Táplálkozás a nyári hónapokban

Táplálkozás a nyári hónapokban

A nyári melegben sokkal kevesebbet mozgunk, lassabban és nehezebben emésztünk, valamint kevésbé koncentrálunk. A magyar ember sokszor húst eszik hússal, pedig kézenfekvő lenne nyáron a hazai idénygyümölcsök és zöldségek nagyobb mértékű fogyasztása.

A nyári hónapokban szervezetünk mondhatni takaréklángon ég, ezért jobb, ha nem terheljük  gyomrunkat nehéz, zsíros ételekkel. A táplálkozáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben fokozott a szervezet folyadékigénye, ezért a napi legalább két liter folyadéknál jóval többet is érdemes ilyenkor elfogyasztani.


A könnyű ételek jótékony hatása

Ki tudja, miért, de a strandok talponállói még mindig nem fogytak ki a tejfölös lángos-, mustáros kolbász-, sült krumpli-, hamburger- és pizza kínálatukból, pedig lássuk be, a rekkenő forróságban korántsem egy megterhelő lakoma az ideális választás, ráadásul a diétánknak sem igazán kedvez.

Nyáron valamelyest másképpen táplálkozunk, mint az év egyéb évszakaiban, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, ráadásul az idényzöldség és gyümölcs remek lehetőségeket kínál, hogy megszabaduljunk felesleges kilóinktól, és rostokban gazdag, valamint alacsony kalóriatartalmú étkezést folytassunk.

A zamatos és színes zöldségek és gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók, mennyeien kombinálhatók húsokkal, a tenger gyümölcseivel vagy öntetekkel és akár egymással is. Fogyasszuk tehát őket frissen párolva, grillezve, aszalva vagy szárítva, kétségtelenül érezni fogjuk a könnyű nyári étkezés áldásos hatását.

Harmonikus táplálkozás nyáron is

Hiába a sok nyers zöldség- és gyümölcscsoda, még nyáron sem ajánlatos csupán hideg ételeket fogyasztani, hiszen ezzel gyengíthetjük az immunrendszerünket és a lépünket. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Szigorú szabályok

A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. Ne vegyük tehát félvállról az alábbi élelmiszer-biztonsági rendszabályokat:

  1. Az élelmiszer-alapanyagokat csakis megbízható forrásból vásároljuk. Ellenőrizetlen helyen és különböző alkalmi árusoktól még zöldséget és gyümölcsöt sem célszerű venni.

  2. Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett címkékre és feliratokra. A minőség megőrzési és fogyaszthatósági idők, az összetétel vagy a tároláshoz javasolt körülmények sok fontos információt adnak az adott termékről.

  3. A hazavitt élelmiszerek minél előbb kerüljenek a megfelelő helyre. A hűtést igénylő ételekre külön ügyeljünk.

  4. A nyers húst és a tojásokat tároljuk jól elkülönítve egymástól. A darált húst lehetőleg még aznap használjuk fel. Amennyiben a hús és a tojás szaga és színe nem a szokásos, ne használjuk fel.

  5. Dolgozzunk tiszta konyhában, tiszta eszközökkel, és mossunk kezet az egyes elkészítési fázisok között.

  6. A nyers húson bármikor előfordulhat az egészségre ártalmas baktérium vagy akár szalmonella, ezért célszerű külön vágódeszkán és külön késsel előkészíteni a főzéshez.

  7. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, mert könnyen megtelepedhetnek rajtuk a növényvédő szerek maradványai, rovarok vagy a földben lévő szennyeződések is.

  8. Az ételeket, különösen, ha húst és tojást tartalmaznak, jól süssük át, a magas hőfok ugyanis elpusztítja a baktériumokat.

  9. A megmaradt harapnivalókat pedig minél előbb tegyük a hűtőszekrénybe, ne álljanak órákig szobahőmérsékleten.


Falatozzunk a szezon ajándékaiból

A zöldségeskertek csak úgy kicsattannak a színes és zamatos termésektől. A szezon legnagyobb adománya kétségkívül az uborka és a tök házasságából született cukkini, amely puha héjában rejtett tápértéke és sokoldalú használhatósága miatt méltán népszerű a háziasszonyok körében.

Készíthetünk belőle hideg krémlevest vagy fasírtot, tálalhatjuk köretként, ránthatjuk és párolhatjuk, de a zsenge terméseket még akár nyersen is fogyaszthatjuk. De most van a szezonja az A- és C-vitaminban és ásványi sókban gazdag padlizsánnak, patisszonnak, sütőtöknek, sóskának és spenótnak.

Továbbá ilyenkor érik a piros és zamatos, likopinban gazdag paradicsom, az egyik legfontosabb vitaminforrásunk, a karotint tartalmazó sárgarépa, a lecsónk nélkülözhetetlen összetevője, a B-vitaminban gazdag paprika, a fehérjebombaként emlegetett puhabab és a C-vitamint, foszfort, valamint vasat tartalmazó egyik fontos strandkellék, a csemegekukorica.

De táplálkozási érték szempontjából az uborka sem utolsó, hiszen értékes magnézium-, kálium-, vas-, foszfor- és káliumforrás, ezenkívül kedvezően hat a gyomor működésére és kiváló vízhajtó hatású. Az éltető zöldségek nyári konyhánk nélkülözhetetlen kellékei. Készítsünk tehát ízletes fogásokat.


Édes nyári tobzódás

A nagy forróságban jóval több folyadékra van szükségünk, mint máskor. Ha már unjuk az állandó vízivást, fogyasszunk lédús gyümölcsöket a szezon kínálatából. A folyadékot étel formájában is magunkhoz vehetjük, készítsünk az aromás gyümölcsökből frissítő, hideg krémleveseket vagy mennyei fagylaltokat és színes, zamatos gyümölcssalátákat.

A toplistás nyári gyümölcsök közé tartoznak az ásványi anyagokban, flavonoidokban és C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök, mint a málna, szeder, ribizli, de hasznos rostokat és vitaminokat tartalmaz a nyári alma, a körte és az őszi-, valamint sárgabarack is.

Használjuk ki a nyár adományait, és készítsünk változatos, pehelykönnyű nyári csemegéket.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek