Milyen vizet igyunk?

Milyen vizet igyunk?

Talán nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk: Magyarország nagy vízkészlettel rendelkezik. A felszín alatti vizek minősége ráadásul nagyon jó, 70 százaléka kifogástalan. Évente átlagosan 1000 liter vizet fogyasztunk fejenként.

Talán nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk: Magyarország nagy vízkészlettel rendelkezik. A felszín alatti vizek minősége ráadásul nagyon jó, 70 százaléka kifogástalan. Évente átlagosan 1000 liter vizet fogyasztunk fejenként.

Vízfajták

Az emberi fogyasztásra szánt vizeknek több típusa létezik.

Természetes ásványvíz a természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz. Ásványianyag- és nyomelemtartalmának, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Összetétele és hőmérséklete nagyjából állandó. Egy liter ásványvíz legalább 1 gramm oldott sót tartalmaz. Igaz, a literenként fél gramm oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is minősülhet ásványvíznek, ha valamely oldott összetevője, illetve biológiailag aktív anyaga meghalad egy bizonyos előírt határértéket.

A gyógyvíz olyan ásványvíz, amely orvosilag bizonyítottan gyógyhatással rendelkezik. Lehet hideg vagy meleg, alkalmazható fürdésre és ivásra egyaránt. Fontos tudnunk, hogy ezeket a vizeket nem tanácsos napi rendszerességgel fogyasztani.

A forrásvíz mélyen fekvő rétegből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.

Milyen vizet igyunk?

Ma sokan idegenkednek a csapvíz fogyasztásától, pedig nálunk a csapvíz minősége különösen jó. Mielőtt a vezetékbe kerülne, a föld alatti, felszíni vagy forrásvizet szűréssel és tisztítással készítik elő. A megfelelő minőség elérése érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást is elvégeznek.

A szikvíz másik neve a szódavíz, amely szénsavval telített, bakteriológiai és kémiai szempontból kifogástalan ivóvíz. Jedlik Ányos találta fel, így valódi hungarikumnak számít!

Miért jó az ásványvíz?

Annak ellenére, hogy jó minőségű csapvizet is ihatunk, ma már nagyon sokan kizárólag az ásványvízre esküsznek. Az utóbbi évtizedben hazánkban is jelentősen megnőtt az ásványvizek népszerűsége: fogyasztásuk 2002 óta megkétszereződött.

Az ásványvizek minőségét folyamatosan ellenőrzik, a palackozott termék címkéje pedig felvilágosítást ad az ásványianyag-tartalomról. A leggyakrabban a következő ásványi anyagok fordulnak elő az ásványvizekben kisebb-nagyobb mennyiségben: kalcium, kálium, magnézium, nátrium, jód, cink, szelén. Az ásvány- és gyógyvizeket az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szerint is csoportosíthatjuk.

Túladagolás?

Azt szokták mondani, érdemes váltogatni az ásványvízmárkákat, hogy elkerüljük az egyes ásványi anyagok esetleges „túladagolását”. Az igazság az, hogy káros mennyiségű ásványi anyagot még talán akkor sem tudnánk felhalmozni a szervezetünkben, ha naponta 10 liter ásványvizet fogyasztanánk ugyanabból a fajtából. Ennek ellenére nem árt a józan mérlegelés: ha érintettek vagyunk a szív- és érrendszeri kockázatok által, inkább az alacsonyabb nátriumtartalmú ásványvizeket válasszuk. Mivel egyébként is jellemző, hogy túl sósan étkezünk, ügyeljünk arra, hogy az ásványvíz minél kisebb – 20 mg/l alatti – nátriumtartalmú legyen. Ha hajlamosak vagyunk a vesekövességre, kevesebb kalciumot tartalmazó vizet fogyasszunk, ellenben ha csontritkulásban szenvedünk, éppen fordítva. Egyszóval, figyelmesen olvassuk el, mi van a palackra írva, és döntsünk tudatosan.

Mit ihatunk még?

A zöldség- és gyümölcslevek azon túl, hogy oltják a szomjunkat, energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetünkbe. Persze nem mindegy, milyen minőségű levet fogyasztunk. Érdemes a 100 százalékos gyümölcs-, illetve zöldségtartalmú italokat választanunk.

A tej nagyon fontos eleme a táplálkozásunknak. Ki gondolná, hogy a tej 90 százaléka víz? Emellett természetesen egyéb értékes anyagokat is tartalmaz: teljes értékű fehérjéket, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Rendszeres fogyasztása különösen fontos gyerekek esetében! Az ízesített tejitalok, a kefirek és a joghurtok szintén hasznosak a folyadékpótlás szempontjából (is).

Milyen vizet igyunk?

A tejes turmixok a tej és a gyümölcsök értékes tápanyagait együtt tartalmazzák.

A cukortartalmú, szénsavas üdítőitalokat jó lenne elkerülni. Ha mégis szeretjük ezeket, fogyasszuk mértékkel! Ritkán, és egyszerre csak egy-egy pohárral igyunk belőlük!

A tea nagyon jó szomjoltó és folyadékpótló ital. Télen fűt, nyáron hűt, attól függően, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk. Érdemes a zöld- és a gyümölcsteákat választani folyadékpótlás céljából. Jó, ha már a gyerekeket is ahhoz szoktatjuk hozzá, hogy nem édesítjük külön a teát – a gyümölcsteák aromája egyébként is helyettesíti a hozzáadott édes ízt. A citromlé ellenben egészséges ízesítő, ám érdemes a már kihűlőfélben lévő teába csöppenteni, hogy a citrom C-vitamin-tartalma ne vesszen el a forró teában.

A kávét elsősorban nem a folyadékpótlás miatt isszuk, hanem inkább azért, mert kívánjuk, mert hozzászoktunk. Legyünk a kávéval kapcsolatban is mértékletesek, egy csésze feketekávé ugyanis kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy bögre fekete tea. A rendszeres és túlzott koffeinbevitel pedig álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat, illetve „elvonási tüneteket” – fejfájást, hányingert, ingerlékenységet – idézhet elő, ha a szervezet nem kapja meg a szokásos napi adagját.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek