Így lesz szenzációs a vakáció! 13+1 tipp

Így lesz szenzációs a vakáció! 13+1 tipp

Miért nem elég egy hét? Vigyünk-e magunkkal laptopot? Hová menjünk nyaralni? S egyáltalán: mitől lesz jó a nyaralás? Az emlékezetes vakáció sok tényező függvénye. A legjobb tippeket dr. Kohári György pszichoterapeuta segítségével gyűjtöttük össze.

1. Vegyünk ki hosszabb szabadságot!

Évente egyszer érdemes hosszabb szabadságot kivennünk. Legalább két-három napra van szükségünk ahhoz, hogy eltávolodjunk a munka világától. A szabadság utolsó napjaiban pedig újra elkezdenek bennünket foglalkoztatni a benti feladatok, konfliktusok. Ha mindez egy hét alatt zajlik le, akkor alig marad néhány felhőtlen napunk. Két hét határeset, három már jó, de talán egy hónap lenne az ideális. Sajnos ezt a magyar munkahelyek többsége nem teszi lehetővé…

2. Legyen átmenet!

Kicsit bizarr, ha egy kemény munkanap után másnap már a tengerparton találjuk magunkat… Könnyebb, ha átmenetet alakítunk ki. A nyaralás előtti héten már igyekezzünk kicsit kevesebbet dolgozni, és az előtte lévő napot vegyük ki szabadságnak, hogy jobban ráhangolódjunk a vakációra. Az lenne az ideális, ha hazatérve ismét rápihennénk egy napot, mielőtt visszamegyünk dolgozni.

3. Ne legyünk munkamániások!

Akadnak, akik szinte dicsekszenek azzal, hogy már öt éve nem voltak nyaralni… Ez már az úgynevezett „workaholizmus”, azaz a munkamánia kategóriája, amiről érdemes szakemberrel is beszélgetni, mert nem egészséges. A háttérben önbecsülési probléma is állhat: „Nem szabad hosszabb szabadságot kivennem, mert a cég felismeri, hogy nem vagyok pótolhatatlan.” Vagy: „Csak akkor érek valamit, ha dolgozom.” Ezek téves elképzelések!

Így lesz szenzációs a vakáció! 13+1 tipp

4. Szabadság alatt ne dolgozzunk!

Az sem igazán jó ötlet, ha elmegyünk ugyan nyaralni, de közben vállaljuk, hogy a szabadság alatt „egy kicsit” dolgozunk otthonról vagy a szállodából. Ezzel csupán annak az illúzióját teremtjük meg, hogy a vakáció alatt is kézben tartjuk a munkahelyi dolgainkat. Valójában azonban ez a „kis munka” éppen elég ahhoz, hogy ne tudjunk elfeledkezni a cégről, hogy ne tudjuk igazán elengedni magunkat.

5. Lehetünk spontánok is…

Vajon jó-e, ha az utolsó részletig megtervezzük a nyaralást? Fogadjuk el, hogy akkor sem dől össze a világ, ha nem minden úgy alakul, ahogyan előre elterveztük. Nem árt, ha a nyaralás alatt egy kicsit spontánabbak tudunk lenni, mint egyébként.

6. Fő a változatosság!

Az is jó ötlet, ha minden páratlan napra fix programot szervezünk, minden páros napon pedig csak reggel döntjük el, hogy mit csináljunk.

7. Csináljunk valami mást!

Olyan tevékenységet érdemes választanunk, ami ellentétes azzal, mint amit nap mint nap végzünk, és amit élvezünk, vagy amit még nem ismerünk, de szeretnénk kipróbálni. Ha például reggeltől estig egy irodában ülünk, a nyaralás teljen sok mozgással, sportolással, lehetőleg a szabadban. Ha fizikai munkát végzünk, pihentető vakációt szervezzünk, mondjuk, múzeumlátogatással. Ha sok stresszel jár a beosztásunk, a szabadság legyen a nyugalomé, például heverésszünk naphosszat a tengerparton. Ha monoton munkát végzünk, próbáljunk ki extrém sportokat.

8. Legyen jó mindenkinek!

A közös nyaralás erősítheti a családi és a baráti kapcsolatokat. Fontos összeegyeztetni az igényeket, különösen, ha különböző korosztályok is képviseltetik magukat. Legyünk rugalmasak: szervezzük úgy a programot, hogy az mindenkinek megfeleljen. Azt is eldönthetjük, hogy minden második nap a gyerekes programok kerülnek előtérbe, vagy minden mozgalmas napot egy pihentető követi.

9. Legyen egy főszervező!

Ha ezt mindenki elfogadja, nem árt, ha van egy „vezető”, akit kinevezünk főszervezőnek. Legyen ő az, aki mindenki igényét meghallgatja, és finoman irányítja a csapatot.

10. A magány is lehet áldásos.

Ha egy kicsit egyedül szeretnénk lenni, az sem bűn. Ha egy kis csendre és magányra vágyunk, nincs abban semmi rossz, ha egy-két napot például horgászással töltünk. A közös nyaralásból is kérhetünk magunknak néhány napot. Az viszont bajt jelezhet, ha úgy érezzük, semmihez sincs kedvünk, csak otthon, egyedül gubbasztani.

11. Ne féljünk a konfliktusoktól!

A közös nyaralás, az összezártság konfliktusokat is előhívhat, de ez nem baj! A nyaralás alatt megadatik az idő és a lehetőség arra, hogy ezek megoldódjanak. A felszínre kerülhetnek és elsimulhatnak a korábban rejtve maradó feszültségek.

12. Vigyázzunk magunkra!

Természetes, ha a nyaralás alatt egy kicsit mások – lazábbak, oldottabbak, fesztelenebbek – vagyunk. Ám a statisztikák azt mutatják, hogy a vakáció alatt sokkal több baleset történik, mint egyébként. Vigyázzunk magunkra!

13. Tartsunk utólagos értékelést!

A hazaérkezés után érdemes egy fényképnézegetéssel egybekötött értékelést tartani: mi az, ami jó ötletnek bizonyult, és mi az, amit legközelebb másképp érdemes alakítanunk. Az biztos, hogy ha jó szívvel emlékszünk vissza a vakációra, akkor az sikeresnek mondható.

+1 Azért a nyaralás előtt és után is élvezzük az életet…

Sokan egész évben a nyaralást várják. Ez kicsit túlzás. Olyan, mintha azt gondolnánk, hogy csak a nyaralás alatt érezhetjük jól magunkat, a dolgos hétköznapok pedig csak nyűgöt jelentenek. Fontos, hogy mindennapokban is megtaláljuk a kis (vagy nagy) örömöket. Izgalmas a várakozás, de amíg készülünk a nyaralásra, jó, ha elmondhatjuk: „most is jól érzem magam”. Így leszünk egész évben kiegyensúlyozottak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek