Vakáció a parton - Lubickoljunk biztonságosan!

Vakáció a parton - Lubickoljunk biztonságosan!

Sokak számára az az igazi vakáció, amelyet víz mellett (vízben) tölthetnek. A víz különleges közeg: a lubickolás hasonlóan kellemes, mint az anyaméhben való lét. Nem véletlen, hogy legjobb pillanatainkban azt mondjuk: úszunk a boldogságban. Ha betartunk néhány óvintézkedést, ez így is marad.

Különleges közeg a víz. A felhajtóerőnek köszönhetően csökken a testre nehezedő súly, így nem erőltetjük meg az ízületeinket, viszont intenzívebb munkát végezhetünk, mint a szárazföldön. A vízben való mozgás ideális a túlsúlyos és az ízületi problémákkal küszködő emberek számára. Úszás közben annyi oxigént használunk el, mint amennyit felveszünk, s ez erősíti a tüdőt és a szívet. Sérüléstől nem kell tartanunk.

Az úszás alaposan megmozgatja majdnem minden izmunkat, közben pedig egyenletesen terheli a testünket. Erősít, fejleszti az állóképességet, ráadásul rugalmasságot biztosít. Gerincproblémákra, a tartáshibák javítására kitűnő. Az asztmásoknak kifejezetten jót tesz: a hűvös, párás levegő könnyebbé teszi a légzést, a tüdő intenzív megdolgoztatása pedig erősíti a hörgőket.

A szem védelme

A természetes vizekben kórokozóktól fertőződhet meg a szem, míg az uszodában a kórokozók ellen alkalmazott klór okozhat problémát. A legjobb, ha úszószemüveget viselünk, bár egy-két csepp víz valószínűleg ez alá is behatol. Kontaktlencsével inkább ne merüljünk a víz alá! Ha begyulladt a szemünk – azaz piros, duzzadt, fájdalmas és kevésbé jól látunk vele –, különösen, ha váladékozik is, forduljunk orvoshoz! Az ilyen fertőzés nagyon ritkán múlik el magától, és többnyire a vény nélkül kapható szemcseppektől sem várhatunk csodát. Az orvos által előírt antibiotikus kúra (esetleg gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kiegészítve) valószínűleg gyógyulást hoz.

A fül védelme

A víz szárazzá teszi a fülünk bőrét. A hallójárat kanyargós falú, kívül porcos, belül csontos cső, amit igen vékony bőr borít. Belül, a dobhártyához közel, egy „árokban” képes meggyűlni a víz, amelyből baktériumok juthatnak a bőr alá. Ilyenkor a bőr összeszűkül, és fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakul ki.

Vakáció a parton - Lubickoljunk biztonságosan!

A kezelést bízzuk szakemberre! A gyógyulás egyik feltétele a szűkült hallójárat rendszeres, mikroszkóp segítségével történő kitisztítása, míg a másik a megfelelő antibiotikus kezelés. Persze meg is előzhetjük a bajt a hallójárat szárazon tartásával. A hajszárító durva megoldás, hiszen túlszárítja a bőrt, túlhevíti a dobhártyát! Jó eszköz lehet a hallójáratot szárító spray, amely elpárologtatja a fül belsejéből a bent rekedt vizet. Talán a legegyszerűbb, ha a hallójárat kitörlése után (amelyet a törülköző csücskével vagy kézben sodrott vattapamaccsal, de sohasem fülpiszkálóval végezzünk!) infralámpával szárítgatjuk a hallójáratot. Az is nagyon hasznos, ha füldugót készíttetünk, amely kifejezetten a mi fülünk méretéhez igazodik.

A hüvely védelme

A természetes vizekben általában öntisztító folyamat zajlik, a legtöbb uszodában pedig szigorúan ellenőrzött tisztítórendszerek segítségével biztosítják a jó vízminőséget, így általában nem kell számolni a hüvely fertőződésével.

A veszélyt inkább a vízben eltöltött hosszú idő, valamint a strandolást követő helytelen tisztálkodási szokások jelentik – ilyen a lúgos vegyhatású kozmetikumok (főként a szappan) használata, amelyek közvetlenül károsítják a hüvely savas védelmét.

A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás! Talán nem fölösleges említeni, hogy székelés után a törlésnek mindig elölről hátrafelé kell történnie, nehogy bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen a végbélnyílás felől.

Harc a szúnyogok ellen

A szúnyogok a nedves, párás környezetet kedvelik. A vérszívó nőstények valószínűleg érzékelnek bizonyos emberi anyagcseretermékeket, illetve hormonális folyamatokat, amelyek vonzzák őket.
Mivel a szúnyog a csípése során véralvadásgátlót juttat a sebbe, a szúrás helyén egy kis vörös duzzanat alakul ki. Gyerekeknél ez a reakció általában sokkal hevesebb. Ha ráadásul elvakarják a csípéseket, a sebek könnyen elfertőződhetnek, és akár ótvar is kialakulhat.

A szúnyogok ellen használjunk szúnyogriasztó krémeket, spray-ket! Ha megtörtént a csípés, alkalmazzunk hűsítő gélt a bőrön.

Ne fürödjünk a szökőkutakban!

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a szökőkutak vize többek között porral, talajszemcsékkel vagy állati ürülékkel szennyeződhet. A nem rendszeresen tisztított vagy nem folyamatosan üzemelő kút belső felszínén olyan élőbevonat (nyálkás, csúszós réteg) alakul ki, amelyben elszaporodhatnak a kórokozók, különösen a nagy melegben.

Vakáció a parton - Lubickoljunk biztonságosan!

A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok kerülhetnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn (különösen a gyerekeknél), ha a vizet véletlenül lenyeljük (például pancsolás közben, illetve vizes kézzel az élelmiszert megfogva). Ha valaki csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből szempontból nem jelent kockázatot.

Különösen veszélyes lehet a Legionella baktérium, amely a vízhálózatokon keresztül jut a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején elszaporodhat. Ha belélegezzük a vízpermetet, a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek eljutni, és helyi gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek