Nyaralás, gyerekkel - Mire figyeljünk?

Nyaralás, gyerekkel - Mire figyeljünk?

Kalandos kedvünkben akár egy fogkefével meg egy bankkártyával is nekivághatunk a világnak – ha csak saját magunkról van szó… De amikor gyerekekkel utazunk együtt, rengeteg holmit kell elpakolnunk, számos dologra kell odafigyelnünk. Ám ez ne riasszon el senkit! Ha figyelembe vesszük dr. Rente Judit házi gyermekorvos tanácsait, nem lesz gond.

Sokan kérdezik a gyermekorvost, merjenek-e belevágni egy családos utazásba, kisgyerekkel. Ha a babának már kialakult napi ritmusa van, akkor nyugodtan. A szakemberek, persze, óvatosságra intenek: azt szokták javasolni, hogy az első védőoltás beadása előtt ne keljünk útra a picivel.

Előre tervezni

Jó, ha már előre megismerjük a helyi egészségügyi viszonyokat. Van-e a környéken gyermekorvos? Ha baleset történik, melyik kórházba kell mennünk? A hotelből felhívják-e nekünk az ambulanciát, ha kell? Jó, ha nálunk van a saját házi gyermekorvosunk mobilszáma is, de előtte kérdezzük meg tőle, hogy szükség esetén felhívhatjuk-e azért, hogy a távolból tanácsot kérjünk tőle.

Mit jelent a bababarát?

Ha van rá lehetőségünk, válasszunk bababarát hotelt. Hogy az milyen? Olyan, ahol nem néznek ki bennünket, ha éppen sír a pici, vagy nem szégyen nyílt színen megszoptatni a babát. Van gyerekágy, etetőszék, WC-szűkítő, bili, tápszer- és bébiétel-választék. Sok helyen babaúszásra is nyílik lehetőség. Az sem mellékes, hogy a szülőknek is legyen lehetőségük kikapcsolódni: nekik is szükségük van egy kis pihenésre és egymásra hangolódásra…

Utazás autóval

Minél kisebb a gyerek, annál nyugodtabban telik az utazás. Nagyobb gyerekkel vagy hajnalban érdemes indulni, amikor szinte becsempésszük őket a kocsiba, vagy reggeli után – félóra múltán valószínűleg így is megkérdezi majd, hogy messze vagyunk-e még.

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk túlhevülni a kocsit. A kutatások szerint a forróságban vezetni majdnem olyan veszélyes, mint ittasan hajtani! A meleg persze az utasokra nézve is káros lehet. Gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról. A légkondicionáló sem ördögtől való, de ha kint, mondjuk, 30 fok van, akkor bent se legyen kevesebb 24-25 foknál. Figyeljünk oda arra, hogy a kicsik elég folyadékot fogyasszanak. Adjunk nekik savanykásabb gyümölcsöt, mert az jó szomjoltó. Ha lehet, egy- vagy kétóránként álljunk meg, mindenki mozgassa meg a tagjait. Menet közben tilos kivenni a piciket a gyerekülésből! Inkább álljunk meg pár percre.

Nyaralás, gyerekkel - Mire figyeljünk?

Ha a gyerek rosszul van az autóban, indulás előtt adhatunk neki B6-tartalmú készítményt, ami ivóampulla vagy tabletta formájában is elérhető. A gyógyszertárakban olyan kúp is kapható, amely segít elkerülni a rosszullétet. A homeopátiás készítmények között is találunk megfelelő, szopogatós szert. A hűvös folyadék iszogatása is segít elkerülni a hányingert, valamint az is, ha a gyerek nem lefelé néz, hanem maga elé, előre.

Érdemes egy váltás ruhát elöl hagyni. Ha a gyerek leizzad, könnyen átöltöztethetjük száraz holmiba.

Utazás repülővel

A repülő a kórokozók importjának és exportjának is a leggyorsabb eszköze, ezért sem tanácsos nagyon pici gyerekkel repülőre szállni. Ha mégis muszáj, akkor az a legjobb, ha a baba a mama ölében utazik, 30-40 fokos szögben fekve, vagy esetleg rákötve az anyukára. Fel- és leszálláskor tanácsos szoptatni a picit, és a nagyobbaknak is adni valamilyen folyadékot, hiszen a nyeldeséssel előzhető meg a legjobban az, hogy a nyomáskülönbség miatt beduguljon a fül.
A gyógyszerek felvitele engedélyhez kötött. Ha krónikus betegség miatt gyógyszert, például inzulint kell magunkkal vinnünk, előzetesen szerezzük be a háziorvos igazolását a betegség fennállásáról és arról, hogy az adott készítményt szükség szerint alkalmazni kell. A hatóságoknak angol nyelvű igazolásra van szükségük: a háziorvos nem kötelezhető arra, hogy idegen nyelven fogalmazzon, de sokan mégis megteszik ezt. Ellenkező esetben le kell fordíttatnunk a magyar nyelvű igazolást

Úti patika

A krónikus betegségekre szedett szereken kívül vigyünk magunkkal láz- és fájdalomcsillapítókat is. Sokan nem tudják, hogy a legtöbb szóban forgó készítmény mindkét hatásmechanizmussal rendelkezik. Kérdezzük meg orvosunkat vagy gyógyszerészünket arról, hogy melyik szert ajánlja. Vigyázat! A lázcsillapító kúp a melegben olvad, és hűlés után hiába dermed vissza, már nem éri el ugyanazt a hatást! Nyáron gyakori a váladékos kötőhártya-gyulladás. Legalább egy általános szemcsepp legyen nálunk erre az esetre! Horzsolásos seb kezelésére vigyünk magunkkal sebfertőtlenítő és kötözőszert. Sebhintőport azonban soha ne használjunk!

Mind az étkezési szokások módosulása, mind az érzelmi-lelki hatások okozhatnak hasmenést vagy székrekedést. Hasmenés ellen jó, ha van nálunk széntabletta, széklettömörítő és méregtelenítő szer, rehidratáló granulátum, a hasmenés utáni időszakra pedig a bélflóra helyreállítását segítő probiotikum.
Székrekedés ellen jók a glicerines végbélkúpok és a székletet lazító tabletták, amelyeket este vagy korán reggel kell bevenni.

Tanácsok tiniknek

Ne hagyják otthon a fogamzásgátló tablettájukat! Ha nem muszáj, ne hagyatkozzanak az esemény utáni tablettára, mert az sokkal drasztikusabb megoldás.
Menstruáció alatt még tamponnal sem tanácsos használni a közuszodákat. A menstruációs váladékkal átitatott tampon ugyanis, ha az uszoda vizét is magába szívja, ideális táptalaja a kórokozóknak!

Megérkezés után

Ha megérkeztünk és kipakoltunk, érdemes kicsit ismerkedni a környékkel, mielőtt belevetjük magunkat a programokba. Fontos, hogy a gyerek is megismerje a környezetet: tanítsuk meg neki, hogy ha elkóborolna, hogyan talál vissza a hotelbe.
Mérjük fel a sportolási lehetőségeket, de ha a családtagok nem edzettek, ne kezdjünk hirtelen bele! Az izomláz bizonytalanná teszi a gyerek mozgását, jobb, ha fokozatosan terheli az izmait. Egyébként sem kell teljesen elfáradni a nyaralás alatt: legyen lehetőség az aktív és a passzív pihenésre is!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek