Melyik zöldséget, gyümölcsöt hogyan tároljuk?

Melyik zöldséget, gyümölcsöt hogyan tároljuk?

Sokszor úgy térsz haza a vásárlásból, hogy egy helyre lepakolod az összes friss zöldséget és gyümölcsöt, aztán le is lépsz pihenni? Ezt rosszul teszed!

Habár a cipekedés után jólesik a lazítás, ez mégsem helytálló megoldás – már ha hosszabb ideig szeretnéd frissen megőrizni a táplálékot! Amennyiben helyesen raktározod őket, a friss élelmiszerek több ideig képesek magukban tartani tápértéküket és aromájukat. Ehhez nem kell profi szakácsnak lenned, elegendő ha tovább olvasol.

Paradicsom

Sose tedd a paradicsomokat a hűtőbe! Inkább tárold őket szobahőmérsékleten, amelyben képesek három napig is elállni. A hidegtől ugyanis megpuhulnak, és ízükből is sokat veszítenek.

Melyik zöldséget, gyümölcsöt hogyan tároljuk?

Burgonya és hagyma

Mindkettő kiválóan tárolható papír- vagy textilzsákban, sötét helyen, közel egy hónapig. Viszont sose tedd őket egy helyre, ugyanazon tárolóba, mivelhogy a hagyma kiszívja a krumplik nedvét, és etilén nevű anyagot bocsát ki, amely felgyorsítja a burgonya öregedési folyamatát.

Alma

Amennyiben sokáig szeretnéd élvezni az erős aromáját, tedd az almát a hűtőbe.

„Füvek”

A friss petrezselyemzöld, menta, koriander egy hétig is eláll a hűtőben, műanyag tasakban. A csombor és a rozmaring két hétig bírja, a bazsalikomnak viszont nincs mit keresnie az alacsony hőfokokban, ugyanis levelei azonnal bebarnulnak. Ez utóbbit tedd egy pohár vízbe, takard le egy műanyag tasakkal, és szobahőmérsékleten tárolhatod jó egy hétig.

Citrusfélék

A citrusfélék akár három hétig is elállnak a hűtőszekrényben. Ha a bennük rejlő lére volna szükséged, vedd ki őket a hűtőből, majd néhány óra melegedés után a konyhában, csavard ki őket.

Mely gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott még hűtőben tárolni? A kajszibarackot, erdei gyümölcsöt, brokkolit, káposztát, sárgarépát, szőlőt, karfiolt, tököt, valamint gombát.

A szobahőmérsékletet a következők szeretik: banán, uborka, padlizsán, gyömbér, ananász, húsos paprika, narancs.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek