Miért kell? 9 igazság a D-vitaminról

Miért kell? 9 igazság a D-vitaminról

Ugye csodás lenne, ha egy vitamintól erősebb csontjaink lennének, megvédene a diabétesz, a szklerózis multiplex, a depresszió, a rák, a szívbetegség ellen, sőt még fogyni is lehetne tőle? Kutatók szerint a D-vitaminban reménykedhetünk.

Lehetséges, hogy régóta birtokunkban van egy „mindentudó” vitamin? A D-vitamint szervezetünk a napsütésre adott reakcióként állítja elő, de több élelmiszerből és kiegészítőkből is hozzájuthatunk. Mit kell tudnunk valójában a D-vitaminról, és mivel kell számolnia annak, akinél hiány mutatkozik belőle?

1. A D-vitamin növeli a csontok egészségét: pici kortól idős korig mindenkinek szükséges! Segít a szervezetnek felszívni az élelemből származó kalciumot. Időseknél a napi D-vitamin adag megelőzi a csontok törését, törékennyé válását, gyermekeknél az erős csontok építésében vesz részt és megelőzi az angolkórt, az Ó-lábak kialakulását, a térd kopogást. 1930 óra, mióta a tejhez D-vitamint adnak, csaknem teljesen száműzve lett a betegség.

2. Szklerózis multiplex: a betegség jóval gyakoribb a napfénymentesebb élőhelyeken. A napfény, a D-vitamin szint és az idegeket károsító autoimmun betegség között van összefüggés. Egy ritka génhiba is vezethet alacsony D-vitamin szinthez és így a szklerózis multiplex nagyobb esélyéhez. Ám elegendő bizonyíték egyelőre nincs ahhoz, hogy javasolják a betegeknek a D-vitaminos kezelést.

Miért kell? 9 igazság a D-vitaminról

3. Cukorbetegség: több tanulmány is kimutatta az alacsony D-vitamin szint és a 2-es típusú diabétesz közötti összefüggést. Valószínű, hogy a D-vitamin szint emelése távoltartja a problémát, de erre sincs elég bizonyíték. Az alacsony D-vitamin szint mellett a felesleges testzsír is jelentős szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában!

4. Testsúly: az elhízott embereknél gyakori az alacsony D-vitamin szint - derült ki számos tanulmányból. A testzsír „csapdába ejti” a vitamint, így az kevésbé elérhető a szervezet többi része számára. Nem egyértelmű, hogy maga az elhízás okozza-e az alacsony D-vitamin szintet vagy más is, de annyi bizonyos, hogy egy kisebb tanulmány szerint ha D-vitamint adnak a kevés kalóriás étrendhez, a testsúly is könnyebben csökken.

5. Depresszió: a D-vitamin szerepet játszik az agy fejlődésében és működésében is. Egy ígéretes tanulmány kimutatta, hogy nagyobb dózis D-vitamin csökkenti az enyhe depresszió tüneteit. Más tanulmányok vegyes eredményekre jutottak - így legokosabb, ha mindenki konzultál saját orvosával, javasolja-e számára a fokozott D-vitamin fogyasztást.

6. Napfény: a legtöbb ember a napfényből nyer D-vitamint. Ha nap éri a bőrünket, a szervezet magától termeli ezt a vitamint, ám sok esetben ennél többre van szükségünk. A világos bőrűeknek 5-10 perc elegendő egy napfényes napon, heti néhány alkalommal. Az idősebbek és sötétebb bőrűek nem profitálnak ennyit a napsütésből. A hideg, téli napokon pedig végképp nem jutunk elég napsütéshez. Legjobb, ha a nap mellett a D-vitamint tartalmazó ételekre hagyatkozunk, esetleg kiegészítőkre.

7. Miből nyerünk D-vitamint? A vitamin természetes formában lazacból, kardhalból, makrélából elérhető, kisebb mennyiségű D-vitamin található a tonhalban és a szardíniában. A tojás sárgája, a marhamáj, a dúsított élelmiszerek, így a gabona és a tej is tartalmazza. A sajt és a fagylalt általában nem tartalmaz hozzáadott D-vitamint.

8. Kezdjük a napot D-vitaminnal! Jól kiválasztott reggelivel máris hozzájutunk. A legtöbb tej típus jó választás, beleértve a szójatejet is. Egyes joghurtok, a kenyér, a gabonapehely, a narancslé általában tartalmaz hozzáadott D-vitamint. Nézzük meg kedvenc termékeink címkézését!

9. D-vitamin kiegészítők: az élelmiszerek a legmegbízhatóbb források, de többféle D-vitamin kiegészítőből is választhatunk, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez. Másként készülnek, de ugyanazt a hatást érik el a szervezetben. Orvosunk tanácsát is kikérhetjük a megfelelő kiegészítő ügyében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek