Óvjuk környezetünket!

Óvjuk környezetünket!

A légszennyezettség okozza a legtöbb idő előtti halálozást, csak az Európai Gazdasági Térségben évente 600 ezer ember korai halálozásáért felel. Magyarországon mintegy 8-14 ezerre becsülik a légszennyezettséggel összefüggő halálozásokat.A magyar emberek egészségének javítása, így a népbetegségeket okozó rossz szokások, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezés visszaszorítása, de leginkább a levegő szennyezettségének a javítására kell törekedni - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) felelős államtitkára  a Tiszta Levegő Párbeszéd című konferencián.

A légszennyezettség csökkentésénél fontos szerepet tölt be a környezet- és az egészségtudatosság növelése is. A környezettudatos szemléletre nevelés eszközei közülfontos például az Európai Mobilitási hét és az autómentes nap megtartása. Az egyes szennyező anyagok vonatkozásában az iparhoz és a közlekedéshez képest a háztartási szektor kibocsátása a legjelentősebb, ez főként Magyarországra jellemző. A kialakult helyzet javítására indították el a Fűts okosan! című kampányt, amelyben bemutatják a lakosságnak a szilárd tüzelőanyagok használatából eredő  "Magyarország levegő minősége az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően javult, de az EU több tagállamához hasonlóan a levegő minősége minden eddigi erőfeszítés ellenére Magyarországon sem felel meg még az összes előírt határértéknek, így további intézkedésekre van szükség."- mondta V. Németh Zsolt.

A légszennyezettség nem lokális probléma, ugyanis az európai lakosság 95 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásánál szennyezettebb környezetben. Éppen ezért a légszennyezettség csökkentéséhez nemzetközi és nemzeti koordinált intézkedésekre van szükség.

Óvjuk környezetünket!

Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának főigazgatója arról számolt be, hogy az EB az európai légszennyezettség javítása és a légszennyezettségből eredő korai halálozások visszaszorítása érdekében indította el a Tiszta Levegő Párbeszédet. A kezdeményezés egyebek mellett a környezetvédelem érdekében tett tagállami jó gyakorlatok megismerésére szolgál. A főigazgató hozzátette: a párbeszéd célja, hogy a légszennyezettséghez köthető halálozások száma, ami jelenleg eléri a 400 ezret Európában, 2030-ra a felére csökkenjen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek