Nyári gyermekvédelem

Nyári gyermekvédelem

Már lassan két hete tart a nyári szünet! A családok vakációznak, főzőcskéznek, a gyerekek sportolnak a szabadban. A Nationwide Children's Hospital orvosai szerint a nyári sérülések előreláthatóak, és kis körültekintéssel megelőzhetőek. Kathy Nuss, a kórház Traumatológiai Osztályának vezetője csapatával egy olyan listát állított össze, amely a leggyakrabban előforduló nyári balesetekre hívja fel a figyelmet.

Esések

Az esések folyamatosan vezetik a nyári sérülések listáját. A trambulin (ugróasztal) egy veszélyes sporteszköz, a szülők mégis hajlamosak azt hinni, hogy biztonságos. "Nagyon sok olyan gyermeket látunk el, aki játszótéri mászókáról esik le" - mondja el Dr. Nuss. "Keressünk olyan játszóteret, aminek talaja puha anyaggal van burkolva."

Kerékpáros-sérülések

A kórház sérülésekkel foglalkozó kutatóközpontja szerint az országban évente 400 ezer, 19 év alatti gyerek kerül a sürgősségi osztályra biciklibaleset következtében. A leggyakoribbak a kar és lábsérülések, a legsúlyosabbak viszont a fejsérülések. Dr. Nuss arra figyelmeztet, hogy a gyermek mindig viseljen sisakot. A forgalmas utakon inkább tolják át a biciklit, a kormány és az ülés pedig legyen rendesen beállítva.


Égési sérülések

A sérülések ezen formája korfüggő. A nagyobb gyermekek általában nyílt lánggal, tűzrakás közben, vagy tűzijátékkal égetik meg magukat, a kisebbek pedig forró ételeket rántanak le a konyhapultról, vagy leforrázzák magukat. Ezek a balesetek is megelőzhetőek, ha szülők felügyelik a tűzrakást, a tűzijátékozást, és nem hagyják a gyerekek számára elérhető helyen a forró ételeket, italokat.

Motorizált járművek

A gyerekek, kicsik és nagyok, egy pillanat alatt felpattannak olyan járművekre, mint a robogó, a golfkocsi, vagy a quad. Felügyeljük mindig ezek használatát!

Fulladás

Nagyon sok olyan eset van, amikor a gyermek élete csak egy hajszálon múlik. A legtöbb baleset a családi házak medencéjében történik. Ne felejtsük el, hogy tíz centiméteres vízben is meg lehet fulladni! Éberen felügyeljük a gyerekeket, és mindig legyünk olyan távolságra, hogy segíteni tudjunk.  A kisgyerekekre adjunk úszómellényt, karúszót vagy úszógumit.

"Tartsuk nyitva a szemünket, és próbáljuk megelőzni a nyári baleseteket" - hívja fel a szülők figyelmét Dr. Nuss.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek