Milyen a jó napszemüveg?

Milyen a jó napszemüveg?

A napszemüveg sokkal több, mint divatos kiegészítő, védi a szemet az erős napfénytől és a káros UV-sugárzástól. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze elárulta, mire kell figyelnünk a választásánál.

Miért kell a napszemüveg?

Az egészséges szaruhártya és szemlencse az UV-fény nagy részét, kb. 98,5 százalékát képes önmaga megszűrni, a maradék 1,5 százalék azonban a természetes védekező rendszer ellenére is behatol a szembe, és eléri a különösen sérülékeny retinát. A világosabb, kék, zöld szemű emberek érzékenyebbek ezekre a káros sugarakra, míg a barna szeműek kevésbé, az ő íriszük erősebben pigmentált, ez adja a nagyobb védelmet, ahogy a fehér, illetve sötétebb bőr esetén is. A jó napszemüveg tehát mindenképpen hasznos, és ugyanúgy hozzátartozik a nyári védelemhez, mint naptej vagy a kalap. Egészen kis korban kellene elkezdeni a napszemüveg viselésének szoktatását, hiszen a babák szemlencséje még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére. Ha hozzászokik a védelemhez, később is természetesnek tartja és igényli a viselését.

Milyen a jó napszemüveg?

Veszélyes napsugárzás

A kényes szemen a napsugárzás miatt könnyen kötőhártya-gyulladás alakulhat ki, hiszen az irritált rész könnyen megég, lepirul, begyullad. Különösen óvatosnak kell lenni azokon a helyeken, ahol a napfény visszaverődik, víz mellett vagy havon – napszemüveg használata nélkül – kialakulhat a hóvakság (fotokeratitisz), amely bár 1-2 nap alatt magától gyógyul, nagyon fájdalmas betegség. Hosszú távon a túl sok ultraibolya-sugárzás számos szemészeti problémához vezethet, a hatások az élet során összeadódnak, a károsodás pedig szinte észrevétlenül alakul ki. Az éjszakai látás gyengülése, a színlátás változása utalhat problémákra, de a rendszeres sugárzás a szemfelszín elváltozásait is előidézheti, ilyen például a kúszóhártya. A szürkehályog kialakulásában szintén nagy szerepet játszik a túl sok UV-fény, és a tipikusan időskorban jelentkező sárgatest-sorvadás (makuladegenráció) egyik okozója szintén a napsugárzás.

Védelem a sugárzás ellen

A jó napszemüveg képes megszűrni az UV-A, UV-B, illetve UV-C sugarakat is, attól függetlenül, hogy milyen sötét. A szűrő nélküli, rossz minőségű sötét szemüveg fokozott veszélyt jelent, hiszen alatta a pupilla kitágul, és csak még több káros sugárzást enged be, mint szemüveg nélkül. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint az UV-fény hullámhossza 1-400 nanométer közé esik, amelyből egy jó minőségű napszemüveg a rövid hullámhosszú sugárzás mind a 400 nanométerét megszűri. Ezt jelzi a szemüvegekre ragasztott matrica, amelyen az UV400 felirat olvasható, vagyis a káros sugarak 100 százaléka ellen véd.

Szín és fazon

A lencse színe nem befolyásolja a szemüveg UV-szűrő képességeit (ma már a legtöbb lágy kontaktlencse is UV-szűrős), ízlés, illetve tevékenység dolga, hogy szürkét, barnát, kéket, esetleg sárgát választunk-e. A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, a vakító fehérséget (például síeléskor) pedig a kék ellensúlyozza a legjobban. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a napszemüveg formája sem mindegy, olyan darabot válasszunk, amely eltakarja a szemöldököt is, és nincs túl nagy távolság a bőr és a keret között. A túlságosan elálló, laza szemüvegek mellett beszökik a fény, és a kitágul pupillán keresztül akadálytalanul jut a szembe.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek