Így kerüld el a klímabetegségeket!

Így kerüld el a klímabetegségeket!

A nyári kánikulában nagy megkönnyebbülés, ha végre hűvösebb, klimatizált helyen tölthetünk némi időt. Előnyei mellett azonban a légkondicionáló helytelen használata esetén számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat. Az alábbiakban a legnagyobb hévízi hotel reumatológus főorvosa ad tanácsot azzal kapcsolatban, milyen tünetekre figyeljünk, és hogyan kerüljük el a ma már gyakorinak tekinthető klímabetegséget.

Nyáron jó szolgálatot tesznek a klímaberendezések, hiszen segítenek elviselni a tikkasztó hőséget. Túlzott melegben ugyanis lelassulunk, szervezetünknek több energiára van szüksége alapfeladatainak ellátásához is. A legtöbb helyen ma már klimatizálják a tereket: irodaházakban, autókban, éttermekben, de sok lakásban is mindennapos a légkondicionáló használata nagy melegben.

Fontos tudnunk azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat. Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa szerint gyakori tünet a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása. Érdemes figyelnünk arra is, ha megfájdul a fejünk, vagy szédülünk, hiszen ezek a kellemetlenségek is eredhetnek a helytelen klímahasználatból. Bár elsőre nem gondolnánk, a szemünkkel kapcsolatos problémákat is okozhatja a légkondicionáló. Előfordult például kötőhártya-gyulladásos eset, de a kontaktlencse viselőknél is jelentkezett már panasz, szemszárazság a klíma miatt. Nemcsak a hideg és a száraz levegő, hanem a felületesen tisztított berendezés miatt terjedő baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat.

Így kerüld el a klímabetegségeket!

Az említett tünetek, betegségek mellett a klíma sokszor az ízületeinket sem kíméli. A közvetlen hideg levegő hatására ugyanis ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Dr. Major Zoltán szerint sokan érkeznek hozzájuk légúti problémákkal és nyak-vállövi fájdalmakkal, amely tüneteket a klímaberendezés is okozhatja. A reumatológus hangsúlyozza, hogy amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek elváltozását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, a gyulladás kezelése viszont már egy hosszadalmasabb folyamat. Ebben az esetben jó megoldást nyújthatnak a termálvizes fürdőzések, illetve a sókamra, az inhaláció és a Bemer mikroérterápia is. A NaturMed Hotel Carbonában mindezek mellett olyan állapotfelmérések is elérhetőek, amelyek segítségével pontosan, személyre szabottan konkretizálni tudják a szervezetben lévő elváltozásokat, és annak kiváltó okait is, ami segíti a klímareumából való felépülést.

Tippek a klíma helyes használatához

a hévízi NaturMed Hotel Carbona reumatológus szakértőjétől

Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!

Fontos szabály, hogy rendszeresen, a gyártó utasításai szerint tisztítsuk ki a légkondicionálót, legyen az autóban vagy más beltéri helyiségben. Szükség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki például az aktuálissá váló szűrőcserére is felhívhatja a figyelmünket.

Ne állítsuk túl hidegre a klímát!

Benti ülőmunkához a 22-23 Celsius-fok ideális, ennél hidegebbre ne állítsuk a klímát. Egyébként is érdemes a kintihez képest csak 5-8 Celsius-fokkal hűvösebbre álltani a benti levegő hőmérsékletét.

Szellőztessünk!

Mivel a légkondicionáló a benti levegőt forgatja, ezért használata mellett rendszeresen szellőztetni kell és biztosítani, hogy friss levegő kerüljön a helyiségbe.

Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Ha tehetjük, ne közvetlenül a klíma által kifújt levegő irányába üljünk. Állítsuk a fúvókákat vagy a terelőket más irányba, így a hideg levegő csak közvetetten jut majd el hozzánk.

Ha szükséges, öltözzünk fel!

Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

Forrás: carbona.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek