Már Horvátországban a trópusi betegség

Már Horvátországban a trópusi betegség

Egy trópusi betegség miatt Olaszország jelentős részén, köztük Rómában is megtiltották a véradást. Magyarországon 30 napig nem adhatnak vért, azok akik Ausztriában, Franciaországban vagy Romániában töltöttek legalább egy napot. Horvátországban is felütötte a fejét a vírus, egy 80 éves nőt ápolnak intenzív osztályon. Olaszországban rejtélyes módon a malária is megjelent.

 

Leállították a véradást Olaszország jelentős részén, majd szeptember 13-tól Róma egy részén is.  A trópusokról érkezett a legújabb betegség, ami a vérellátást veszélyezteti.

A chikungunya-láz egy az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti. Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jut be rendszeresen Olaszországba: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben „utaznak” a szúnyog lárvái.

Ők nem adhatnak vért 30 napig

A vírusnak a hazai véradásra gyakorolt hatásával kapcsolatban megkerestük az Országos Vérellátó Szolgálatot (OVSZ). Portálunkat arról tájékoztatták, hogy több országból is érkezett jelentés nyugat-nílusi, valamint chikungunyai vírusos megbetegedésről. Ausztriában és Romániában előbbi, míg Franciaországban az utóbbi trópusi vírus okozta tüneteket jelentettek, ezért az OVSZ a vírusfertőzés veszélye és a nagyobb járvány elkerülése miatt 30 napra kizárta a véradásból azokat, akik akár csak egy napig francia, osztrák vagy román városban tartózkodtak. Az OVSZ szerint a vírusfertőzések így nem jelenthetnek veszélyt Magyarország vérellátására.

Zágrábban is megjelent a vírus

Egyébként déli szomszédunknál ismét felütötte a fejét a nyugat-nílusi láz. A veszélyes vírust egy 80 éves zágrábi nő szervezetében mutatták ki, akit jelenleg mesterséges lélegeztetés mellett agyvelőgyulladással kezelnek egy speciális klinikán. - Amikor megkaptuk a mintát, már az intenzív osztályon volt, jelenleg az állapota stabil nyiatkozta a Jutarnju Vijestí című lapnak John Christian Kurolt biológus. A szakértő azt is elmondta, hogy a fertőzés általában enyhe tünetekkel jár, vannak azonban olyanok is, akiknél súlyosabb formát ölt, de ez csupán az esetek egy százalékára jellemző.

Már Horvátországban a trópusi betegség

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek