Óvakodjon a forró helyzetektől!

Óvakodjon a forró helyzetektől!

Az égési balesetek sajnos nem ritkák a nyári időszakban, hiszen a gyerekek többet vannak felügyelet nélkül, illetve gyakrabban kerülnek veszélyes helyzetekbe, például nyílt tűz közelébe, mint máskor. Ezeket a sérüléseket a megfelelő felkészítéssel elkerülhetjük, de kezelni kell, ha megtörtént a baj.

A háztartási balesetek közül az égés az egyik leggyakoribb sérülés, súlyossága természetesen minden esetben más és más lehet (lásd a táblázatot). Egyéni döntés kérdése, hogy orvoshoz fordulunk-e. Ha a sérülés csak kisebb területet érint, nem alakulnak ki hólyagok, elég lehet az otthoni sebkezelés. Amennyiben megjelennek a hólyagok, az otthoni ellátás után érdemes felkeresni az ügyeletet vagy a bőrgyógyászt, hogy meghatározza a további lépéseket. Amennyiben az égés nagy területet érint, esetleg az arcon, a nemi szervek környékén jött létre, hívjunk mentőt.

Hogyan kezeljük?

A Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának szakemberei szerint az egészen enyhe, felületes égésekre hideg csapvizet kell folyatni legalább 5–10 percen át. A komolyabb felületes sérülések hűtésére a „20-as szabály” vonatkozik: 20 percen belül, legalább 20 percen át, 20 °C-os vizet kell folyatni rá.

Óvakodjon a forró helyzetektől!

A víz elvezeti a bőrből a hőt, mérsékli a bőr duzzanatát, ezért akkor sem érdemes abbahagyni, ha fájdalom jelentkezik közben. Ezek után a sebet gézzel lazán be lehet kötni, lehetőleg úgy, hogy tudjon szellőzni. Néhány óra múlva ki lehet cserélni a kötést, ekkor meggyőződhetünk arról is, keletkeztek-e hólyagok, és még ekkor is dönthetünk úgy, hogy orvosi segítséget kérünk. Ha csak felületi az égés, alkalmazhatunk patikában vény nélkül kapható hámosító kenőcsöt, amely nem csak a bőr regenerálódását gyorsítja, de fertőtlenít is, így a seben lévő kórokozók nem tudnak elszaporodni.

Mi az amit semmiképpen se tegyünk égés esetén? Tudja meg a Patika Tükör júliusi számából!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek