Nyári fertőzések

Nyári fertőzések

Itt a nyár, így megint aktuálissá vált a hüvelyi fertőzésekről beszélni. Természetesen ezek nemcsak nyáron fordulnak elő, de ilyenkor sokkal több a fertőzési lehetőség. Melegben az izzadságmirigyek fokozott működése, a divatos, szűk, műszál tartalmú, hosszú nadrágok viselése, a strandok többnyire nem kifogástalan tisztaságú vize, a melegben jóleső, mezítlábas séta, a légkondicionált helyiségek gyakoribbá teszik a hüvelyi fertőzések megjelenését.

Egy kis alapozás

Bár mindkét nem lehet érintett, a férfiak ebből a szempontból szerencsésebbek, hiszen a legkisebb elváltozás is szembeötlő, ezáltal hamar felismerhető és megoldható a kialakult gond. A nőknél ez már sokkal összetettebb. A hüvely anatómiájából adódik, hogy sokáig csak közvetett jelek (például: folyás, viszketés) utalnak arra - ha egyáltalán vannak tünetek -, hogy valamilyen kóros változás következett be.

A hüvely egészségét több tényező is befolyásolja.

A hüvely - a bőr és a nyálkahártyák többi részéhez hasonlóan - saját mikrobiológiai védelemmel rendelkezik. A mikrobiológiai egyensúlyhoz elengedhetetlen a savas vegyhatású (kb. pH 4) közeg. A savas vegyhatású védőköpenyt, mely gátat szab a betegségekért felelős mikroorganizmusok külvilágból történő bejutásának és helyi elszaporodásának, a hüvelyben élő, tejsavat termelő baktérium  az úgynevezett, lactobacilusok alkotta Döderlein-flóra  hozza létre. A védőréteg hatékony, azonban rendkívül sérülékeny.

Ha a pH-érték lúgos irányba tolódik el, a meggyengült védőköpenyen át megnyílik a kapu a kórokozók behatolásához, a fertőzéshez, mely akár a hasüregbe is feljuthat és súlyos szövődményeket idézhet elő.   Elgondolkodtató, hogy a  szakorvoshoz forduló nők több mint harminc százalékánál a probléma hátterében a helytelen intimhigiéné áll!

Tekintsük át a hüvely mikrobiológiai egyensúlyát befolyásoló tényezőket.

Pubertás előtt

Eleve semleges környezet uralkodik; fertőzéskor a hüvelybemenet tájéka érzékeny lehet és az odakerülő szappan vagy vizelet csípheti elegendő ezt a területet vízzel lemosni. Ennek a korosztálynak - szerencsére - még maga a hüvely váladéktermelése oldja meg a fenti problémákat. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, vigyük a beteget gyermeknőgyógyászhoz.

Kamaszkortól a menopauzáig

Az elhúzódó vagy erős vérzéssel járó menstruációs ciklusok ideje. Ilyenkor - a vegyhatás megváltozása mellett - jelentős szerepe van annak is, hogy a vér a különböző baktériumok szaporodásához kiváló táptalajként szolgál.

A terhesség ideje alatt

Szerencsére, a méhszájnál lévő nyákdugónak köszönhetően a méh felé tökéletes a védelem. A szülést követően, szoptatáskor, fogamzásgátló tabletták szedése mellett, klimax időszakában (az ösztrogén-hormonok szintjének csökkenése miatt) a hüvely pH-ja visszatér a pubertás körüli értékekre. A hüvelyhám glikogéntartalmának hiányában nem jöhet létre kellő mennyiségű tejsav.

A fenti időszakokra vonatkozóan megoszlanak a vélemények a teendőket illetően: egyes nézetek szerint "a hüvelyt nem kell ápolni belülről, sem kémhatását jellemző pH-értékét beállító készítményekkel, sem mással", míg mások úgy gondolják, hogy a hüvely védőköpenyének visszaállításához érdemes "külső" segítséget nyújtani (bizonyos, a védelmet segítő hüvelykúpok kúraszerű alkalmazása). Egyetérthetünk azonban azzal a kijelentéssel, hogy a legfontosabb annak kiderítése, mi okozta a hüvely vegyhatásának megváltozását: lehetőség szerint elsődleges az oki terápia. (Például fertőzés esetén annak célzott kezelésére vagy a vérzészavar megszüntetésére stb. törekedjünk a nőgyógyász szakorvos segítségével. Az okok megszüntetése nélkül a savas hüvelyi-pH helyreállítása csak sikertelen próbálkozás lenne, hisz nem lehetne tartós az eredmény.)

Szexuális élet

Közösülés után a hüvelybe kerülő sperma lúgos kémhatása miatt gyengülhet a természetes védekezőrendszer. Ebben az esetben segítséget jelenthet a gumi óvszer használata a közösülés teljes időtartama alatt, hisz az ejakulátumot - spermát - (így a "lúgos vegyhatást is) az óvszer felfogja.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek