Napfény nélkül nincs élet

Napfény nélkül nincs élet

A napfény elengedhetetlen feltétele életünknek, mégis tudatosan kell védekeznünk ellene. Káros hatásai nem csak napégést, kiütéseket, bőrgyulladást okozhatnak, de komoly bőrbetegségeket is. Dr. Nagy Zsuzsa, bőrgyógyász ezeket foglalta össze.

Miért káros az UV?
A napból a földre érkező ultraibolya (UV) fény 3 részre osztható. A rövid hullámhosszúságú UV-C fényt az ózon réteg kiszűri, de az akut és krónikus napfényártalomért felelős UV-B és UV-A fényt nem. Legnagyobb szervünk, a bőr, határt képez közöttünk és a külvilág között. Felső rétege a hámréteg véd a fizikai, kémiai ágensektől, és az UV sugárzással szemben. Bőrtípustól függően pigmenttermeléssel védekezik a fény ellen. Minél erőteljesebb pigmentálódásra alkalmas a bőrünk, annál több időt tölthetünk a napfényen. A világosabb bőr kevésbé pigmentált, ezért nagyobb a veszélye, hogy a sejtek DNS károsodást szenvednek. Ha ez a károsodás a javítórendszert (DNS repairt) is érinti, rosszindulatú folyamatok indulhatnak el.

Csak óvatosan!
Jól ismertek a napfény provokálta különböző típusú bőrgyulladások, kiütések, érzékenységi reakciók és a napégés. Ezek a tünetek átmeneti jellegűek, de bőrünk egy élet során emlékszik az UV fény hatására. Már 1-2 erőteljes leégés is pigment foltok kialakulásához vezethet. A krónikus fényhatás a pigment foltok és a korai bőröregedés, ráncosodás provokálása mellett rosszindulatú folyamatok kialakulását idézheti elő.
Magyarországon a basalioma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A hámréteg basalis (alapsejt) sorából indul ki. Roncsolja a környező szöveteket, akár a bőr alatti porcot, csontot is. Bár rosszindulatú, belszervi áttétet nem ad. A laphámrák a napfény hatására bármely testfelszínen kialakulhat. Érdes vörös, hámló elváltozással indul, mely lassan, akár évek alatt fejlődik daganattá, és időnként belszervi áttétet adhat. E két bőrdaganatot, ha időben észleli a bőrgyógyász, rendkívül gyors és egyszerű a megoldás, később viszont nem ritka a bőrpótlással járó plasztikai sebészeti műtét szükségessége. Ezért fontos, a nehezen gyógyuló sebekre odafigyelni!

Rendszeres vizsgálat
A hámréteg pigment sejtjeiből indul ki a legagresszívebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma malignum (MM) kifejezett belszervi áttétképződési hajlammal. Európaszerte 10 évenként megduplázódik a melanomás betegek száma! Korai felismerésével relatíve csökken a vele kapcsolatba hozható halálesetek száma. Ha új, esetleg szabálytalan pigment jelenséget találunk bőrünkön, mutassuk meg bőrgyógyásznak! Az MM korai stádiumában (in situ melanoma) egyszerű sebészi kimetszéssel gyógyítható, illetve megelőzhető az áttétképződés. Minél tovább várunk egy furcsa bőrjelenség vizsgálatával, annál rosszabbak a tumoros elváltozásoknál a gyógyulási esélyek.

Napozási alapismeretek
A basalioma és a melanoma főként az időnként elszenvedett fényártalom eredménye. Felelőtlen napozási szokásokkal, az évenkénti 2-3 hetes fényexpozícióval kockáztatjuk a bőrrák kialakulását. A déli órákat (11-15 óra között) nyáron azoknak is, akik nem égnek le, szépen barnulnak, ajánlatos árnyékban tölteni, a különböző bőrtípusoknak megfelelő és mértékű fényvédelmet alkalmazva. Az utóbbi években a föld körüli ózon réteg időszakosan elvékonyodik, s bár így is véd az UV-C sugárzással szemben, az UV-B terhelés növekszik. A bőrünknek nincs jelzőrendszere, hogy jelezze az általa termelt pigment elegendő-e a fénysugarakkal szembeni védelemre! AHa a szabadban kell töltenünk a napfényben dús napokat, védjük fejünket széles karimájú kalappal, hordjunk napszemüveget, és viseljünk sűrű szövésű ruhaneműt. Ne feledkezzünk el az orr és az alsó ajak védelméről sem!
A korszerű, gyógyszertári fotostabil fényvédőkészítmények minden korosztálynak védelmet biztosítanak. Fizikai komponenseik az UV fény bőrbe jutását gátolják, kémiai komponenseik a bőrbe jutott UV hatását semlegesítik. E mellett a mai kozmetikai igényekhez is alkalmazkodnak aszerint, hogy száraz, zsíros, pattanásos, vagy érzékeny bőrre kerül a készítmény. Magasabb faktorszámmal több időt tölthetünk a napon, de strandolás közben bőrünket néhány (2-3) óránként újra kell kenni!

Mértékkel, ez a lényeg
A napfényhez való viszonyunkat a mértékletességnek kell meghatározni, hiszen napfényigényünkben is különbözőek vagyunk. A sok-sok, néha ellentmondásosnak tűnő információ mellett, mely eljut hozzánk, nekünk kell okosan dönteni, hiszen a saját bőrünket visszük vásárra.
Dr. Nagy Zsuzsa
bőrgyógyász
Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek