Nyaralás = elhízás?

Nyaralás = elhízás?

Vannak, akik az elhízás elleni küzdelemben az elfogyasztott ételmennyiség csökkentését, míg mások a sportolással eltöltött órák számának növelését tartják a legjobb megoldásnak, sokak a két módszer kombinációjára esküsznek. Az azonban bizonyos, hogy nyári hónapokban is ügyelnünk kell súlyunkra, mivel a nagy melegben rendszertelenebbül étkezünk, kevesebbet mozgunk, így hajlamosabbak vagyunk az elhízásra.

Milyen hatással lehet bizonyos ételek "megbélyegzése" a vásárlásra?

Ha össztársadalmi környezetben vizsgáljuk az elhízás kérdését, akkor többszereplős összefogásra van szükség, azaz a szakmai intézeteknek, civil szervezeteknek, állami szerveknek és a gazdasági szereplőknek együtt kell dolgozniuk a cél minél sikeresebb eléréséért. Erre az együttműködésre jó példa az obezitás elleni küzdelem érdekében hazánkban létrejött TÉT Platform.

Egyes szakemberek bizonyos ételek "megbélyegzését" tartják jó megoldásnak, azaz a tiltást, korlátozást javasolják. Mások bizonyos élelmiszerek támogatását tartják követendő példának. Melyik is a jobb megoldás?

Erre a kérdésre keresték amerikai kutatók is a választ. Felmérésükből kiderült, hogy a lakosság nagy része több ún. "előnyben részesített" élelmiszert vásárol, az ételek elfogyasztása és a testtömeg alakulásában azonban nem mértek változást.

Ezek alapján megállapítható, hogy az egészséges táplálkozás, a helyes életmód oktatása, és a tudatos fogyasztóvá nevelés a leghatásosabb módja annak, hogy az emberek életmódbeli magatartása jó irányba változzon.

Mi történik a gyerekek testtömegével, ha vége az iskolának?

Az iskolába, a munkahelyre járás mindennap rendszert visz az életünkbe, ami a szabadság, a vakáció alatt egyik napról a másikra megszűnik. Próbálunk a megszokott kerékvágásból kiszabadulni, így a táplálkozási, életmódbeli szokásaink is mások nyáron. Milyen hatással van a saját és a gyerekünk testtömegére a nyári szünidő?

Az egyesült államokbeli Columbus városában 5380 gyereket vizsgáltak 310 iskolában. Megállapították, hogy testtömeg indexük sokkal gyorsabban növekedett a nyári hónapokban, mint az iskolai időszakban. Azok a gyerekek, akik már a tanév során túlsúllyal rendelkeztek, a szünidőben több kilót szedtek fel magukra, mint normál testalkatú társaik.

Bár a közétkeztetés minőségén és a tornaórák számán lehetne javítani, a kutatásból kiderül, hogy a rendszeresség és az iskolai környezet bizonyos mértékig elősegíti a normál testsúly megtartását. Ezért fontos, hogy a nyár folyamán is próbáljunk figyelni saját, és gyermekünk táplálkozására és a gyakori testmozgásra.

A családi étkezések és a televíziózás hatása

Napjainkban az esti és hétvégi közös étkezésekbe szinte családtagként vonjuk be a televíziót. Számos háztartásban a gyerekeknek is már saját készülékük van, így szendviccsel, nassolnivalóval ülnek le a tv elé egy-egy filmet megnézni. Hol vannak már a nagy közös beszélgetések, az étkezések utáni kártya- és sakk-partik?

Egy 8000 fiatal bevonásával végzett vizsgálat arra kereste a választ, hogy milyen összefüggés van a televíziózási szokások megváltozása, a közös családi étkezések gyakorisága, valamint a testalkat között. A kutatás megerősítette azt az összefüggést, hogy azok a gyerekek, akik többet néznek televíziót és kevesebb közös étkezésen vesznek részt, hajlamosabbak az elhízásra. A kutatás érdekessége, hogy azok a gyerekek, akiknek lakókörnyezetében sportolási, mozgási lehetőség volt, de szüleik ezeket nem tartották eléggé biztonságosnak, ugyancsak nagyobb valószínűséggel szereztek súlytöbbletet.

Az elhízás megelőzése érdekében tehát a jó közbiztonság is szükséges: a megfelelő és elérhető játszóterek, sportpályák nélkülözhetetlenek a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek