Óvjuk a szemünket nyáron is!

Óvjuk a szemünket nyáron is!

Nyáron bőrünk és szemünk is ki van téve a napfény káros hatásainak. Ha nem óvjuk megfelelően szemünket a napsugaraktól, olyan visszafordíthatatlan betegségeket okozhatnak, mint pl. makula degeneráció.

Mi a makula degeneráció?

  • Az időskori makula degeneráció (AMD) világszerte gyakori szembetegség, amely fokozatosan és visszafordíthatatlanul homályosítja el a központi látást egyik vagy mindkét szemben.

  • Az AMD világszerte körülbelül 124 millió embert érint.

  • A vakság legelterjedtebb oka az iparosodott országok 65 év fölötti lakosai között.

  • A magyar lakosság körében minden hetedik 50 év feletti ember látása károsult időskori makula degeneráció miatt.

A napfény hatása a szemre

A beérkező napfény a sárgafoltra (macula lutea) fókuszálódik, amely az éleslátás központja. Ez a folyamat hasonlít arra, amikor nagyítóval gyűjtjük össze egy tárgyon a nap sugarait egy pontban, míg az végül meggyullad.

A fényben található sugárzás olyan lebontó folyamatot indít el, amely káros oxidáló anyagokat, úgynevezett szabad gyököket eredményez, ezek károsítják a retinát és visszafordíthatatlan látásvesztést okozhatnak. Napszemüveg viselésével és étrend-kiegészítők fogyasztásával megóvhatjuk szemünket a káros napfénytől.

Az egészséges emberi szem rendelkezik a szervezet saját %u201Eantioxidáns védelmi rendszerével", amely csökkenti az oxidatív stresszt. Ez a rendszer az alábbi alkotóelemekből áll:

  • lutein és zeaxantin nevű karotinoidok a sárga makula pigmentben találhatóak meg,

  • antioxidáns C- és E-vitaminok,

  • cink és szelén az antioxidáns enzimek kofaktorai.

Normális körülmények között a lutein és a zeaxantin nevű ásványi anyagok afféle belső napszemüvegként funkcionálnak és kiszűrik a káros kék fényt. A kor előrehaladtával ezen karotinoidok koncentrációja csökken a szemben.


Megelőzés

Ha hosszútávon napszemüveg nélkül megyünk a napra, a szabadgyökök túlzott mértékben elszaporodnak és károsítják a retinát. Ráadásul idővel a természetes antioxidáns védelmi rendszer is sérülékennyé válik. Nagyon fontos az ásványi anyagok mennyiségének elégséges és megfelelő bevitele a szervezetbe. Amennyiben a szükséges ásványi anyag mennyiséget nem tudjuk étrendünkkel biztosítani, étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a hiányt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek