Szokatlanul korán indultak útnak a gólyák! Az időjárás az oka?

Szokatlanul korán indultak útnak a gólyák! Az időjárás az oka?

Szokatlanul korán indult meg idén a madárvonulás: a GPS-GSM jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák (Ciconia ciconia) közül a Garam névre keresztelt madár már Bulgáriában jár, a napokban pedig más példányok is megkezdték vándorútjukat.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora elmondta: bár sok fészekből még ki sem repültek a késői kelésű fehér gólyafiókák, egyes fiatal madarak már meg is kezdték az őszi vonulást.

"Az idei, száraz periódusokkal teli év nem kedvez a gólyáknak, így hamarosan minden, már felkészült fiatal nekivág a nagy útnak" - fogalmazott Papp Ferenc.

Szokatlanul korán indultak útnak a gólyák! Az időjárás az oka?

A fehér gólyák – más nagy testű madarakhoz hasonlóan – nem vállalkoznak a Földközi-tenger átrepülésére.

A németországi Weser folyótól keletre fészkelők a Boszporusz környékén gyülekeznek, itt hagyják el Európát, majd Anatóliát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus-völgyét. Innen dél felé folytatják útjukat: a jeladóknak köszönhetően az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a madarak egy része a Száhel-övezetben telel, Szudánban és a Csád-tó vidékén. A Dél-Afrikáig vezető útvonalakat és a telelőterületeket már több mint száz éve ismerik a kutatók.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek