Várandós nyaralás: tippek a zavartalan pihenéshez

Várandós nyaralás: tippek a zavartalan pihenéshez

Babáddal a pocakodban is fürdőzhetsz a napfényben, és hazánk, vagy külföldi országok édes illetve sós vizeiben, ha betartasz néhány alapvető szabályt.

Érdemes megtervezned hová és hogyan utazol, és bölcsen teszed, ha nyaralás előtt vitaminokkal, nyomelemekkel töltöd fel a szervezeted - ez utóbbival még a frontok kellemetlenségeit is megelőzheted!

Mielőtt útra kelsz, feltétlenül keresd fel az orvosodat, hogy megnézze, minden rendben van-e. Ha „áldását adja” az üdülésre, kezdhetsz azon gondolkodni, milyen közlekedési eszközzel szeretnél utazni. Ha az autóra voksolsz, gyakran iktass be néhány perces pihenőt, mert a sok ülés nem tesz jót a vérkeringésnek; egyrészt nagyobb a vérrögképződés veszélye, másfelől, ha romlik a vérkeringés, kevesebb oxigén áramlik az ereidben, következésképpen kevesebb oxigén jut el a babához.

Ezt elkerülendő, állj fel, nyújtózkodj, sétálgass, mozgasd meg a tagjaidat. Várandósan talán a buszos kirándulás a legkényelmetlenebb, mert kevés a helyed és a pihenőket nem a Te szükségleteidhez igazítják. A pici létfontosságú szerveinek kifejlődése után, körülbelül 16. és a 31. hét között, ha megteheted, nyugodtan választhatod a légi közlekedést. Az utolsó trimeszterben egyes légitársaságok már nem, vagy csak orvosi igazolással engednek repülőre ülni.

Várandós nyaralás: tippek a zavartalan pihenéshez

Ennek oka, hogy ha a gépen beindul a szülés, akkor kényszerleszállást kell végrehajtani.

Ha a legváratlanabb helyzetekre is igyekszel előre felkészülni, valóban át tudod majd adni magad a felhőtlen nyaralásnak. Ennek a felkészülésnek része az is, hogy kideríted, várható- e valamilyen fronthatás a nyaralás alatt. Kutatások szerint a nők eleve érzékenyebbek az időjárás változásokra, pláne akkor, amikor szervezetük két ember egészségének biztosításáról gondoskodik. Mi, akik Közép-Európában élünk, még az átlagnál is hevesebben reagálunk a frontokra, hiszen térségünkben különösen gyakoriak a frontátvonulások.

Melegfront-áthaladás előtt fáradtnak, ingerültnek, nyugtalannak érezheted magad, nehezebben tudsz koncentrálni, talán rosszabbul alszol, szédülsz, fáj a fejed. Hidegfront átvonulása után rosszabbodik az allergia, felerősödhetnek a reumás, ízületi panaszok, gyakoribbak a görcsök, leeshet a vérnyomás, és ugyancsak jellemzőek lehetnek az alvászavarok. Szerencsére sokat tehetsz a kellemetlenségek ellen, például tudatos táplálkozással.

A vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrend elfújhatja a panaszaid, jó szolgálatot tesznek többek között az A, B, C, E vitaminban, illetve a káliumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban bővelkedő élelmiszerek. Az erős immunrendszer könnyebben alkalmazkodik az időjárás változásokhoz, ezért a táplálkozás mellett az állapotodnak megfelelő testmozgással is megelőzheted a nehézségek kialakulását.

Mire ügyelj még a nyaralás alatt? Mindig tarts magadnál egy nagy üveg ásványvizet! Az izzadással nemcsak vizet, hanem a babád fejlődéséhez szükséges ásványi anyagokat is veszítesz, ezért lényeges a folyamatos folyadék-utánpótlás, lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz formájában.

Ha még nem lépted át az utolsó trimesztert – amikor már nyitva lehet a méhszáj –, és nincs semmilyen panaszod, akkor a vízügyi hatóságok által megfelelőnek ítélt vízben, különösen pedig a tengerekben nyugodtan lubickolhatsz. A medencék vizeivel bánj óvatosabban, mert a nagy melegben, amikor tömegek látogatják az uszodákat, strandokat, nagyobb a fertőzésveszély. A napsugarak csábításáról sem kell lemondanod, de ne feledkezz meg a fényvédő krémről, és egyszerre ne tölts túl sok időt a napon, már csak azért sem, mert a napsugarak melege képes áthatolni a hasfaladon!

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek