Kullancsos betegségek kutyákban és macskákban

Kullancsos betegségek kutyákban és macskákban

Kutyáinknál és macskáinknál is nagyon fontos, hogy vegyük komolyan a kullancsok elleni védekezést, hiszen kedvenceink megbetegedhetnek, valamint háziállataink közvetítésével kertünkben, környezetünkben elszaporodhatnak a kullancsok, ami ránk és családunkra nézve is komoly veszélyeket jelenthet a későbbiekben.

Kutyáknál, ha kullancsok által terjesztett betegségekről beszélünk, a Lyme-kórt és a Babéziósist kell elsősorban megemlíteni. Magyarországon a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek közül a kutyás körökben „kullancsfertőzés-ként” is emlegetett babéziózis okozza a legsúlyosabb megbetegedéseket. A babézia egy egysejtű vérélősködő, ami a vörösvérsejtek széteséséhez, következményes vérszegénységhez, veseelégtelenséghez, súlyos, nem kezelt esetben a kutyus elhullásához vezethet. Kezdeti tünetei a magas láz és a levertség, Kedvencünk nem eszik, később jellegzetes a kávébarna vizelet.  Azonnali intenzív, több napos állatorvosi ellátást igényel. A néhol, főleg vidéki állatorvosi praxisokban használt  egyetlen injekció (csodaszer) ugyan elpusztítja a kórokozót, de nem védi meg az állatot a a hosszú távú szövődmények kialakulásától.

A Lyme-kór vagy borrelliózis kullancsok által terjesztett baktérium okozta megbetegedés. Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe. A fővárosban és környékén, különösen a Budai hegyekben, a Balaton-felvidéken és egyes nyugat-magyarországi területeken nagyon gyakran fordul elő. A megbetegedések a kullancs aktivitási időszakában gyakoribbak, ezért a legtöbb eset a májustól novemberig terjedő időszakban jelentkezik. Lyme-kórral háziállataink közül leggyakrabban a kutyák betegednek meg, de ritkán macskákban is előfordul.

Kullancsos betegségek kutyákban és macskákban

A kórokozóval megfertőződött ebeknek csupán 5%-a betegszik meg.  A legjellemzőbb tünet a visszatérő sántasággal járó heveny vagy fél heveny ízületgyulladás, de mivel általában jellegtelen , általános tüneteket okoz, vagy bőr, idegrendszeri, esetleg a szív megbetegedésével járó kórformák alakulhatnak ki, a diagnózis felállításához a laboratóriumi háttér elengedhetetlen. A betegség kezelése általában hosszú, legalább 8 hetes gyógyszeres terápiát igényel, és sajnos nem mindig jár sikerrel. Védőoltással kedvencünket megvédhetjük a betegségtől.

Mivel mindkét betegség diagnosztikája és szakszerű gyógykezelése drága, nem is mindig sikeres, ezért javasoljuk, hogy a megelőzésre fektessenek nagy hangsúlyt az állattartók. A kullancsok ellen védekezhetünk cseppekkel, nyakörvekkel, vagy tablettákkal. Rendelőintézetünk tapasztalatai szerint a legjobb védettséget a tablettás készítmények (1 vagy 3 hónapos tabletták) és a nyakörvek kombinált alkalmazása nyújtja. Ha rendszeresen, a megfelelő készítményekkel védekezünk a kullancsok ellen, jó eséllyel előzzük meg a betegségeket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek