Őrizd meg barnaságod ezekkel az ételekkel!

Őrizd meg barnaságod ezekkel az ételekkel!

Egyeseknek elég csupán néhány óra, mások akár heteken keresztül is „izzadhatnak”, mire nyaranta elérik az áhított napbarnított bőrszínt. Egy azonban közös: mindannyian szeretnénk minél tovább megőrizni bronzbarnított külsőnket. Fogadjuk meg a mesterszakács tippjeit, használjuk ki a késő nyári nap sugarait is, és idén nem lesz szükségünk önbarnítóra karácsonyig!

A napbarnított bőr egészséges, karcsú külsőt kölcsönöz, ráadásul a bőrhibákat is elfedi, nem csoda, hogy szeretnénk minél tovább megőrizni a bőrünkön is a nyár emlékeit. Szerencsére számos egészségesebb és természetesebb módja is van a hosszan tartó barnaságnak, mint például a szolárium. A legegyszerűbb, legegészségesebb és legízletesebb megoldás, ha belülről támogatjuk bőrünk barnaságát! Persze a leghatékonyabb, ha ezt kiegészítjük egy-egy késő nyári, őszi napozással is, mellyel ráadásul a D-vitamin raktárainkat is hosszabb ideig tarthatjuk ideális szinten.

Vitaminok és antioxidánsok a bőr egészségéért

A megfelelő vitaminok és antioxidánsok bevitele nemcsak a bőr fiatalságának és egészségének megőrzésében játszanak elengedhetetlen szerepet, hanem a gyönyörű, barna bőr kialakulásában és megtartásában is. Dr. Horváth Marianna, a Spirit Hotel főorvosa szerint ebből a szempontból a legfontosabbak az antioxidáns hatású vitaminok, mint például a C és az E vitamin, melyek lekötik az UV sugarak révén keletkezett szabadgyököket, s ezzel segítenek megelőzni a bőr öregedését, megőrzik a bőr rugalmasságát, és elősegítik a regenerációját. C-vitamin utánpótlásért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin szükségleteinket pedig legjobban magvakból és növényi olajokból elégíthetjük ki bőségesen. Az olívaolaj és egyéb hidegen sajtolt olajok ráadásul egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlását.

Őrizd meg barnaságod ezekkel az ételekkel!

Karotinoidok a jó színért

A karotinoidok fogyasztása segít az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. Borda Attila, a Spirit Hotel mesterszakácsa bátran buzdít a legismertebb barnító étel, a sárgarépa fogyasztására, mely magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak véd az UV-sugarak káros hatásaitól a melanin termelés elősegítésével, hanem segít kialakítani és megtartani a bőr természetes barna színét is. Hasonlóan gazdag béta-karotin forrás például az édesburgonya, cékla, sárgadinnye, spenót, sütőtök, kajszibarack, kelkáposzta és rebarbara is. A béta-karotinnál erősebb antioxidáns a likopin, mely az olyan vörös színű növényekben fordul elő, mint a paradicsom, görögdinnye, csipkebogyó vagy a grapefruit – magyarázza a mesterszakács. Ezeknek a könnyű nyári alapanyagoknak ráadásul szinte végtelen felhasználási módja létezik, mind ételként, mind pedig italként is fogyaszthatjuk a hőségben.

Hidratálás a feszességért

Az egészséges bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzésének alapja a külső-belső hidratálás. A megfelelő mennyiségű folyadék ugyanis garantálja a feszességet, frissességet, a jól hidratált bőr pedig tovább megőrzi a napbarnított színt, hiszen nem hámlik. Így a legfontosabb: mindig ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra! A szénsavmentes ásványvíz mellett azonban vannak izgalmasabb alternatívák is a kellő folyadékbevitelre. Próbáljuk ki a Spirit Hotel mesterszakácsának különleges, barnító hideg gyömbéres sárgarépaleves receptjét mandulatejjel, amelyet előszeretettel készít a nyári-őszi időszakban a hotel vendégeinek. Ha összefutott a nyál a szánkban, vegyük az irányt Sárvár és a Spirit Hotel felé, ahol nemcsak az ínycsiklandó barnító fogásokat kóstolhatjuk meg, hanem a kültéri medencék partján festői környezetben még tovább élvezhetjük a nyári nap sugarainak kényeztetését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek