Grillezz – ne égess!

Grillezz – ne égess!

A szabadban készült ételeknek van egy rendkívül sajátos bája. Talán a nyár miatt, talán azért, mert mindig kellemes összejövetelek kapcsolódnak hozzá? Nem tudom. De tény, hogy a szabadban sütni, főzni és enni élmény! Úgyhogy az idén se hagyjuk ki a grillezést! Legalább addig sem a lakást fűtjük a főzéssel.

Amellett, hogy a grillezés elbillent minket egy egészségesebb ételösszeállítás irányába - mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zöldséget, salátát készíteni - nem szabad elfeledkeznünk a láthatatlan veszélyekről, ami miatt a grillezés akár egészségtelen is lehet. A húsok és zöldségek sütése során ugyanis karcinogén anyagok keletkezhetnek, amik rákkeltő hatásúak. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük ezeket a káros melléktermékeket.

Tippek az egészséges grillezéshez

Válasszunk sovány húsokat!

Ha soványabb húsokat grillezünk, akkor elkerülhetjük a zsír csöpögését. A csöpögő zsír miatt ugyanis füst keletkezik, amiben rákkeltő anyagok vannak, és ezek rátapadnak a húsok felszínére, mi pedig jól bekebelezzük őket az étellel együtt. A sovány húsok tehát jók, viszont könnyen kiszáradnak - így nem árt őket sütés előtt alufóliába csomagolni. Tudta, hogy mindig az alufólia matt felének kell a tűz felé lennie!

Grillezz – ne égess!

Marináljunk!

A marinálás kicsit különbözik a pácolástól, lényege, hogy a bepácolt húsok rostjai kicsit sérüljenek, ezáltal a hús puhuljon, könnyebben kezelhető legyen. További előnye, hogy a mellé adott fűszerek így jobban átjárják a húst, ráadásul a karcinogén vegyületek akár 90 százalékkal is csökkenthetők ezáltal. Szükséges hozzá valamilyen sav, amely a szövetek roncsolását idézi elő, ez lehet ecet, alkohol vagy citromlé, továbbá valamilyen olaj és fűszerek.

Lassan a tűzzel!

Nagyon fontos, hogy megfelelően tartsuk karban a tüzet, és kerüljük a felcsapó lángot, mert az megégeti a húst. Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. Ha túl sokáig sütjük, azzal is rákkeltővé tesszük az ételt. Komótosan, alacsony hőfokon készítsük a húsokat és a grill zöldségeket is, mert így kevesebb káros vegyület keletkezik közben.

Ne szúrd!

A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé, és így kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük.

Körítsük sok salátával!

A nyár bővelkedik finom, friss zöldségekben, amiket a grillezett húsok mellé elkészíthetünk salátának. Vágjuk fel a kedvenc zöldségeinket, öntsünk őket nyakon valamilyen hidegen sajtolt olajjal, és már kész is a köret!

-----------------------------------------------------------------

Jó már a parázs a sütéshez?

Tartsa a tenyerét éppen a grill fölé. Ha...

• csak két másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),

• három másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz forró (kb. 350 fokos),

• négy másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos),

• öt másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).

-----------------------------------------------------------------

Marinált zöldségek

Ha pirítósra pakoljuk őket, akkor kiváló itáliai életérzéssel kezdünk neki a lakomának.

Grillezz – ne égess!

Hozzávalók 1 nagy adaghoz:

4 db kápia paprika

2 db közepes cukkini

0,5 kg gomba

1 fej fokhagyma

2 db nagy mozzarella

borecet

olivaolaj

friss zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring)

bors

A kápia paprikákkal kezdjük a grillezést, addig sütjük őket, míg meg nem pirulnak. A grillről levéve takarjuk le őket, és hagyjuk így kihűlni, ezáltal könnyedén meg tudjuk őket hámozni, majd kapjanak egy kis borecetet a nyakukba. A cukkinit vékony szeletekre vágva helyezzük a grillre, megpirítjuk, utána pedig megsózzuk, és egy kanál borecettel meglocsoljuk. A gombákat félbevágjuk, így grillezzük őket a fokhagymagerezdekkel együtt. A gombákat is locsoljuk meg az ecettel. A zöldségeket egy tálba rétegezzük, majd a tetejükre tépkedjük rá a mozzarellákat. Mehet rá a fokhagyma, a friss fűszerek, a bors, a só. Majd az egészet felöntjük olivaolajjal – ez tartósítja. Ez egy nagy adag lesz, sokáig eláll, így bármikor előkaphatjuk a hűtőből, lecsepegtetjük (akár le is itathatjuk az olajat róla) és már lehet is falatozni. (Később a megmaradt olivaolajat felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez vagy salátákhoz.)

Csirke szuvlaki

Görögösen folytatjuk: egy kis sovány csirkehússal a nyárson.

Grillezz – ne égess!

Hozzávalók 4 főre:

1 kg csirkemell

2 gerezd fokhagyma

friss zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring)

1 citrom leve

olivaolaj

bors

A fűszereket sóval, olivaolajjal, fokhagymával összezúzzuk. A kockára vágott csirkemellet belehelyezzük a pácba, és így hagyjuk pár órára vagy akár egy napra is. A bepácolt csirkekockákat nyársra szúrjuk és meggrillezzük. Pitával és salátával tálaljuk.

Alufóliában sült pisztráng

A halakról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ha grillezésről van szó, pedig nagyon egészségesek.

Grillezz – ne égess!

Hozzávalók 4 főre:

4 db konyhakész pisztráng

4 db citrom (lehetőleg bio)

3 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

fél tk sáfrány

1 tk gyömbér

2 tk koriander

1 tk édespaprika

fél tk chili paprika

fél tk curry por

fél csokor korianderlevél

1 csokor perezselyem

4 evőkanál olivaolaj

Az egyik citrom levében áztatjuk a sáfrányt pár percig. A fokhagymát és egy fej durvára vágott hagymát összeaprítjuk a korianderlevéllel, a petrezselyemmel, a fűszerekkel, és a beáztatott sáfránnyal. Apránként adjunk hozzá az olívaolajat is, amíg pasztaállagú nem lesz a keverékünk. A pisztrángokat 3 cm-ként beirdaljuk mindkét oldalukon. Kívül és belül is megkenjük őket a pasztával, letakarjuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben. Közben a maradék citromokat megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A maradék hagymákat is felszeleteljük vastagabb szeletekre. A halak hasába és az egyik oldalon a vágásaikba citromkarikákat helyezünk. A maradék citromot és hagymát eloszlatjuk a megfelelő nagyságú fóliákon majd rájuk helyezzük a halakat és alaposan becsomagoljuk őket. Nagyjából 15 perc alatt megsütjük őket a grillen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek