Nem kell mindig vizet inni!
Ha már a fülünkön folyik ki a víz, amit kortyolgatnunk kellene, akkor hálásak vagyunk minden olyan ötletért, ami növeli a napi folyadékbevitelt anélkül, hogy sok plusz kalóriával járna. Ezzel kapcsolatban adunk néhány tippet!
Tudjuk, hogy a víz a legjobb, legegészségesebb folyadék, de mivel nyáron, a fokozott párologtatás miatt megnő a szervezet folyadékigénye, ezért muszáj néha más frissítő után nézni.
Szervezetünk 60 százaléka víz, és már akár 2 százalékos folyadékveszteség is tüneteket okozhat. Jelezheti a dehidratációt a fejfájás, a fáradtság, koncentrációs zavar vagy a gyengeség.
Bár általában véve 2,5 – 3 liter folyadékot kellene meginnunk, az elhízottaknak ennél is többre van szükségük, a folyadékszükséglet ugyanis függ a testsúlytól is!
Folyadékot nem csak vízből és más innivalókból tudunk felvenni. A belső anyagcserefolyamatok során is keletkezik úgynevezett oxidációs víz (nagyjából 4 deci), és a szárazabbnak tűnő élelmiszerek is tartalmaznak folyadékot, mely hasznosul. A kávé – amennyiben hosszúkávé vagy tejeskávé formájában isszuk - beleszámolható a napi folyadékfogyasztásba; illetve természetesen a levesek is folyadéknak minősülnek.
Tea – hidegen, koffein nélkül
Egyre többféle olyan gyümölcstea kapható, amelynek nem fekete vagy zöld tea az alapja, hanem kifejezetten csak szárított gyümölcsöket, virágokat, fűszereket tartalmaz. Ezekből egy egész kancsónyit csinálhatunk, és hűtőben tárolva máris van saját jeges teánk, amit aztán a saját ízlésünk szerint édesíthetünk, így akár kalóriamentes változat is készíthető.
Almakompót
Nagymamáink gyógyító étele volt, leve hidegen fantasztikusan üdítő, selymesen lágy ital, ha cukor nélkül készítjük, akkor fogyasztása még bűntudatot sem okoz!
Hozzávalók
1 kg alma, minél édesebb
1/2 dl citromlé, még jobb, ha friss citromból van
pár szem szegfűszeg
1-2 rúd fahéj, vagy 1 kávéskanál őrölt fahéj
1 l. víz
ízlés szerint édesítőszer (kalóriamentes, esetleg méz)
Elkészítés
A meghámozott, cikkekre vágott almákat egy liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromlét, esetleg megmosott citromhéjat, fahéjat és ízlés szerint édesítőt. 10-15 perc alatt elkészül, hűtőben 2-3 napig is eláll.
Leves, minden mennyiségben!
A levesek túlnyomó többsége folyadék, hacsak nem amolyan igazi, magyaros, tartalmas levesről van szó, amiben a kanál is megáll. Nyáron mindenesetre a folyékonyabb és hűvös változatok esnek nagyon jól – egy tényér leves 3-4 deci folyadékpótlást jelenthet.
Hideg, túrós gyümölcsleves 4 főre kép: 102793653 vagy 102793721 vagy 118396287
40 dkg gyümölcs, vegyesen is lehet, akár befőttből is
25 dkg félzsíros tehéntúró
egy csipet só
ízlés szerint édesítő vagy cukor
1 liter tej
Elkészítés
Az apróra vágott gyümölcsöket turmixgépbe tesszük (lehet, hogy csak 2-3 részletben tudjuk elkészíteni, ha nincs nagyobb űrtartalmú gépünk) vagy egy magas falú edényt használunk és rúdmixert.
Hozzáadjuk a gyümölcsökhöz a túrót, az édesítőt, egy kevés tejet, egy csipet sót, és az egészet pépesítjük. Felöntjük a maradék tejjel és átkeverjük. Ízlés szerint tehetünk hozzá citromot, tetejére szórhatunk mandulaforgácsot.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

