Indul a parlagfű szezon! Már bírságolhatnak is

Indul a parlagfű szezon! Már bírságolhatnak is

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összesen 70, parlagfűvel fertőzött területről érkezett bejelentés a Nébihhez július elsejétől, amikortól bírságot szabhatnak ki a szennyezett földterületek tulajdonosaira.

Az időjárás függvényében hamarosan beindul a parlagfűszezon - figyelmeztetett a napokban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Legalább 1,5 millió allergiás érintett, hazánk európai viszonylatban a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Kutatók a parlagfű virágporát már ötezer méter magasan, sőt a tenger felett, a parttól 160 kilométerre elhelyezett pollencsapdákból is ki tudják mutatni.

Indul a parlagfű szezon! Már bírságolhatnak is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július elsejétől bírságot szab ki a szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira. Ennek összege a terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Eljárást a szakemberek csak akkor indítanak a gazda vagy a bérlő ellen, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek