Mennyibe kerül egy allergiás? Tippek a helyes kezeléshez

Mennyibe kerül egy allergiás? Tippek a helyes kezeléshez

Az Európai Unióban 120-130 millió ember szenved az allergiás nátha tüneteitől, egy beteg kezelése pedig évente 500-800 euróba kerül. Ezért nem mindegy, mennyire hatékony eszközökkel küzdünk az allergia ellen. Szakértőnk dr. Nékám Kristóf, a Budai Irgalmasrendi Kórház allergológus professzora.

Ha már tudjuk, milyen allergiával küszködünk, és megtapasztaltuk, hogy milyen készítmények szoktak segíteni, első körben megpróbálhatjuk magunktól megoldani a problémát. Nyugodtan kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől, és válasszunk a vény nélkül kapható készítmények közül, próbáljuk ki ezeket. Mivel a tünetek éppen annyira egyediek, mint azok súlyossága, nagyon változó, hogy kinek melyik szer válik be.

Orvoshoz

Ám mint dr. Nékám Kristóf mondja, ha két hét alatt nem érünk el érzékelhető eredményt, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz menni. Már csak azért is, mert a vény nélkül kapható szerek egy része csupán ideig-óráig tartó tünetcsökkentő hatással rendelkezik. Ilyenkor érdemes kérni, hogy a szakorvos írja fel a vényre kapható gyógyszerek valamelyikét. Természetesen ne csupán receptért menjünk el az orvoshoz: érdemes kivizsgáltatnunk magunkat. Kiderülhet, hogy a korábbi diagnózis nem helyes, vagy nem megfelelően alkalmaztuk a használt készítményt. Az is előfordulhat, hogy az allergiás náthához időközben asztma vagy kötőhártya-gyulladás társult: ezek már mindenképpen orvosi kezelést igényelnek.

Különböző tünetek

A pollenallergiák megfázásra emlékeztető tüneteket váltanak ki: az év azonos szakában viszket és bedugul vagy folyik az orrunk, kipirosodik a bőrünk, viszket a garatunk és a szemünk, könnyezünk. A vezető tünet az orrdugulás, amelyről kimutatták, hogy a kissé egyhangú irodai munkát végző dolgozók teljesítményét 25-30 százalékkal is csökkenti! Ráadásul, ha valaki tartósan a száján vesz levegőt (mivel az orrán keresztül nem tud), akkor kiesik az orr pollenszűrő funkciója, és a szervezete még inkább ki lesz téve a pollenek „támadásának”.

Mennyibe kerül egy allergiás? Tippek a helyes kezeléshez

A szükséges terápia nem csupán a tünetektől függ, hanem az adott élethelyzetünktől is. Melyik tünet zavar a leginkább? Vajon az orrlégzés tartós biztosítása a legfontosabb a számunkra (például egy vizsgára való készülés közben)? Vagy éppen előadást kell tartanunk, és az a leglényegesebb, hogy a sorsdöntő húsz percben jól szeleljen az orrunk? Esetleg olyan szert szeretnénk, aminek egyáltalán nincs mellékhatása?

Hasznos gyógyszerészhez vagy orvoshoz fordulnunk tanácsért, mert a célirányos kérdésekkel segíthet a számunkra legmegfelelőbb készítmény kiválasztásában.

Ha gyors hatást szeretnénk

Az ödémacsökkentő szerek elsősorban az orrnyálkahártya duzzanatát hivatottak lohasztani. Két nagy előnyük: megszüntetik a legkellemetlenebb tünetet, az orrdugulást, mégpedig szinte pillanatokon belül. Ám hátrányuk is van: a hatás, amely gyorsan jött, gyorsan el is múlik. Még nagyobb probléma, hogy fennáll a hozzászokás veszélye. Két hét használat után egyre gyakrabban kell alkalmaznunk, egyre nagyobb dózisra van szükség, hiszen a nyálkahártya érzékenysége csökken a hatóanyag iránt.
Rövid távon, akut helyzetben jó szolgálatot tehet, de ne vegyünk belőle több adagot: az egy kiszerelésben lévő készítmény egy-két hétre elegendő, és tovább nem is tanácsos használnunk.

Ha enyhék a tüneteink

Ha a tünetek nem annyira zavaróak, és naponta csak egy-két órára jelentkeznek, akkor elég antihisztaminokat alkalmazni, amelyek az allergiás reakció végén felszabaduló, a tünetekért felelős hisztamin kötődését igyekeznek megakadályozni a célszervekben (mindenekelőtt az orrnyálkahártyán és a kötőhártyán).  A lokális szerek – azaz az orrspray-k, az orrcseppek és a szemcseppek – hatása többnyire már 15 percen belül jelentkezik, de ezek a készítmények legfeljebb hat hónapig használhatók.
Az orális, azaz a szájon át szedhető antihisztaminoknál a hatás egy órán belül jelentkezik. Ezek a szerek a pollenszezon végéig alkalmazhatók.

A korábbi fejlesztésű antihisztaminok kevésbé hatékonyak, és több lehetséges mellékhatással – aluszékonyság, fáradtság, éhségérzés – rendelkeznek. Ám az úgynevezett újgenerációs készítmények már hatékonyabbak, jól tolerálhatók. Az utóbbiak általában receptkötelesek, vagy felírva olcsóbban kaphatók. Ha ilyet szeretnénk, orvoshoz kell fordulnunk.

Ha zavaróak a tüneteink

Ha a pollenallergia tünetei, főleg az orrdugulás nagyon zavaróak a mindennapi életben – gátolják az alvást, a munkavégzést, a szexuális életet –, akkor indokolt a szteroidok használata, amelyek ma a leghatékonyabb allergiaellenes szerek. Előnyük, hogy csaknem 100 százalékban hatásosak az allergiás orrtünetekre, hatékonyan csökkentik a szemtüneteket is, és a korszerűbb készítmények kevés mellékhatással járhatnak. Felnőttkorban a szteroidok használata mellett csupán 2-4 százalék az esélye a szemnyomás-érzésnek, az orrvérzésnek vagy a nyálkahártya-irritációnak. (Gyerekeknél más veszélyek léphetnek fel: egyes szteroidok lassíthatják a növekedésüket, amit ugyan később behoznak. Hazánkban 5-6 éves kor alatt általában nem ajánlott ez a hatástani csoport.)

Mennyibe kerül egy allergiás? Tippek a helyes kezeléshez

Használjunk helyi hatású szteroidot tartalmazó orrspray-t vagy orrcseppet. A helyi hatású készítmények kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint az úgynevezett szisztémás (az egész szervezetre ható) szerek, hiszen a célszervekben fejtik ki a hatásukat. Gyorsan felszívódnak, és hamar le is bomlanak. E lokális szerek hatása többnyire néhány órán belül jelentkezik, a maximális hatás kifejtéséhez pedig 4-6 nap és rendszeres használat szükséges.

A különböző szteroidtartalmú orrspray-k eltérhetnek a hatékonyság, de különösen a mellékhatások előfordulási aránya, a használat könnyűsége, a szag- és ízmentesség (esetleg: mellékíz) vonatkozásában. Ezek a készítmények hazánkban vénykötelesek, a számunkra legmegfelelőbb készítményt a háziorvosunk vagy a szakorvos írhatja fel.

Felkészülés

Ha valaki már tudja magáról, hogy allergiás, és a tüneteket kiváltó pollent is ismeri, az időben elkezdheti a felkészülést. Érdemes figyelni a pollenjelentéseket. Amint hírt kapunk arról, hogy az adott pollenek megjelentek a levegőben, de még nincsenek tüneteink (tehát a várható tünetek megjelenése előtt egy-két héttel), az előző évi tünetek súlyosságának függvényében érdemes felkeresni kezelőorvosunkat, és/vagy elkezdenünk az allergiaellenes szerek szedését, hogy elkerüljük a tünetek tombolását.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek