Utazási aranyszabályok

Utazási aranyszabályok

Az augusztusi jó idő várhatóan az utazási szezon meghosszabbítását is jelenti. Sokan mostanában indulnak last minute utakra, és jó idő esetén az ősz eleji szabadságolások sem ritkák. Az utazás előtt állóknak nem árt néhány tippet megfogadniuk a pihentető nyaralás érdekében. És ha már nyaraltunk idén, akkor is érdemes elolvasni írásunkat, hogy a jövő évi sikeresebb legyen...

Ahhoz, hogy szabadságunkat stressz nélkül élvezhessük, nem árt tudatosan terveznünk, és néhány tanácsot megfogadnunk.

Mindent meg kell beszélni

  • Hova utazzunk? A problémák gyakran már akkor jelentkeznek, mikor először felvetődik a szabadság gondolata. A családokban sokszor elkeseredett vita folyik arról, mi legyen az úticél. A hegyekbe induljanak, vagy valamilyen vízpartot válasszanak? Esetleg egy műemlékekben és múzeumokban bővelkedő város legyen a nyaralás színhelye? Bizony, e fontos kérdés eldöntése nem történhet meg kompromisszumok nélkül, hiszen semmiképpen sem elfogadható, hogy mindig a család ugyanazon tagjának akarata érvényesüljön. Úgy próbáljuk megtervezni a szabadságot, hogy mindenki megtalálja a maga örömét. Például keressünk olyan területet, ahol hegyek vannak, de fürdésre alkalmas tó is van a közelben. Vagy beszéljük meg, hogy az idén a tengerhez megyünk, de jövő nyáron körutazásra indulunk. Fontos, hogy a választásba minden családtagot vonjunk be, hogy mindenki elmondhassa a saját véleményét.

  • Hogyan tervezzünk? Beszéljük meg előre a szabadság menetét. Hallgassuk meg a többieket, hogy ők mit szeretnének. Segíthet, ha az utolsó szabadságot még egyszer felidézzük. Mi sikerült jól? Mi nem volt annyira kellemes? Hogyan lehet jobban megoldani? Már most tervezzük meg, mit fogunk együtt csinálni, és mi az, amit mindenki egyedül szeretne tenni. Ha szabadságunkat egy hétvégi házban töltjük, már előre fel kell osztani a házimunkát, hogy ebből ott ne legyen vita.

Ha már megegyeztünk az időpontban, az úticélban, kezdődhet a részletek megtervezése. Ha autóval megyünk, gondoljuk át az útvonalat. (Útvonalterveket az interneten is találunk.) Sokszor azonban a korrekt útvonaltervezés és az üzembiztos autó ellenére sincsen garantáltan feszültségmentes utazás. Egy kölni pszichológus véleménye szerint a szabadság alatti agresszió és stressz fő oka gyakran az az eltúlzott, nem reális elvárás, hogy a szabadság már az autóban elkezdődik.

Utazási aranyszabályok

A szakember tanácsa az, hogy már az utazás előtt képzeljük el, hogy mi az, ami az utazás alatt megtörténhet velünk, még akkor is, ha ezek esetleg kellemetlen gondolatok. Ilyen módon a család az esetlegesen előforduló komoly gondokra is kellőképpen fel tud készülni.

  • Mire van szükségünk az egészségünk megóvása érdekében? Ha valaki távoli országba utazik, időben tájékozódnia kell az előírásos és kiegészítő oltásokról - gyógyszerésze szívesen ellátja tanácsokkal.

A legtöbb régióban - mindenekelőtt Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon - fennáll annak a veszélye, hogy kullancscsípést követően agyhártyagyulladás, vagy Lyme-Borreliose betegség (viszkető kiütés és felszökő láz teszi felismerhetővé) alakul ki. Az oltás megvédhet az agyhártyagyulladással szemben. Trópusi utazás esetében a következő az ajánlatos eljárás: keresse fel orvosát az utazás megkezdése előtt körülbelül hat héttel korábban.

Egyes oltások csak hetekkel később fejtik ki védő hatásukat és vannak oltások, amelyek beadása közt időbeli kihagyás szükséges.

Ne felejtse el indulás előtt megkötni a betegbiztosítást.

A krónikus betegeknek idejekorán gondoskodniuk kell a szükséges gyógyszerekről, és az orvossal meg kell beszélniük, hogy - egészségügyi szempontból - a tervezett utazás kapcsán mit kell átgondolniuk, mire kell felkészülniük.

Az inzulint használó cukorbetegek - biztonsági okokból - dupla mennyiségű inzulint csomagoljanak be. Ha repülővel utaznak szabadságra, kérjenek a háziorvostól írásos igazolást a betegségről, mert - az inzulin és az injekciós felszerelés miatt - a kézi poggyász ellenőrzésekor problémák lehetnek.

A kezdet: kipihenve könnyebb

Ha lehet, az utazás előtti napot, napokat már ne munkával töltsük, mert ha a munkahelyről "esünk be" a kocsiba, szállunk fel a repülőre, szinte biztos, hogy idegeskedéssel kezdjük a szabadságot. Akik autóval indulnak útnak, jobb, ha hétköznapra időzítik az indulást, mert a hétvégeken az utak nagyon zsúfoltak.

Ha gyerekkel utazunk, ne felejtkezzünk el a játékról, könyvről, innivalóról. Könnyű étel és sok gyümölcs a legmegfelelőbb a hosszú útra, a nehéz ételek ilyenkor (is) kerülendők.

  • Tartsunk szüneteket. Egy óra után 5 perces, három óra után 10 perces, öt óra után 20 perces, hét óra után 60 perces szünet ajánlható. (Természetesen mindenki maga érzi, mikor és mennyi időre van szüksége, hogy kicsit kinyújtóztassa a tagjait, felfrissüljön.) Amennyiben az út több mint 10 órán át tart, be kell iktatni egy éjszakai alvást.

  • Ne az utolsó pillanatban... Repülővel történő utazáskor lehetőleg ne az utolsó pillanatban érkezzen a repülőtérre. A repülőtéri nézelődés, egy kávé elfogyasztása sikeres indítása lehet a szabadság kellemes eltöltésének.

  • Testmozgás a repülőn. Különösen a hosszú utak során kell rendszeresen felállni, mozogni. A hosszan tartó ülés trombózist okozhat. Lábgyakorlatok, és a patikákban is beszerezhető, utazáskor alkalmazandó harisnya csökkenti a kockázatot. Egyébként nem csak a repülővel utazókat fenyegeti a trombózis veszélye. Azoknak is, akik hosszasan ülnek autóban, vonaton, vagy autóbuszon, komolyan kell venniük ezt a kockázatot.

Utazáskor viseljünk kényelmes, lenge ruhát.

A repülőn lévő száraz levegő miatt fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, de ne alkoholt, mert az folyadékot von el a szervezetből, és a repülőn az alkohol gyorsabban száll a fejünkbe.

A fel- és leszállásnál fellépő nyomáskülönbséget rágógumi rágásával és bonbon szopogatásával enyhíthetjük. A patikában beszerezhető füldugó is segíthet.

Megérkeztünk!

Szabadság alatt is legyen meg mindenkinek a maga "külön" élete. Előfordulhat, hogy a család egyik tagja a kultúrát helyezi előtérbe, míg a másik az egész napot a strandon szeretné tölteni. Engedjük el egymást, így nincs vita.

Amennyiben a gyerekek is velünk vannak, akkor az apukáknak most megadatik a lehetőség arra, hogy végre több időt töltsenek gyerekeikkel, s így a mamáknak is juthat végre egy kis szabadidő.

  • Ne engedjük, hogy a viták tartós problémához vezessenek. Ha mégis valamilyen vita keletkezik, nagyon fontos, hogy gyorsan megoldjuk. Hallgassuk meg a másik felet és próbáljuk megérteni őt. Ha a saját kívánságainkból és a velünk szemben ülő kívánságaiból jó kompromisszumos megoldást tudunk találni, akkor a vita nem vezet tartós problémához. Beszéljük meg, hogy mi az, ami nem tetszik, mielőtt még komoly veszekedés lesz belőle. Együtt keressük meg azt a megoldást, ami mindenki számára elfogadható.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek