Sziget: Úgy gondoskodnak rólad, mint az anyukád

Sziget: Úgy gondoskodnak rólad, mint az anyukád

Nagyon komoly elsősegélynyújtó hely áll a rendelkezésedre a Szigeten, amely olyan, mint egy kórház: 24 órás orvosi ellátást, gyógyszertár és lehetőség a különleges tárolást igénylő gyógyszerek elhelyezésére. Szeles Géza doktor, az egység vezetője mutatja be, hogy mi mindenre készültek fel a kollégái.

Sürgősségi ambulancia

A sürgősségi ambulancia ugyanúgy működik, mint egy kórház. Egy műszakban egyszerre öt-hét orvos van szolgálatban, és a munkájuk segítéséhez szükséges nővérek. Számuk attól függően változik, milyen napszak van. Éjszaka többen, 11-en vannak beosztva. Rajtuk kívül az Országos Mentőszolgálat van még ott, ők csúcsidőben 9 autóval és teljes személyzettel vannak jelen.

Járőrözés gyalog és motorral

A Helperek Egyesület elsősegélynyújtó járőrei a nap 24 órájában a fesztivál területén hármas csapatban járőrözve ügyelnek a fesztiválozók biztonságára. A több száz önkéntes nemcsak orvosokból, hanem szakképzett segítségnyújtókból áll. Ők 16-22 éves fiatalok, akik négy hónapos intenzív képzésen megtanulták az újraélesztést, mit kell észlelni a veszélyben lévő fiatalokon. Nem várjuk meg, hogy maguktól jelentkezzenek a betegek, hanem megkeressük őket, ugyanis nem mindig tud segítséget kérni, aki rosszul van.

Sziget: Úgy gondoskodnak rólad, mint az anyukád

A Szigeten csak gyalog vagy motorral lehet gyorsan beavatkozni. Megfigyeltem, ha elindul a mentőautó, az vonzza a tömeget. A részeg ember azt hiszi, hogy buli van, táncolni kezd, és akár feláll a mentőre. Ezért motorral közlekedő gyorsbeavatkozó egységünk is van.

Józanodó

Külön részleg áll az ambulancián azok rendelkezésére, akik többet ittak a kelleténél, de nem alkoholmérgezettek. Szakápoló mellett józanítjuk ki őket. Nejlonnal lefedett tornaszőnyegeken fekszenek, amiről nem esnek le. Van egy 12 ágyas fektetőnk, akit kórházba kell vinni, meg tudja várni fekve a segítséget, addig kaphat infúziót.

Gyógyszertár, gyógyszertárolás

Azokra a gyerekekre is vigyázunk, akik krónikus betegséggel küszködnek, mint az asztma vagy az allergia, a cukorbetegség, az epilepszia. Pláne, ha ritka gyógyszert szednek, amit éjszaka nehéz pótolni. A gyógyszertár 0-24 óráig működik, de nem minden található itt. Viszont négy órán belül bármit be tudunk szerezni. De tárolunk hűtve is gyógyszereket, amiket rendelői körülmények között kell tartani, mint például az inzulint. A franciák rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, már előre jelentkezett egy olyan srác, akinek hűtve kell tárolni a gyógyszerét.

Forrás: sziget.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek