Utazók hasmenése vagy székrekedés?

Utazók hasmenése vagy székrekedés?

Nyaraláskor sajnos gyakran előfordul, hogy a várva várt kikapcsolódást gyomorproblémák és emésztési gondok keserítik meg. Különösen igaz ez a távoli, egzotikus országokban, ahol a megszokottól teljesen eltérő ételek, italok kerülhetnek asztalunkra, és ezek elkészítési módja, a higiéniai körülmények is mások, mint az itthon megszokottak. De az érzékenyebb gyomrúakat akár a közeli mediterrán országokban is érhetik emésztőrendszeri problémák, leggyakrabban fokozott bélműködés illetve hasmenés. A szakirodalom ezt összefoglaló néven az "utazók hasmenésének" nevezi.

Sokan közülünk a nyaralás alatt épp ellenkező jellegű panaszokkal küzdenek, és székrekedést tapasztalnak. Ennek kiváltó oka lehet a megszokott környezet elhagyása, az ódzkodás idegen illemhelyek használatától.

Mindkét panasz enyhítésére már itthon felkészíthetjük emésztőrendszerünket. Tudományosan bizonyított, hogy a probiotikus tejtermékek fogyasztása segítheti egyensúlyba hozni és ellenállóbbá tenni a bélflóránkat.

A nyaralás helyszínén az alapvető higiéniai és táplálkozási szabályok betartása azonban jelentősen csökkentheti az ilyen típusú problémákat.

Néhány jótanács, hogy a nyaralás igazi élmény legyen:

 • Minél többször mossunk kezet, mert a baktérium okozta gyomorfertőzések legtöbbször szennyezett kézzel terjednek!

 • Kerüljük azokat a nyers zöldségeket-gyümölcsöket, melyekről nem tudjuk biztosan, hogy megmosták őket! Kerülendők még a nyers hallal, tenger gyümölcseivel vagy nyers hússal készített ételek is.

 • Legyen bőséges a reggelink, melynek fontos része minden nap egy friss probiotikus joghurt.

 • Igyunk palackozott ásványvizet, mivel szervezetünk nincs hozzászokva más országok ivóvízéhez.

 • Nyaraláskor hajlamosak vagyunk többet enni, mint a hétköznapokon. Figyeljünk ekkor is, hogy ne együnk össze-vissza és egyszerre túl nagy mennyiséget!

 • Ismerkedjünk a helyi specialitásokkal is, de csak mértékkel fogyasszunk belőlük!

 • A probiotikus tejtermékek segítik az emésztést, ezért az utazók hasmenése illetve székrekedés esetén is egyensúlyba hozhatják bélflóránkat és ezáltal emésztőrendszeri panaszaink enyhüléséhez is hozzájárulhatnak.

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobaktérium törzsek tagjai, amelyek jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, aktivitásuk révén segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképességet. Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha legalább 106/g koncentrációban tartalmaz élő probiotikus kultúrát a termék fogyaszthatósági ideje alatt.

A probiotikus tejtermékeknek többféle, a szervezetre nézve kedvező hatása lehet:

 • Segíti kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát

 • Támogathatják az immunrendszert

 • Rövidíthetik a hosszú tranzitidőt vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés kezelését

 • Enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit

 • Egyesek csökkenthetik a haspuffadást

 • Csökkenthetik az ún. rossz, azaz LDL koleszterin szintet

 • A nyáron gyakran fellépő ún. "utazók hasmenése" megelőzésére is jól alkalmazhatók

Nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, mert hatásukat csak hosszú távú alkalmazás esetén tudják kifejteni. Ügyeljünk arra, hogy olyan probiotikus tejtermékeket válasszunk, amelyek probiotikum tartalma és ezek kedvező hatása tudományosan igazolt.

Forrás: Well PR Ügynökség

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek