Szexuális fertőzés vagy hüvelygomba?

Szexuális fertőzés vagy hüvelygomba?

A szakértőnk, dr. Vass Zoltás szerint sokszor nehéz megkülönböztetni a kétféle fertőzést. A hüvelygomba nyáron sűrűbben fordul elő. Mik a tünetei? Hogyan védekezhetünk ellene?

A hüvelygomba

- A női nemi szervek fertőzéseit érdemes két csoportra osztani: nemi úton terjedő betegségekre, és nem szexuális érintkezéssel fertőző kórokra, ilyen például a hüvelygomba – mondta dr. Vass Zoltán, szülész-nőgyógyász.

Szexuális fertőzés vagy hüvelygomba?

– Mivel a tünetek nagyon hasonlóak, gyakran nehéz megkülönböztetni egymástól a különféle problémákat. Nyáron, melegben azért jelentkezik gyakrabban a hüvelygomba, mert megváltoznak a környezeti tényezők: a páciens nedves fürdőruhában üldögél, jobban beleizzad a műszálas viseletbe, ha nyaralni megy, máshol tisztálkodik, esetleg máshogy táplálkozik, több édességet, alkoholt fogyaszt. Ezek a feltételek már elegendőek ahhoz, hogy kialakuljon egy gombás fertőzés. Ez egyébként nem csak a nyári időszakban, de máskor is a leggyakoribb női probléma – mutatott rá a szakorvos.

Minden nő ismeri?

- Az egészséges hüvelyflórában a gombák és a baktériumok normális egyensúlya áll fenn, amint ez felborul, háttérbe szorulnak a laktobacillusok, és elszaporodnak a gombák, ezek legtöbbször Candida-félék. A tünetei tipikusak, duzzadt, piros, viszkető szemérem, száraz hüvely, fehér, szagtalan, darabos folyás, csípős vizelés és kellemetlen közösülés – sorolta a nőgyógyász. – Nem kíséri azonban alhasi fájdalom vagy láz. Sokan felismerik a tüneteket, és recept nélkül kapható készítményt vásárolnak, ezekben antifungális hatóanyag, klotrimazol, ekonazol, illetve fentikonazol található, kúp, tabletta vagy krém formájában. Hasznos lehet a jód-, a lactobacillus- vagy ezüst- és C-vitamin-tartalmú hüvelykúp. Ha a tünetek nem múlnak vagy rövid időn belül kiújulnak, érdemes orvoshoz fordulni, aki receptköteles készítményt írhat fel, ezekben általában flukonazol, ketokonazol vagy itrakonazol a hatóanyag. A komolyabb fertőzések akár több hónapos kezelést is igényelhetnek, ez esetben a partner gondozása is javasolt.

A nőgyógyász tanácsai:

  • Viseljen mindig pamut alsóneműt.
  • Ne használjon illatosított tusfürdőt vagy intim szappant.
  • Ne igyon túl sok alkoholt, ne egyen túl sok édességet.
  • Elővigyázatosan használja a nyilvános vécéket, közös zuhanyozókat.
  • Strandolás után vegyen száraz fürdőruhát.
  • Hetente maximum 1-2 alkalommal végezzen hüvelyöblítést.
  • Menzesz alatt – ha szükséges – használjon probiotikum tartalmú tampont.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek