Kérdések és válaszok: az allergia

Kérdések és válaszok: az allergia

A fűzfára, pázsitfűfélékre, lóromra és csalánra allergiásoknál jelentkezhetnek a jellegzetes szénanáthás tünetek. Sorra vesszük a legfontosabb tényeket, mit tehetünk, hogy enyhítsük a kellemetlenségeket, illetve hogyan kezelhetjük az allergiás asztmát.

 

Mi okozhat allergiát?

Többféle allergén kiválthatja a betegséget, ismerünk ételallergiát, fémallergiát, poratka-allergiát, vegyszerekre adott túlzott reakciót, mondta el Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A tavaszi időszakban főként az úgynevezett outdoor/kültéri allergének, pollenek  és penészgombák okozzák a legtöbb panaszt, tehát az allergiát okozó növények virágzása, penészgomba spórák miatt alakulnak ki a tünetek. A reakciók eltérőek lehetnek, van, aki csak egy-egy növényre érzékeny, van azonban, aki tavasztól-őszig az összes pollenre súlyos, az életminőséget rontó reakciót ad.
A leginkább allergizáló növények virágzási sorrendben: mogyoró, égerfa, nyírfa, kőrisfa, fűzfa, platán, pázsitfűfélék, lórom, csalán, útifű, libatop, üröm, parlagfű. A legtöbb panaszt a parlagfű okozza, augusztus közepétől október végéig. A párásabb, nyirkos időszakban tünetet okoznak a kültéri penészgombák.

Kérdések és válaszok: az allergia

Milyen tünetei vannak az allergiának?

A pollen okozta allergiás tünetek egyénenként eltérő mértékben jelentkeznek, de a panaszok hasonlóak: szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, tüsszögés, köhögés, sípoló légzés, fulladás jelentkezhet. Gyakori az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, a pollenek a bőrre jutva pedig kiütéseket okozhatnak, illetve előidézhetik az ekcémás tünetek rosszabbodását is.


Mely életkorban jelentkezik a betegség?

A különböző allergiás tünetek különböző életkorban jelentkezhetnek, sokszor nehéz megállapítani a pontos időpontot, amikor már valóban betegséggel állunk szemben. Gyermekkorban az „allergiás menetelésnek” megfelelően, általában először az ekcéma jelenik meg, majd a táplálék, leggyakrabban tejallergia, esetleg az asztma. A szénanátha a korábbi tapasztalatok alapján 10-12 éves korban kezdődik, de ma már nem ritka, hogy 3-4 éves gyerekek is küzdenek a tipikus tünetekkel. A felnőttek esetében sem beszélhetünk védettségről, bármely életkorban, leggyakrabban 20 és 40 éves kor között bármikor kialakulhat a betegség.

Aki allergiás, asztmás is lesz?

Az asztmás betegségnek különböző típusait ismerjük, attól függően, hogy a panaszokat mi váltja ki, beszélhetünk fizikai terhelésre rosszabbodó-, foglalkozási- vagy allergiás asztmáról is. Típusától függetlenül azonban a betegek állapotát rontja és provokálja a dohányfüst, a légszennyezettség, az erős illatok, a vegyszerek, illetve a pollenek belélegzése. Allergiás asztmáról akkor beszélünk, ha az allergén asztmatikus tüneteket okoz, köhögést, sípoló légzést, légszomjat, zihálást és mellkasi szorító érzést.

Hogyan vizsgálják az allergiát?

Az allergiát tünetmentes állapotban, pollenszezonon kívül hagyományosan bőrpróbával diagnosztizálják, a Prick-teszt során az alkar bőrét allergéncseppen keresztül megkarcolják. A kialakult bőrreakció mérete alapján következtetnek az allergiára. A betegség igazolható vérteszttel is, ebből a legmodernebb nanotechnológiás vizsgálat a keresztallergiákat is képes kimutatni. Asztma jelenléte légzésfunkciós vizsgálattal igazolható.

Mi az allergia gyógymódja?

Az allergiának egyelőre nincs biztos gyógymódja, de korszerű kezeléssel tünetmentesen vagy minimális tünetekkel karban tartható. A hagyományos, tüneti kezelés mellett létezik az immunterápia, amelynek lényege, hogy az allergént emelkedő adagban hosszú időn keresztül kapja a beteg a szájnyálkahártyára juttatott emelkedő dózisban. A másik hatásos gyógymód, ha a tüneteket kiváltó pollent elkerülnénk. A lehetséges keresztallergiák miatt pollenallergiás beteg kerülje az adott pollenszezonban tünetet okozó nyers gyümölcs, zöldség fogyasztását, pl. dinnye-parlagfű, alma-nyírpollen.

Milyen patikai készítmények vásárolhatók allergiára?

A nem gyógyszernek minősülő készítmények sokat segíthetnek az allergia elleni küzdelemben, ilyenek például a sóoldatos öblítők, amelyek nedvesen tartják az orr nyálkahártyáját és segítenek leöblíteni a megtapadt polleneket. Köhögés esetén segíthet a sópipa. Az orrspray vagy orrcseppek a folyó, viszkető, illetve eldugult orr ellen is bevethetőek, a patikus tud tanácsot adni, hogy mikor melyik készítményt érdemes választani. Érszűkítő hatású orrcseppek tartós használata káros, 10 napnál tovább nem javasoltak.

Szemtünetek ellen használhatók a nedvesítő szemcseppek, vagyis a műkönnyek, ezek a termékek elektrolitokat tartalmazó oldatok, amelyek az allergéneket kimosva a szemünkből biztosítják a szemfelszín fiziológiás kondícióját. Vény nélkül kaphatóak antihisztamin tartalmú tabletták, melyek a viszketést, orrfolyást, tüsszögést csökkentik. Ha a recept nélküli készítmények nem segítenek, indokolt az orvosi vizsgálat, melynek alapján hatásos, személyre szabottan kombinált, szteroid készítményt is tartalmazó kezelés állítható össze.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek