegedést okozó gyom. Kedvező hatása is lehet: gyógynövényként a belőle főzött tea remek étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcsoldó, idegerősítő. Emellett azonban virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót válthat ki. A növény rengeteg pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig.

Tüneti kezelés

Az allergia mai tudásunk szerint nem gyógyítható, ám a megfelelő terápiával akár tünetmentessé is válhatunk. Leggyakrabban tüneti szereket alkalmaznak: szájon át szedhető gyógyszereket, helyileg alkalmazható orrspray-ket, orr- vagy szemcseppeket.

Allergiás kínok ősszel is

Az allergiaellenes gyógyszerek egyik fő csoportját az antihisztaminok alkotják, amelyek meggátolják, hogy a sejtekből allergiás reakciót kiváltó anyagok szabaduljanak fel. A másik nagy csoportot a lokális és szisztémás szteroidok alkotják.

Ma már a legtöbb készítmény vény nélkül kapható, a diagnózis ismeretében a megfelelő választáshoz érdemes a gyógyszerész tanácsát kérni. A szakember felméri, hogy milyen fő tüneteink vannak, hogy melyik tünet zavar a leginkább, hogy szedünk-e valamilyen egyéb gyógyszert. Arra is rákérdez, hogy mióta tartanak és milyen rendszerességgel fordulnak elő a tünetek. Hamar körvonalazódik, hogy melyik szer lesz a megfelelő, és hogy szükséges-e szakorvoshoz irányítani a beteget.

Keresztben

Vigyázat, az allergiások 5–10 százalékát még a keresztallergia is sújtja! Egyes allergének szerkezete hasonlít egymásra, a szervezet pedig a hasonló allergénekre hasonló választ ad. Ez a keresztreakció, amely egyes pollenek és rokon növényfajok között is felléphet. A parlagfű-allergiások legyenek óvatosak a sárga- és a görögdinnyével, a paradicsommal, az uborkával és a banánnal!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek