Hogyan aludjunk: csukott vagy nyitott ablaknál?

Hogyan aludjunk: csukott vagy nyitott ablaknál?

Időjárás, zaj, pollenek – nem mindig egyértelmű, hogy nyitott vagy csukott ablaknál egészségesebb-e aludni.

Van, aki a leghidegebb téli napon is nyitott ablaknál alszik, más azonban szívesebben zárja be az ablakot, nehogy a csicsergő madarak hajnalban felébresszék. Nincs tudományos recept arra, zárt vagy kitárt ablak mellett kellene-e aludnunk, amíg frissen és fitten kelünk, és éjszaka ki tudjuk pihenni magunkat, úgy jó, ahogy megszoktuk. Ha azonban nem tudod kialudni magad, és alvászavaroktól szenvedsz, érdemes lehet utánajárni, mi okozz a problémát, hátha csak banális gondról van szó.

 

A szoba hőmérséklete befolyásolja az alvást, az sem jó, ha túl hideg van, az sem, ha túl meleg. Semmi tudományos alapja nincs annak, hogy a télen beengedett fagyos levegő erősítené az immunrendszert, ezért nem érdemes fagyoskodni. Nyáron azért lehet érdemes kitárni az ablakot éjjel, hogy a hűvösebb levegő beáramolhasson, de ez a praktika is csak akkor válik be, ha valóban alacsonyabb a hőmérséklet kint, mint bent.

Hogyan aludjunk: csukott vagy nyitott ablaknál?

Régen úgy gondolták, 16-18 fok közötti hőmérsékletben lehet jól aludni, de ma már óvatosabbak a szakértők: mindenkinek más és más az ideális hőfok, attól is függ, milyen az ágynemű, illetve a pizsama.

 

A lényeg, hogy ne fagyj meg, de ne is izzadj. A nyitott ablak egyértelmű hátránya, hogy az is beáramlik, amire semmi szükségünk: például a pollenek. Aki allergiás, az jobban teszi, ha zárva tartja éjszaka az ajtókat-ablakokat, illetve akkor szellőztet, amikor kisebb a pollenkoncentráció. Vidéken érdemes este szellőztetni, városban pedig inkább reggel.

 

Szintén megterhelő lehet a zaj, legyen az egy elhaladó autó vagy hangos madárcsicsergés. Lehet, hogy fel sem ébredünk a minket körülvevő hangokra, mégis érzékeljük, növekszik az adrenaliszintünk, változik a pulzusunk és a vérnyomásunk is. Ezért aki könnyen felébred, inkább csukja be az ablakot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek