Szex nyáron! A félrelépés is megengedett?

Szex nyáron! A félrelépés is megengedett?

Nyáron élénkebb a szexualitásunk? Máshogy viselkedünk az ágyban és az ágyon kívül? Könnyebben vagyunk kaphatóak a kalandokra? Kriston Andreával, a Kriston Intimtorna (KIT) alapítójával beszélgettünk, aki férfi-női tanfolyamain rengeteg emberi történettel találkozik.

Nyáron jobban rá vagyunk hangolódva a szexre?

Nyáron lazábban öltözünk, nagyobb bőrfelületet mutatunk meg, ami hatással van a másik nem képviselőire. A vízparti közeg, a forróság is fel tudja korbácsolni a vágyakat. Ha bennünk él a vágyakozás az összetartozásra, akkor megvan az esélye annak, hogy különösebb önvizsgálat nélkül belemegyünk szexuális kapcsolatokba.

Például egyéjszakás kalandba?

Igen. Az egyéjszakás kaland sok veszélyt hordoz magában, például fertőzésveszélyt, nem kívánt terhességet, érzelmi kiszolgáltatottságot. Szerintem a kulcsszó a felelősség: egymás és saját magunk iránt. Az is normális emberi érzés, ha nem érzünk szerelmet, de szenvedélyt igen, és ebből lesz egy kaland. De csak akkor születhet jó élmény, ha képviseljük a saját érdekeinket, és egyértelmű visszajelzéseket adunk arról, ha a másik olyat tesz, ami nagyon jó nekünk, és arról is, ha nem az történik, amit szeretnénk.

Szex nyáron! A félrelépés is megengedett?

Nemrég egy férfi tanítványom megkérdezte, mit szólok azokhoz a nőkhöz, akik elmennek vele randevúzni, és úgy tűnik, „itt már minden sínen van”, majd a végén mégis nemet mondanak. Biztosan megleptem ezt a férfit, amikor azt feleltem neki, hogy szerintem ezek a nők nagyon jól tették, hogy hallgattak a belső hangjukra. Ezek szerint rendelkeztek akkora önismerettel és voltak olyan őszinték meg bátrak, hogy fel tudták vállalni: bár eleinte maguk is akarták ezt a kalandot, mégis eljött egy olyan pont, amikor úgy érezték, mégsem.

És ha nem hallgatunk erre a hangra?

Az kudarcélményt szülhet, ami akár ördögi körbe is kergethet bennünket: előfordulhat, hogy hajszolni kezdjük a visszaigazolást arról, hogy kellünk valakinek és vonzónak találnak bennünket. Lehet, hogy halmozni kezdjük az egyéjszakás kalandokat, ami viszont hosszú távon árthat az önbecsülésünknek. Végső soron a legtöbb ember az összetartozásra vágyik és arra, hogy szeressen, hogy szeressék. Az egyéjszakás kaland nem adja meg ezt az élményt. Különösen a nőkre jellemző, hogy egy-egy ilyen alkalom után megalázva érzik magukat és szégyenérzet alakul ki bennük, hiszen egy olyan helyzetbe mentek bele, amiről már az elején is tudhatták volna, hogy kudarccal fog végződni.

A kaland lehet könnyed, de a fogamzásgátlás komoly kérdés.

Igen, ez nagyon fontos! Az a jó, ha két ember akár egy könnyed együttlét alkalmával is tud őszinte lenni egymáshoz. Nemrég egy másik férfi tanítványom azt mesélte, hogy még egyetlen olyan nő sem volt az életében, akivel tudott volna beszélni a fogamzásgátlásról! Én pedig azt gondolom, hogy olyasvalakivel nem is érdemes kezdeni, akivel ezt nem lehet megbeszélni.

Ez „csak szex”?

Egy szexuális kaland során hatunk egymásra még akkor is, ha az elején leszögezzük, hogy „ez csak szex”. A szex valahol egy nagyon őszinte kitárulkozás: hiszen lemeztelenedünk, megmutatjuk magunkat pőrén. És talán furcsa, de néha könnyebb őszintének lenni egy idegennel. Gondoljunk csak bele, milyen őszinte beszélgetések fordulnak elő, mondjuk, egy-egy vonatúton az útitársak között! És micsoda őszintétlenség telepedhet a házastársak közé…

Mi a kalandok szerepe az életünkben?

Fontos, hogy milyen érzésekkel jövünk ki egy kapcsolatból. Egy rövidebb viszony is lehet nagyon értékes, és lehet, hogy utólag is jó szívvel fogunk emlékezni rá, ha azt érezzük, hogy épített, előre vitt bennünket. Ezeket a kérdéseket egyébként a hosszú távú kapcsolatokban is érdemes feltennünk magunknak, hiszen sajnos nagyon sok olyan házasság van, amelyben leépül a partnerek szexualitása, a rengeteg kudarc pedig többek között merevedési zavarokhoz vagy megfoganási nehézségekhez vezet.

Mit gondolsz a flörtről?

A flört fontos játék két ember között, ami sokat adhat az önbizalmunknak. Egy izgalmas beszélgetés, egy kis szemjáték vagy a testbeszéd alkalmat adhat arra, hogy megüzenjük: „észrevettelek, tetszel nekem”. Ha nem lépünk át egy határt, akkor azt gondolom, hogy a flört ártalmatlan akkor is, ha közben van párunk. Ugyanakkor viszont nagyon nagy illetlenség másnak a társunk előtt bókolni vagy mással úgy szemezni, hogy a kedvesünk is ott van.

Szex nyáron! A félrelépés is megengedett?

Ha pedig a flörtölés egyfajta mániává válik, érdemes önvizsgálatot tartanunk: vajon miért van szükségünk arra, hogy kényszeresen, újra meg újra meggyőződjünk arról, hogy kellünk másoknak? Vajon nem pont azért, mert mi magunk vagyunk azok, akik nehezen kötődünk?

És ha a flörtből több is lesz, miközben foglaltak vagyunk?

Nagyon nehéz és összetett kérdés, hogy hol a szabadságunk határa. Onnantól, hogy megházasodtunk vagy elköteleződtünk, bezárjuk magunkat? A párunk a tulajdonunkká válik? Azt gondolom, hogy az emberi érzelmek, vonzódások sokkal színesebbek tudnak lenni, mint a kötődési formák. Előfordulhat, hogy valakinek az életében becsúszik egy-egy külső kapcsolat, amely olyan tanulást hordozhat, ami gazdagít, előrevisz bennünket. Sőt, az is megesik, hogy a külső élmények hatására az illető az új energiákat képes visszaforgatni az alapkapcsolatába. De azért ez további kérdéseket is felvet: hogyan kerüljük el, hogy fájdalmat okozzunk a párunknak? Mit bír el a kapcsolat? Mit kezdünk a lelkiismeret-furdalással? Alapvetően kiteljesíti az életünket az, hogy a másik nemmel kölcsönhatásban létezünk – kérdés, hogy ki milyen mélységben tapasztalja meg ezt a kölcsönhatást.

Egy jól sikerült nyaralás egy hosszú távú kapcsolatnak is új lendületet adhat?

Igen! Az nagyon jó, ha szeretettel, figyelemmel erősíthetjük egymásban a fontosság érzését. Egy jó vakáció alatt újra felkorbácsolódhat a szenvedély – az lenne a jó, ha ezt át tudnánk menteni a hétköznapokra is. Persze ehhez nem feltétlenül kell elutazni. A „kivel?” fontosabb, mint a „hová?”…


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek