Lángos és társai - Mit együnk a strandon?

Lángos és társai - Mit együnk a strandon?

Nyáron a szervezetünk a meleg miatt kissé máshogy működik, mint a hidegebb hónapokban: több vizet használ el, többet párologtat, izzad. Ezért kívánjuk a lédúsabb ételeket, a több innivalót. Barcza Zsuzsa dietetikussal arra kerestük a választ, ilyenkor miért mégis a lángost és a hamburgert kedveljük.

A nyári időszakban a szervezetünk alkalmazkodik a külső környezethez, hogy hőháztartásunkat szabályozni tudja, jóval többet izzad – mondta el Barcza Zsuzsa, a Step4life Életmód Stúdió dietetikusa. – Talán nem is érzékeljük, hogy többet izzadunk, sokkal nagyobb a kipárolgásunk, csak azt vesszük észre, hogy szomjasak leszünk, és a lédús, könnyebb ételeket kívánjuk. A zsírosabb fogások emésztéséhez több energia kell, sokáig a gyomorban maradnak, megterhelhetik a szervezetet.

Igyunk, de mit?

A folyadékpótlás ezért különösen fontos a meleg hónapokban, de nagyon kellene ügyelni a minőségre is. A legjobb választás a víz – ásvány- vagy csapvíz – lenne, de a cukor nélküli teák is nyugodtan fogyaszthatók. A gyümölcslevekkel óvatosan kell bánni, a dobozos változatokban különösen sok cukor lehet, de a frissen facsart verzióban is sok a kalória, érdemes  vízzel hígítani. A szénsavas üdítőket jobb lenne elfelejteni, de a nagyon cukros limonádé sem jó választás, hiszen egy literben kb. 36 kockacukor van, attól függően, ki mennyire szereti édesen.

Lángos és társai - Mit együnk a strandon?

- Keverjen a limonádéjába néhány mentalevelet, de készíthet teát fodormentából is: minden mentolos gyógynövény (borsmenta, fodormenta, vadmenta, macskamenta stb.) hűsítő hatású.
- A zsályatea – mivel összehúzza pórusokat - jó hatással van az izzadásra.

Egye, amihez kedve van, de mértékkel

A nyári táplálkozásra ugyanaz érvényes, mint a télire: mindenből szabad fogyasztani, de mértékkel. Szezonális friss zöldséget, gyümölcsöt naponta többször is választhatunk, minél színesebb a tányér, annál jobb úton járunk. Minél frissebbek az alapanyagok, annál több bennük a vitamin, ezért érdemes a helyit vásárolni, nem a külföldről érkezőt. A kényesebb ételeket mindig tegyük hűtőbe, a melegben könnyen megromlanak, nehogy gyomorrontást kapjunk.

Lángos és hamburger

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy mit kellene ennünk a nagy melegben, a strandon azonban mégis sokan választjuk a sokkal zsírosabb, szénhidrátban gazdag lángost, hamburgert és társaikat. Barcza Zsuzsa szerint ennek inkább a megszokás az oka, évtizedek óta ilyen ételeket lehet kapni a strandon, ezt kínálják, mi pedig ezt kérjük. A finomlisztből készült ételek először gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami gyorsan visszazuhan, ezért hamar éhesek leszünk. A túl sok só (pl. az előre sózott főtt kukorica) is káros lehet, a nátrium vizet tart vissza, így akár bedagadhatnak a végtagjaink, és a szívünket is megterheljük.

Ha az egyhetes nyaralás alatt a napi két főétkezés, főtt étel mellett elfogyasztunk egy-egy gyorsételt, nem lesz semmi bajunk. Persze biztosan van a strandon zöldséges, a második fagylalt helyett együnk inkább barackot, cseresznyét. A gyrost sem kell pitával kérni, csirkehúsból zöldségekkel kevésbé megterhelő. Nyaralás alatt pedig nyugodtan megtehetjük, hogy többet mozgunk, mint amikor dolgozunk. Reggelente lehet kocogni, úszni a strandon, részt venni egy-két szervezett programon, például egy biciklitúrán. Így biztosan nem árthat meg az az egy-két elfogyasztott lángos, vagy hamburger.

Tipikus strandételeink

Kalória

Sajtos-tejfölös lángos (10 dkg)

308 kcal/10 dkg

Sült krumpli (1 adag, kb. 15 dkg)

341 kcal/1 adag

Hot dog (1 adag)

395 kcal/1 adag

Hamburger (1 adag)

482 kcal/1 adag

Gyros pitában (1 adag)

394 kcal/1 adag

Sült hekk (10 dkg)

123 kcal/10 dkg

Kakaós palacsinta (1 darab)

284 kcal/1 adag (20 dkg)

Főtt kukorica (10 dkg)

96 kcal/ 10 dkg

Fagylalt (1 gombóc)

176 kcal/ 1 gombóc

Kürtős kalács (10 dkg)

266 kcal/10 dkg

Jeges kávé (1 adag)

160 kcal/1 adag

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek