Óvja problémás bőrét!

Óvja problémás bőrét!

Ma már tudjuk, hogy a káros napsugárzás elleni bőrvédelem az egyik legfontosabb feladatunk, különösen a tavaszi-nyári időszakban, így előzhetjük meg a később kialakuló betegségeket, például a bőrrákot. Cikkünk második részében arra keressük a választ, mivel készíthetjük fel bőrünket a napfényes időszakra, akár problémamentes, akár bőrhiba esetén.

A bőrvédelem nem csupán a napozókrémek használatát jelenti, de táplálkozással is tehetünk bőrünk egészségéért. Itt van például a béta-karotin, a zsírban oldódó A-vitamin legfontosabb forrása, amely szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Legkönnyebben sárgarépával, sütőtökkel, kelkáposztával vagy tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe. Jó hatással van a nyálkahártyára, a látásra, de a béta-karotinoid antioxidánsként egyes rákfajták megelőzésében is segíthetnek. A sárgás színű festékanyag bizonyos fokig képes közömbösíteni a napsugárzás hatásait, egyenletesebb barnulást biztosíthat.

Szabó Kornélia, 29 éves – Vitiligo
A vitiligo pontos kiváltó oka nem ismert, a betegségben szenvedőknek az arcukon, főleg a száj körüli területen és a nyakon, a kézfejükön, a lábfejükön, a hónaljakban jelennek meg fehér foltok. Egyes álláspontok szerint autoimmun folyamatok eredménye, vagyis a szervezet maga zavarja meg a pigmentsejtek működését. A bőrön kialakuló, egyéb panaszt nem okozó, éles kontúrú, hófehér foltok kialakulásáért a pigmenttermelő sejtek, úgynevezett melanociták működészavara tehető felelőssé. Ez nem csak a látvány és az ezáltal okozott pszichés problémák miatt zavaró, de azért is, mert a melanin fontos szerepet játszik az UV-sugarak elleni védekezésben is, tehát hiányában a betegek védtelenek a káros sugárzással szemben, és már enyhe sugárzás hatására is komoly napégést szenvedhetnek.

A szakértő javaslata:
A depigmentált bőr fokozott veszélynek van kitéve, mivel védekezni nem képes, könnyen leég, esetleg fel is hólyagosodik. Érdemes speciálisan vitiligóra kifejlesztett fényvédő krémmel óvni a napsugárzástól. Legalább 30 (SPF) faktoros naptej használata ajánlott.

Garaczi Barbara, 18 éves – Ekcéma
A betegségnek különböző formái ismertek, az eltérő típusú ekcémák másfajta kezelést igényelnek. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a csecsemők és kisgyermekek betegsége, gyakran jelentkezik felnőttkorban is. A seborrheás ekcémát a bőr szerkezeti hibája okozza, fokozott zsírosodás, korpázó hámlás jellemzi, főleg a fejbőrön, a szemöldökök vonalában, arcon az orrszárnyak mellett jelentkezik. A mikrobiális ekcéma esetében baktériumok vagy gombák allergiás alapon váltanak ki ekcémát, erősen viszkető gócok jelentkeznek a végtagokon vagy a törzsön. A tenyéri-talpi ekcéma hátterében gócfertőzés állhat, de a stressz is provokálhatja a tüneteket. Nagyon gyakran jelentkezik atópiás ekcémaként. A kontakt ekcémát a bőrrel érintkező anyagok váltják ki, a foto-allergia pedig a napfény és a különböző kozmetikai készítményekben (naptejek, fényvédők) található anyagoknak köszönhető.

A szakértő javaslata:
Az ekcéma jellemzője, hogy előre nem megjósolható időszakonként tér vissza, még a szakorvos által javasolt kezelés mellett is. Az ilyen típusú bőrt különösen óvni kell, folyamatosan hidratálni, illetve kerülni minden allergént (ételt, vegyszert), amely a tüneteket kiválthatja. A napfény csökkentheti az ekcéma okozta kellemetlenségeket, ezért a megfelelő fényvédelem mellett hasznos is lehet egy kevés napozás. Atópiás, ekcémás bőrre szánt fényvédővel kell védeni a bőrt, hogy a kiszáradt területek helyén elkerüljük a színelváltozást.

Takács Júlia, 18 éves – Szeplő
A szeplő (ephelis) enyhe festékzavar, a legenyhébb és a leggyakrabban látható bőrhiba. Az érzékeny bőrű kisgyermekeken már hároméves kor körül megjelenik, és 20, 30 éves korig minden tavasszal, vagy a túlzott napozást követően válik láthatóvá. A szeplő fél centinél kisebb átmérőjű, kerek, olykor elmosódott szélű, sárgásbarna, néha sötétebb folt. Jellemzője a szimmetrikus megoszlás az orron, a homlokon, a vállakon, a felkarokon és a test más részein is. A foltok nem emelkednek ki a bőr felszínéből, csupán a színeltérés látható. A kialakult szeplők az ősz kezdetéig nem változnak, viszont a tél folyamán elhalványodnak, és alig válnak láthatóvá.

A szakértő javaslata:
A szeplők ellen ajánlott fehérítő krémeket óvatosan kell alkalmazni, hiszen a legtöbb ilyen készítmény a melanint termelő melanocita sejtek működésébe avatkozik bele. Ha nem termelődik elég melanin, csökken a bőr védekező képessége, ezért olyan fényvédőt kell használni, amelyet speciálisan erre a problémára fejlesztettek ki. 

Nagy Júlia, 52 éves - Rosacea
A rosacea, más néven „kivörösödött bőr” tünetei többnyire a 30-40. életév tájékán jelentkeznek, a háttérben genetikai okok állnak. Egy érbeidegzési probléma okozza, amely a bőr működési mechanizmusaiban nemkívánatos változásokat indít el, ez okozza a gyulladt, kiütéses göbök megjelenését. A gyulladásos bőrbetegség általában szimmetrikusan jelenik meg az arc középső részén, az orron, a felső ajkak felett, az orcákon. Ritkábban az arc egyéb részein is előfordulhat. Súlyosabb eseteiben nemcsak értágulatok, de gyulladt, gennyes csomók is keletkeznek, különösen a faggyúmirigyek környékén, az arcon és a nyakon. A tüneteket súlyosbíthatja az UV-sugárzás, az alkoholfogyasztás, a fűszeres ételek, a kávé, a hideg-meleg hőmérséklet szélsőséges váltakozása, az emocionális hatások, egyes kozmetikumok, irritáló szerek, menopausa (hőhullámok), és bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, szteroidok stb.).

A szakértő javaslata:
Rosacea esetén olyan terméket ajánlott választani, amelyben nincs irritáló összetevő, nyugtatja a bőrt, csökkenti a vörösséget, javítja a sejtmegújulást, illetve eltávolítja az elhalt hámsejteket és segíti a kollagén-termelést. Olyan fényvédő készítményt válasszunk, amelyet rosacea ellen fejlesztettek ki, de ne feledjük, a bőrpír nem egyezik a betegséggel.                                           ■
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek