Recept nélkül adtak nyugtatót Vizsolyban

Recept nélkül adtak nyugtatót Vizsolyban

Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és ötmillió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszertárat működtető cégre, mivel az súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat.

A gyógyszerhatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében közölte, a szankcióra azért volt szükség, mert a gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták Vizsolyban a tisztigyógyszerészek. Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták.

Recept nélkül adtak nyugtatót Vizsolyban

 

Ez idő alatt 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása igazolódott, azok közül 21 készítmény (18 157 doboz) a pszichotróp 4-es listába tartozik. Ezeket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában, orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is. A gyógyszertár a vizsgálat szerint összesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő emberek azonosítására nem volt lehetőség.

 

A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket húsz-harminc környékbeli - vizsolyi, vilmányi, hernádcécei - lakos részére adta ki, ám azt mondta, név szerint nem ismerte őket, "csak látásból". Az OGYÉI szerint a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő - klonazepám, alprazolám, és efedrin-hidroklorid tartalmú - készítmények, amelyek a megfelelő szakorvosi, orvosi ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek.

 

Ezeknél a hatóanyagoknál kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal - figyelmeztet a hatóság. Az intézet közölte, azért, hogy a gyógyszerellátás folyamatos legyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, felvette a kapcsolatot a helyi polgármesterrel és a gyógyszerészi kamara elnökével, így a közeljövőben újra nyílhat gyógyszertár Vizsolyban. A kamara automatikusan etikai eljárást indít minden olyan gyógyszerésze ellen, aki tudatosan megsérti a jogszabályi előírásokat.

 

A közelben három településen érhető el gyógyszertár: fiókgyógyszertár van Boldogkőváralján és Novajidrányban, Encsen pedig három közforgalmú gyógyszertár működik. Ahhoz, hogy Vizsolyban újra nyithasson gyógyszertár, a helyi önkormányzatnak vagy egy a közelben lévő patikának kell az OGYÉI-hez fordulnia. Előbbi esetében közforgalmú gyógyszertár létesítésére pályázatot ír ki a hatóság, utóbbi esetében pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt - közölték.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek