Hurrá (mindjárt) nyaralunk!

Hurrá (mindjárt) nyaralunk!

Mivel már beindult a nyaralási szezon és sokmillióan terveznek Európába vagy más földrészre utazni, néhány hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni arra az esetre, ha utazás során problémák merülnének fel.

Mi a teendő, ha orvosi ellátásra van szüksége külföldön?

Ha megbetegszik vagy baleset éri valamelyik uniós országban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban való utazása során, joga van a sürgős ellátáshoz. Ehhez az európai egészségbiztosítási kártyára van szüksége, amelyet az Országos Egészségügyi Pénztárnál (OEP) igényelhet. A kártya bármely kormányhivatalnál kérhető és kiadása térítésmentes. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron részesül ellátásban, mint az adott ország biztosítottjai. Az egészségügyi kezelésekkel, költségekkel és azok visszatérítésével kapcsolatos információkat tartalmazó okostelefon-alkalmazás  magyarul is elérhető. Az alkalmazás nem helyettesíti az európai egészségbiztosítási kártyát.

Fontos információk egy helyen

Jó, ha mindig kéznél vannak azok a személyes adatok, így a sürgősségi telefonszámok, amelyekre szüksége lehet. Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érheti el a segélyhívót.

  • Név
  • Születési adatok
  • TAJ szám
  • Vércsoport
  • Betegségére szedett gyógyszerek listája. Amennyiben krónikus beteg és külföldi utazása alatt is szednie kell gyógyszerét, utazása megkezdése előtt kérje meg orvosát, hogy állítson ki önnek egy külföldön is kiváltható orvosi rendelvényt.

Hurrá (mindjárt) nyaralunk!

Mi a teendő a külföldi gyógykezelés igénybevételét követően?

Az ellátás igénybevételét követően a betegnek 30 napon belül be kell mutatnia az ellátást tanúsító zárójelentést és a számlát a hazai egészségügyi szolgáltatónak. Az OEP a beteg részére utólagosan, a hazai finanszírozás összegének megfelelő költséget téríti meg. Részletesebben az europa.eu oldalon tájékozódhat.

Kihez forduljon, ha gyermeke eltűnt?

Az Európai Unió közös segélyhívó számot hozott létre (116 000), amelyen a gyermekek eltűnése az EU területén bárhol bejelenthető. Ezt a számot hívhatják azok a szülők, akiknek a gyermeke eltűnt, azok a gyerekek akik eltévedtek vagy elszöktek hazulról, valamint mindazok akik úgy gondolják, hogy hasznos információval tudnak szolgálni egy eltűnt gyermek hollétéről.

Hol nyaralunk?

Az utóbbi években csökken azok száma, akik külföldre terveznek nyaralást, bár ezt a csökkenés a határnál várakozva nem biztos, hogy érzékeljük. Az egyik ismert hazai utazási iroda felmérése szerint idén legnépszerűbb utazási célpontok: Törökország, Horvátország, Bulgária, Görögország és Egyiptom.

Rendkívül sürgős esetben ügyeleten kívül felhívható számok, ahol a magyar nagykövetség munkatársaitól kérhet segítséget:

Törökország

+ (90) 533 699 3694

Horvátország

+ (38) 599 250 0050

Bulgária

+ (35) 542 232 238

Görögország

+ (30) 694 860 1793

Egyiptom

+ (20) 122 657 5198

Európán kívüli országban kitől kérhet segítséget?

Mivel Ön egy uniós tagállam polgára, automatikusan annak minősül, így az unió területén kívül konzuli segítségnyújtásra jogosult – abban az esetben is, ha saját országának nincs ott képviselete. Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkeresheti és segítséget kérhet, ha például balesetet szenvedett, illetve fontos iratokat veszített el.

Hurrá (mindjárt) nyaralunk!

Milyen különleges jogok illetik meg a fogyatékos utazókat?

Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályok megvédik a fogyatékos és a mozgáskorlátozott személyeket a diszkriminációval szemben légi vagy vasúti utazás során, és gondoskodnak arról, hogy ugyanúgy hozzáférhessenek a közlekedéshez, mint más polgárok. Ha autóval utazik és saját hazájában jogosult arra, hogy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet vegyen igénybe, akkor Európa valamennyi országában igénybe veheti az ilyen parkolóhelyeket. Ehhez csupán a fogyatékosok egységesített parkolási igazolványára van szüksége.

Milyen élelmiszert hozhat haza a külföldi nyaralásáról?

Egy nem uniós országból való hazatéréskor tilos behozni bármilyen húsipari vagy tejterméket, akár saját magának szánja, akár másoknak adná ajándékként. Amennyiben a Feröer-szigetekről, Grönlandról vagy Izlandról tér haza, maximum 10 kilogrammot hozhat be bizonyos állati eredetű termékekből, csecsemőknek szánt tejporból és gyerektápszerből vagy orvosi okokból indokolt speciális háziállat-eledelből. Ahhoz, hogy szállíthatók legyenek, ezeket a termékeket zárt csomagolásban kell tartani, súlyuk nem lehet több 2 kilogrammnál, és nem igényelhetnek hűtést. Más állati eredetű termékek, például a méz esetében két kilogrammos súlykorlátozás van érvényben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek