Nyári szemvédelem

Nyári szemvédelem

Sokat olvashatunk arról, hogy a napsugárzás milyen mértékben károsíthatja a bőrünket. De vajon azzal is tisztában vagyunk, mennyire veszélyes a szemünkre nézve? Dr. Kerek Tünde szemész adjunktus segítségével körbejártuk, hogyan óvhatjuk meg a szemünk épségét nyáron.

A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, 5 százaléka pedig ibolyán túli sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-, UVB- és UVC-sugarakra. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak (100-280 nm) legnagyobb részét a földfelszínt körülvevő ózonréteg kiszűri. Az UVB-sugarak (280-315 nm) egy része szintén elnyelődik, ám ami eljut hozzánk, az erősen roncsoló hatású a bőrre és a szemre. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb (315-400 nm), s e sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben.

Károsodás

Az erős fény különféle átmeneti és végleges károsodásokat okozhat a szemben. A kötőhártya és a szaruhártya megégése fájdalmas gyulladást okozhat. Megfelelő gyógyszeres szemcseppel a kellemetlen állapot elmúlik. Ma már azonban egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az UV-sugárzás hosszú távon is károsítja a szemet: hozzájárulhat a szürkehályog-képződéshez, végleges égési heget okozhat a retinán (ideghártyán) és a makulán (az éleslátás helyén), illetve szerepe lehet az időskori makuladegeneráció kialakulásában is.

Jó napszemüveg

Hogy mindezt megelőzzük, érdemes beruháznunk egy jó minőségű napszemüvegbe, amely teljesen kiszűri az UV-sugarakat. Olvassuk el figyelmesen a címkét! Az "UV 400" jelzés azt jelenti, hogy 400 nm alatt minden sugárzást kiszűr, az "ECE" pedig azt, hogy megfelel az Európai Unió szabványának. Inkább optikusnál vásároljunk, és válasszunk a megbízható márkák közül. Egy bóvli napszemüveg csak hamis biztonságérzetet kelt, és még nagyobb károsodást okozhat: a sötétített lencse miatt a pupilla kitágul, ám UV-védelem hiányában nem szűri ki a káros sugarakat. A napszemüveg színe egyébként nem függ össze az UV-védelem fokozatával. A sárga fokozza a képélességet, a barna jó kontrasztokat eredményez, a zöld tompítja az éles fényt.

Figyeljünk arra, hogy a gyerekeknek is megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk!

Speciális lencsék

Választhatunk fotokromatikus lencsét is, különösen akkor, ha az éles látáshoz egyébként is szemüveget viselünk. Ezek a lencsék fényre - a megfelelő mértékben - mintegy 30 másodperc alatt elsötétülnek, árnyékban pedig 5 másodperc alatt visszanyerik eredeti színüket.

A polarizált anyaggal ellátott napszemüveglencse is nagyon hasznos lehet. Ez ugyanis csak a függőleges irányú fénynyalábokat ereszti át, s a különböző felületekről - például a vízfelszínről, az aszfaltról vagy a tengerparti homokról - visszaverődő, megcsillanó, vakító fény nem jut át a lencsén. Jelentősen megkönnyíti az életünket - például autóvezetés, horgászat, vadászat vagy a vízi sportok űzése közben. Segítségükkel a vízbe is sokkal jobban "beleláthatunk", meglepően nagy mélységbe is. Vigyázat! A polaroid lencse nem jelent automatikusan UV-védelmet!