Zöld kávé, ami máshogy pörget

Zöld kávé, ami máshogy pörget

A reformtáplálkozás, és a trendi biotermékek szerelmeseinek igazi különlegesség a zöld kávé, amely élvezeti értéke mellett igazán sok jótékony hatással is rendelkezik.

A szeptember sokak számára jelent extra megterhelést. Kezdődik az iskola a gyerekeknek, indul a reggeli rohanás. Az egyetemisták is újra elkezdik az elvárásokkal és teljesítménykényszerrel, no meg jó esetben bulikkal teli hétköznapjaikat. Sokan ilyenkor állnak be egy új munkahelyre, és vállalnak fel ismét komoly kihívásokat. Itt az ősz, és egyre kevesebb jut az éltető napfényből is.

Jól jöhet ilyenkor egy manapság egyre divatosabb és egyre többek által kipróbált energetizáló, vitalizáló ital, a zöld kávé. A kávé szerelmesei is kipróbálhatják, hiszen a fekete kávéhoz képest egy sokkal barátságosabb és egészségesebb „ébresztő” italra válthatnak a csípős őszi reggeleken.

Miért zöld?

A zöld kávé nem más, mint a zöld kávészemekből készült ital, vagy ennek kivonatából készült étrendkiegészítő. A megszokott, pörköléstől barna kávészemektől abban különbözik, hogy különösen sok klorogénsavat tartalmaz, ami a szervezetben ferulasavvá alakul. Jórészt ennek a vegyületnek tulajdonítják a zöld kávé jótékony hatásait.

A klorogénsav azonban a pörkölés során lebomlik, így a kávénak csupán a zöld formájában található meg. Ez a sav egyébként a napraforgóban, a sárgarépában, a paradicsomban és az articsókában is megtalálható.

Zöld kávé, ami máshogy pörget

A zöld lenne a gyógyító kávé?

Számos vizsgálatot végeztek zöldkávé kivonatának alkalmazásával, és bár kellő mennyiségű tudományos bizonyíték még nem áll rendelkezésre, az eredmények alapján feltételezhető, hogy a szív- és érrendszerre, a vércukorszintre és az anyagcserére jótékony hatást gyakorol.

Vérnyomás

A vizsgálatokban azt találták, hogy tartós (10-12 hetes) alkalmazás mellett akár 7-8 százalékkal is csökkentheti a vérnyomást, sőt fokozza a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, növeli az erek rugalmasságát.

Vércukorszint

A vércukorszintet csökkentő hatását is feltételezik, ez állatkísérletekben igazolást nyert, ám kellő tudományos alátámasztást embereken végzett vizsgálatokban még nem kapott. A feltételezések szerint gátolja a glukóz felszívódását a vérből és fokozza az inzulintermelést.

Túlsúly

Szintén további kísérletekkel szükséges alátámasztani a feltételezett testsúlycsökkentő hatását is. Feltételezik, hogy a klorogénsav felgyorsítja az anyagcserét, így segít a felesleges kilók leadásában. A tapasztalatok szerint a zöld kávé feltölt energiával, és fogyasztásával az éhség is később jelentkezik.

Energetizál, de máshogy

A zöld kávéban található koffein a fekete kávétól eltérő módon, lassabban és egyenletesebben fejti ki a hatását. A tapasztalatok szerint nem okoz szívdobogásérzést, vagy hirtelen ránk törő fáradtságérzetet.

Tipp:

A zöld kávészemek őrleményéből készült tea kellemes, frissítő, nem hasonlít a fekete kávéhoz. A hagyományos módon készítjük: Forrázás után 5-6 percig áztatjuk fedő alatt. Maximum napi 3-4 csészényit fogyasszunk belőle.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek