Segítség! Foltok, pöttyök lettek a bőrömön

Segítség! Foltok, pöttyök lettek a bőrömön

Nem elég, hogy hőség van, de még valami furcsa foltok is megjelentek a bőrömön. Ekcéma? Gomba? Napgomba? Napallergia? És miért húzódik? Valamilyen betegség tünetei ezek?

2019.08.27

Először is a bőrbetegségek diagnosztizálása szakértőt kíván – ami nekünk csak pötty, folt, dudor, kiütés, pattanás, hámlás, az a szakembernek rengeteg információval bíró tünet. De van azért néhány támpont, ami segít eligazodni, vajon mitől lett foltos az „irhánk”.

Az egyik, a népesség nagyjából 10 százalékát érintő megbetegedés az ekcéma (dermatitis atopica), amely a bőr felszínes, a hám és a hám alatti kötőszövet nem fertőző gyulladása, és amelynek több formája van. Legjellemzőbb közös tünete a gyulladt bőr és a viszketés.

Az atopiás dermatitis rendszerint a nyári hónapokban pihen, nyugalomban van, majd télen újulnak ki a bőrtünetek. Ha viszont fotoallergiás kontakt ekcémája van valakinek, akkor épp a tavaszi, napsütéses időszakban kezdenek előjönni a tünetek és őszig is tarthatnak. Ha nedvedzést, pörkképződést, hámlást is tapasztalunk, akkor elég egyértelmű, hogy ekcémával van dolgunk. Sajnos a folytonos dörzsölés és vakarás nagyon árt! Megvastagszik a bőr, sőt ki is sebesedik a ráncok mentén, és a bőrhajlatokban. Az ekcéma leggyakrabban végtagokon, és azok hajlataiban alakul ki.

Segítség! Foltok, pöttyök lettek a bőrömön

Szintén viszkethet, de nem okoz sebeket és bőrvastagodást a gombás fertőzés. Elsősorban vörös kiütés és apró hólyagok jelenhetnek meg és a világ népességének mintegy 20 százalékát érintik. Ha nem jól szellőző ruhát, melltartót, alsóneműt, zoknit, cipőt hordunk, akkor a gomba könnyen megtelepedhet a bőrünkön: gyakran alakul ki gombás fertőzés az úgynevezett összefekvő területeken is, tehát lágyékhajlatnál, a mell alatti redőben, hónaljárokban. Szakemberek megfigyelése szerint nyáron azért is gyakoribb a bőrgomba, mert akár kisebb hámsérülések - pl. rovarcsípés - nyomán is kialakulhat, a vakarással felkaristolt bőr ugyanis a bakteriális és gombás fertőzéseknek is kedvez. Általában vörös, világosbarnás, hámló foltokban tűnik fel a bőrgomba, esetleg a lábujjak között a kipállott, fehér bőrfelszín hívja fel rá a figyelmet. Hajlamosítanak rá hormonális és anyagcsere-tényezők (például a terhesség, egyes fogamzásgátló tabletták szedése, a cukorbetegség, endokrin betegségek), egyes antibiotikumok, szteroidok, valamint a daganatos betegségek, autoimmun-betegségek kezelésére használt szerek, immunszuppresszív gyógyszerek is.

A napgomba nem terjed emberről emberre, a fejbőrünkön élő gombákat visszük át a testfelszínre, ahol ezt az elváltozást okozzák. Nyáron kicsi, fehér pöttyök vagy foltok jelennek meg a bőrön, és bár egyáltalán nem biztos, hogy a folt nyáron alakult ki, azért nevezik napgombának mert hiába éri napfény, a napgombával fertőzött terület fehér marad, míg körülötte a bőr szépen barnul. A „betegség” ritka: a népesség 3-5 százaléka érintett csak.

Ha csak húzódik, hámlik, pereg…

Az sem jó érzés, amikor nyáron a lábszárunk, alkarunk húzódik, feszül, ez azért van, mert a bőr kiszáradt. Bár megnyugtató, hogy ez inkább kellemetlen állapot, mint betegség, az érzés attól még ugyanolyan gyötrő. Ráadásul ápolás hiányában az állapot fokozatosan romlik, végül a bőr berepedezhet, egyre nagyobb felületen alakulhat ki hámlás, irritáció, és emiatt kialakul rajta az előzőekben már emlegetett gyulladás, ekcéma, bakteriális és gombás fertőzés is. A száraz bőr ugyanis gyakran (akár mélyen) berepedezik, az így keletkezett folytonossági hiányokon pedig a kórokozók könnyebben behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek