Nyári hajvédelem

Nyáron különösen nagy igénybevételnek van kitéve a hajunk. Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász segítségével összefoglaltuk, milyen tényezők jelentik a legnagyobb veszélyt a hajunk épségére és szépségére.

A fejünkön mintegy 100-150 ezer hajszál nő. Egy tüszőből általában három szál is ered. A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 85 százaléka növekedési, igen kicsi hányada átmeneti, 15 százaléka pedig éppen nyugalmi fázisban van.

Izzadás

A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, s abba eresztik váladékukat. A faggyúnak az a szerepe, hogy a bőrön és a hajszálakon szétterülve, vékony védőréteget alkotva megvédje azt a kiszáradástól és hozzájáruljon a normál pH-érték beállításához. Mivel nyáron izzadékonyabbak vagyunk, ilyenkor mindenkinek fokozott a faggyútermelése. Ám ha túl sok faggyú termelődik, az zsírosodáshoz vezethet, és a pórusokat is eltömítheti.

Gyakori hajmosás

Nem csoda, hogy a nagy melegben akár azok is naponta megmossák a hajukat, akik egyébként nem szokták. Ha így teszünk, válasszunk olyan sampont, amely kifejezetten a gyakori hajmosásra való.

Nyári hajvédelem

Ez kevésbé szárít, és még hidratál is. Ha lehet, keressünk olyan készítményt, amely még fényvédőt is tartalmaz, hiszen a napsugárzás nemcsak a bőrünkre, hanem a hajunkra is káros hatással lehet. Ezért a napon érdemes más módon is – sapkával, kendővel – óvni a hajunkat.

A tökéletes frizura

Gondolkodjunk előre! A dauer, a festés, a frizura beszárítása komoly roncsolóhatással lehet a hajra. Ha közvetlenül e műveletek után indulunk nyaralni, azzal csak tetézzük a kockázatot, hiszen a tenger vagy az uszoda vize, a nyári szél, az erős napfény egyébként is károsíthatja a hajat. Ha lehet, legalább egy-két héttel az indulás előtt menjünk el a fodrászhoz, hogy a hajunk képes legyen kissé regenerálódni az újabb kihívások előtt.

Miért káros?

  • A szél: port és egyéb szennyeződést fújhat a hajba, amely nyáron az izzadt fejbőrön jobban megtapad.
  • A nap: az UV-sugarak fellazítják a hajszálakat tetőcserépszerűen fedő sejteket. Vízbe kerülve ezek még jobban szétnyílnak, így meggyengül a hajszál belső rétegeinek védelme.
  • A tengervíz: a sós víz károsítja a keratint, azaz a haj szerkezetének mintegy 97 százalékát kitevő fehérjét.
  • A klóros víz: a klór mint lúgos kémhatású anyag törékennyé, szárazzá, érzékennyé teszi a hajat.

A fejünkön mintegy 100-150 ezer hajszál nő. Egy tüszőből általában három szál is ered. A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 85 százaléka növekedési, igen kicsi hányada átmeneti, 15 százaléka pedig éppen nyugalmi fázisban van.

A haj a hajgyökérből és a látható hajszálból áll. A hajgyökeret a hajhagyma fogja körbe, amely a haj fő építőelemét, a keratin nevű fehérjét is termeli. A hajszál külső felszínét pikkelyszerűen egymásra boruló sejtek védik.

Zsírosodás

Mi okozza? A faggyúmirigyek által termelt faggyúnak az a szerepe, hogy a bőrön és a hajszálakon szétterülve, vékony védőréteget alkotva megvédje azokat a kiszáradástól és hozzájáruljon a normál pH-érték beállításához. A nyári meleg miatt mindenkinek fokozott a faggyútermelése. Ám ha túl sok faggyú termelődik, az eltömítheti a pórusokat, és a haj zsírosodásához vezethet.

Nyári hajvédelem

Mit tegyünk ellene? Fontos, hogy megfelelő hajápoló készítményeket válasszunk, különben könnyen ördögi körbe kerülhetünk. A legtöbb zsírosodás elleni sampon hatása ugyanis azon alapul, hogy nem engedi kiürülni a faggyúmirigy váladékát. Emiatt mosás után ugyan szép a haj, ám másnap jellemzően szinte kiömlik a felhalmozódott faggyú, és a haj még zsírosabb lesz, mint volt.

A zsírosodás elleni samponok gyakran olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek szárítják a hajat. Ám ez kettős élű fegyver: a száraz bőr ugyanis arra provokálja a faggyúmirigyeket, hogy több váladékot termeljenek! A végeredmény itt is ugyanaz: zsíros haj.

Van néhány kivétel is: egyes samponok a faggyúmirigyek működésének szabályozásával igyekeznek harmonizálni a faggyútermelést: nem gátolják meg a faggyú kiürülését, de kissé visszafogják a termelődését.

Szakértőnk a száraz samponokat is ajánlja, amelyekből manapság újra egyre nagyobb a választék. Ezek a mikroszemcsés porok felszívják a faggyút, azután pedig ki lehet fésülni a hajból.

Száraz, töredezett haj

Mi okozza? A haj szárazzá válásának számos oka lehet. Egyesek genetikailag hajlamosak erre. Igen károsak az olyan mechanikai hatások, mint a forró levegővel való hajszárítás vagy a hajvasalás. Hajlamossá tehetik a hajat a szárazzá válásra az olyan kémiai beavatkozások, mint a festés vagy a dauer. Egyes környezeti hatások, például az erős napsugárzás vagy az uszodai klóros víz szintén szárazzá, töredezetté tehetik a hajat.

Mit tegyünk ellene? Kerüljük a forróságot, például a hajszárítón válasszuk a langyos fokozatot, vagy hagyjuk a szabad levegőn megszáradni a hajunkat!

Éjszakára ne fogjuk össze a hajunkat, hagyjuk szabadon pihenni és lélegezni.

Érdekesség, hogy a hajvégek akkor is lehetnek nagyon szárazak, ha a haj alapvetően zsíros. Ezen úgy segíthetünk, ha gyakran fésülködünk, lehetőleg jó minőségű, állatszőrből készült kefével. Több irányból fésüljük át a hajat, így eloszlathatjuk a hajszálakon a faggyúmirigyek váladékát. Ezzel a módszerrel a frizura szellőzéséről és hidratálásáról is gondoskodhatunk. Az is hasznos, ha balzsammal vagy akár olívaolajjal időnként bekenjük a nedves hajvégeket.

Természetesen nemcsak kívülről, hanem belülről is táplálhatjuk a hajat. Étkezzünk vitamindús étrend szerint, és fogyasszunk sok folyadékot, elsősorban vizet!

Korpásodás

Mi okozza? Ahogyan a test többi bőrfelületén, úgy a fejbőrön is rendszeresen megújulnak a sejtek. Az elhalt sejtek leválnak, és normális esetben szinte észrevétlenül távoznak.

A pityrosporum ovale nevű gomba normális esetben is megtalálható a fejbőrön, ám ha kórosan elszaporodik, akkor gyulladásos folyamatot indít be, ami fokozott osztódásra készteti a fejbőr hámsejtjeit. A korpásodást a demodex folliculorum nevű mikroszkopikus méretű atka is okozhatja. Környezeti hatás – például a rossz minőségű dauer vagy a nem jól megválasztott sampon okozta irritáció – meggyorsíthatja a felső hámréteg leválását. Végül láthatóvá válik a korpa.

Száraz korpásodás esetén a fejbőr nem zsíros, a korpa nem tapad össze, könnyen távozik. A háttérben genetikai hajlam, nem megfelelő táplálkozás, stressz, de a kozmetikumok káros hatása is állhat.

Zsíros korpásodásról vagy seborrhea capitisről akkor beszélünk, amikor fokozott faggyútermelés is jelentkezik. A korpa a zsírosodás miatt ráadásul nehezen távolítható el: a faggyúval együtt összetapadt, sárgás réteget képez a fejbőrön. A genetikai hajlamon kívül többek között a férfi nemi hormon hatására bekövetkező fokozott faggyútermelés is állhat a háttérben.

Mit tegyünk ellene? Ha a probléma alkati eredetű, magát a betegséget nem lehet megszüntetni, csupán kezelni, lehetőleg jó minőségű, korpásodás elleni samponnal. Olvassuk el a terméktájékoztatót, és kerüljük el azokat a készítményeket, amelyek kőolajszármazékokat, fehérítőanyagot, szilikont vagy emulgeálószert tartalmaznak.

Festés okozta károsodás

Mi okozza? A hajfestékek kémiai változást idéznek elő a haj szerkezetében, hiszen a pigmentek a haj belsejében fejtik ki hatásukat. Különösen drasztikus hatású a feketére festés és a szőkítés. Ezért a festett haj sokkal sérülékenyebb a környezeti hatásokra, így különösen a hőre. Veszélyes tehát az erős napsugárzás, a magas hőfokon való hajszárítás és a hajvasalás is, különösen a frissen festett hajon.

Mit tegyünk ellene? Ha lehet, ne közvetlenül a nyaralás előtt menjünk el a fodrászhoz! Legalább egy-két héttel korábban essünk túl a festésen, hogy a hajunk képes legyen kissé regenerálódni az újabb igénybevétel előtt. (Vegyük figyelembe azt is, hogy a napfény valószínűleg kissé világosítani fogja a hajszínünket.)

Védjük a hajunkat kalappal, kendővel vagy UV-szűrős samponnal, balzsammal és pakolással!

Néhány szó a hajmosásról

Nincsen szabály arra, hogy milyen gyakran kellene hajat mosni: ez a haj típusától és az egyéni szokásoktól függ.

Nyári hajvédelem

Ha naponta mosunk hajat, válasszunk olyan készítményt, amely kifejezetten a gyakori hajmosásra való.

A hajmosás két fázisból áll.

Tisztítás. Az első fázis a tisztítás, amely során megszabadítjuk a hajat és a fejbőrt a szennyeződésektől.

Terápia. Csak a tiszta fejbőrön lehet hatásos a második fázis, azaz maga a terápia, amennyiben problémás vagy fokozottan igénybe vett hajról van szó. A második mosásnál habosítsuk fel a sampont, és a habot hagyjuk 3-5 percig a fejbőrön.

Befejezés. Ezután alaposan mossuk le a habot és öblítsük ki a hajat. A törülközővel ne dörzsöljük durván, inkább finoman szárítsuk fel a nedvességet, hogy ne csöpögjön. Ha lehet, hagyjuk magától megszáradni.

Házi hajpraktikák

  • Ha hajmosásnál egy-két evőkanál ecetet keverünk az utolsó öblítővízbe, az fényt és tartást ad a hajnak.
  • A kamillás öblítés még hangsúlyosabbá teszi a szőkeséget.
  • A sör jó hajfixáló: a frizura készítése közben spricceljünk sört a hajra!
  • Időnként kényeztessük a hajunkat ricinusolajos pakolással! :Egy tojássárgájához adagoljunk ricinusolajat cseppenként, kevergetés mellett, mintha majonézt készítenénk! Így egy sűrű, sárga masszát kapunk. Mossuk meg egyszer a hajunkat, és töröljük meg. Oszlassuk el a krémet a hajszálakon, és a fejbőrbe is masszírozzuk be! Fedjük be a fejünket egy fóliával, majd tekerjünk köré egy törülközőt! Hagyjuk a hajunkat ebben a dunsztban 15-20 percig! A pakolás serkenti a haj növekedését, szabályozza a faggyúmirigyek működését és hidratálja a fejbőrt. Utána újra mossunk hajat!

Dr. Révész Klaudia

bőrgyógyász-kozmetológus, gyermekbőrgyógyász, anti-aging és esztétikai specialista

Mammut II., 5. emelet

Bejelentkezés: +36-20-943-8870

Szakértőnktől kérdezhet is az Egészségtükör.hu portálon!

Kapcsolódó írások