Implantátummal hallhatnak a siketek

Implantátummal hallhatnak a siketek

A cichlearis implantátum a betegek 95-98 százalékánál hatásos. Mintegy 60 ezer siket él Magyarországon, de ennél jóval több embernek van súlyos halláskárosodása.

 

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője elmondta, a technológia lényege, hogy a belső fülbe elektródát vezetnek, amely elektromos impulzusokkal adja vissza a hallást. Az implantátumnak három fő része van, az elektróda, a hozzá kapcsolódó belső processzor és a külső egység, amely a hangokat elektromos jellé alakítja.

Implantátummal hallhatnak a siketek

Híres hallókészülék használók

Robert Redford

A ma már 80 éves színész a Minden odavan (All In Lost) című film felvétele során szedett össze egy súlyos fülgyulladást, melynek szövődményeként a bal fülének hallását 60 százalékban elvesztette.

Jodie Foster

Foster egy interjú során beszélt arról, hogy a hallására nem volt képes megfelelően vigyázni. Többször is fotózták már úgy, hogy hallókészüléke látható.

Bill Clinton

Az amerikai exelnök születésétől fogva hallássérült, terápiáját évekig elhanyagolták ezért ma már kénytelen hallókészüléket viselni.

Halle Berry

A színésznőt 20 évvel ezelőtt rendszeresen bántalmazta akkori barátja, ennek következtében bal fülének hallóképességét 80 százalékban elvesztette.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek