Mi csípett meg, hogy ennyire fáj?

Mi csípett meg, hogy ennyire fáj?

Általában csak szenvedünk, ki csendben, ki hangosabban. A magyarországi rovarcsípések az esetek túlnyomó részében csupán kellemetlenséget okoznak – kivéve, ha valaki allergiás az adott rovarra. Illetve akkor is baj van, ha a mostanság egyre elterjedtebb, veszélyes kórokozókat terjesztő rovarok találnak meg minket.

Szúnyogok - letelepedőben

Sajnos hazánkban is megjelent a fekete-fehér, kontrasztos mintázatú ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog). Ez a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője – adott ki figyelmeztetést a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja. Ezt a fajt 2014-ben azonosították először, Magyarországon – csak nyáron – egyelőre behurcolt példányokkal lehet találkozni, ezek még nem képeznek stabil populációkat, azaz nagy valószínűséggel nem élik túl a hideg teleket – tették hozzá a szakemberek.

Az ázsiai tigrisszúnyog sajnos aktívan csípi az embert, a házi és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és még a madarakat is! Ami a viszketésnél jóval nagyobb baj, hogy legalább 22 féle vírust terjeszthet, ezek közül Európában ebből a csípősszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a Zika-vírusnak is.

---------------------------------------------------

Hogyan jutott el hozzánk?

Az ázsiai tigrisszúnyog tojásai hideg- és szárazságtűrők, például használt gumiabroncsok szállítása során vagy szerencsebambuszok vizében nagy távolságokra el tudtak jutni Délkelet-Ázsiából.

---------------------------------------------------

Mi csípett meg, hogy ennyire fáj?

Egy-két évvel hamarabb érkezett és sajnos át is tud telelni hazánkban a koreai szúnyog, mivel kiválóan bírja a nagy hideget és a szárazságot is. A többi szúnyoggal ellentétben a koreai nappal aktív, és egyedei kifejezetten emberközelben maradnak, a települések közelében figyelhetők meg, kifejezetten szeretik az emberi vért. Ez a szúnyogfajta is terjeszti a japán encephalitist, a Nyugat-nílusi lázat, a Zika kórokozóját és a kutyák szívférgességet is.

Az éghajlatváltozás sajnos a szúnyogoknak kedvez, nem nekünk. A meleg, párás környezetet kedvelő ázsiai szúnyogfajták egyre alkalmasabb életteret találnak Európa-szerte, és a tőlünk délebbre fekvő országokban már át is tudnak telelni. Egyes előrejelzések szerint 2030-2050 között már a legtöbb európai állam hőmérsékleti viszonyai alkalmasak lesznek a veszélyes vérszívó számára. Az általuk terjesztett betegségek hazánkban egyelőre csak ritkán és csak behurcolt esetként fordulnak elő, mivel ezek a különleges szúnyogfajok még csak kisebb populációban vannak jelen.

A sima szúnyogok is fájdalmas csípéseket hagynak maguk után: szúró-szívó szájszervükkel bőrirritációt okozó vegyületeket juttatnak belénk. Ha elkaparjuk a csípést, akkor az elfertőződhet és akár hegesen gyógyulhat. Idén különösen sok a szúnyog: a hazai, ártéri és oldalfoltos szúnyogok nem feltétlenül vízbe petéznek, gyakran a folyók, patakok vízszintje felett. Ha jön egy csapadékosabb időszak, akkor az addig, akár már tíz éve nyugvó, felhalmozott "tojásbankokat" eléri a víz és abban kikelnek. Ezért lett ennyi szúnyog az idén.

Velem történt!

- 2014 nyarán csípett meg a tigrisszúnyog Ráckevén. Amikor lecsaptam a szúnyogot, akkor néztem, hogy milyen furcsa színe van, ez fekete-fehér csíkos! A csípések is szokatlanul nagyok voltak. Hat darab volt belőle a testemen, amelyek fél dió nagyságúra dagadtak, a helyük égetett, viszketett – mesélte el a történetét a Patika Tükörnek Ternik Benjamin. - Pár nap múlva mindez elmúlt, már épp megnyugodtam, ám újabb egy hét elteltével elkezdődött egy tartós erős fejfájás, amit nem sokra rá a nyakam bénulása követett, majd egyáltalán nem tudtam mozogni. Ekkor azonnal kórházba kerültem. Ott megállapították, hogy agyhártyagyulladásom van. Kétséges volt, hogy életben maradok-e. Amikor bekerültem a kórházba, elmondtam az orvosoknak az előzményeket, a szúnyogcsípést és a szúnyog furcsa színét is, ők közölték, hogy tigrisszúnyog volt, ami megcsípett, és – bár ezt utólag megmondani már nehéz - nagy valószínűséggel attól kaptam agyhártyagyulladást. Több mint 3 évembe telt felépülni és tünetmentesnek lenni. Újra kellett kezdeni mindent, nagyon kemény munka volt.

----------------------------------------------------

Tudta? Egy fecske akár 10 kilogramm rovart is elfogyaszt egy nyár alatt! Sajnos hazánkban egyre kevesebb fecske él, eltűnésük a rovarinváziónak kedvez.

----------------------------------------------------

Sima szúnyog – óriási csípés

Főleg gyermekeknél figyelhető meg, hogy a „sima” szúnyogcsípés is ijesztő méretű dudort okoz, sőt például bokán történő csípésnél megduzzadhat az egész láb is. Ha a szülők aggasztónak ítélik a helyzetet, konzultáljanak orvossal, de alapvetően ez az állapot „belefér” a szúnyogcsípésbe gyermekeknél, akiknél a szervezet épp csak most ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával. Ez az oka, hogy náluk tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet a helyi reakció. A duzzanatot, a viszketést és a fájdalmat a méregben lévő toxinok okozzák. A szúnyog csípése során a szervezetbe jutott fehérjékre válaszul az immunrendszer védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. Ez okozza a viszketést.

-----------------------------------------------------

Mit tegyünk? Ne vakarózzunk, mert ez fokozza a viszketést és a duzzanatot. Alkalmazzunk hűsítő borogatást! A vény nélkül kapható antihisztamin hatású tabletta és krém enyhíti a tüneteket! Ha a csípés után láz vagy idegrendszeri tünet jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz!

-----------------------------------------------------

Méhek és darazsak

Szerencsére a méhek és darazsak ritkábban csípnek, nem érdekük. Ha mégis áldozattá váltunk, akkor arra kell számítanunk, hogy a méregmirigyükből a fullánkjukon keresztül nagyon kellemetlen anyagot kapunk. A méhek méregmirigye olyan fehérjéket, aminokat (histamint) és enzimeket tartalmaznak, melyek lokális gyulladást okoznak, de sajnos idegbénító és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Ez pedig arra allergiás egyénekre akár halálos is lehet!

Mi csípett meg, hogy ennyire fáj?

Bár a köztudatban az van, hogy csak a már ismert méhcsípés-allergiában szenvedőknél alakulhat ki anafilaxiás sokk, a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy bárkinél, bármilyen életkorban, attól függetlenül, hogy addig életében hány méhcsípést szenvedett el, jelentkezhet súlyos allergiás reakció méhcsípés után. Épp ezért rosszullét esetén haladéktalanul orvost, mentőt kell hívni!

A darazsak méreganyagai aminokból és polipeptidekből állnak, szúrásuk igen fájdalmas, és rájuk is igaz, hogy allergia esetén, (vagy ha nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe, akkor egészséges embernél is), halálos lehet! Az egész szervezetet érintő súlyos allergiás folyamat vérnyomáseséssel, szapora pulzussal, hörgőgörcs miatti nehézlégzéssel jár – ellátás nélkül az illető rendkívül gyorsan életveszélyes állapotba kerülhet!

----------------------------------------------------

Ha kétségeink vannak arról, hogy allergiát okozó rovar csípését szenvedtük-e el, vagy ha a megcsípett egyén általános közérzetromlást tapasztal, azonnal hívjunk orvosi segítséget!

----------------------------------------------------

Méh- és darázscsípés esetén kizárólag szakszerű, orvosi segítség képes megelőzni az életveszélyes tünetek kialakulását! Ne próbálkozzunk házi szerekkel, tárcsázzuk azonnal a 112-t! Ne adjunk a betegnek kalciumot sem, mert az nem segít rajta, sőt árthat is: hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet. Sajnos ilyen súlyos esetben az antihisztamin is túl lassú hatású, a kiérkező orvos más, gyors szerekkel, elsősorban adrenalin injekcióval szünteti meg az életveszélyes állapotot.

Ha valakinél a darázs vagy méh csípése után erőteljes, egész testre kiterjedő (akár enyhébb) tünetek léptek fel, akkor bizony szüksége van allergológiai vizsgálatra. Ilyenkor vérből mérnek ellenanyagszintet, és ha kiderül, hogy az illető valóban rovarméreg-allergiában szenved, akkor az állandó életveszély elkerülés érdekében, speciális önbelövő adrenalin injekciót írnak neki fel. Ezt az érintettnek mindig magánál kell tartania, hogy csípés esetén azonnal rendelkezésre álljon az életmentő szer. Ha a beteg hosszabb távú megoldást szeretne, akkor speciális, orvosi immunterápiával gyakran megszüntethető a túlérzékenység.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek