Grillezz – ne égess!
A szabadban készült ételeknek van egy rendkívül sajátos bája. Talán a nyár miatt, talán azért, mert mindig kellemes összejövetelek kapcsolódnak hozzá? Nem tudom. De tény, hogy a szabadban sütni, főzni és enni élmény! Úgyhogy az idén se hagyjuk ki a grillezést! Legalább addig sem a lakást fűtjük a főzéssel.
Amellett, hogy a grillezés elbillent minket egy egészségesebb ételösszeállítás irányába - mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zöldséget, salátát készíteni - nem szabad elfeledkeznünk a láthatatlan veszélyekről, ami miatt a grillezés akár egészségtelen is lehet. A húsok és zöldségek sütése során ugyanis karcinogén anyagok keletkezhetnek, amik rákkeltő hatásúak. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük ezeket a káros melléktermékeket.
Tippek az egészséges grillezéshez
Válasszunk sovány húsokat!
Ha soványabb húsokat grillezünk, akkor elkerülhetjük a zsír csöpögését. A csöpögő zsír miatt ugyanis füst keletkezik, amiben rákkeltő anyagok vannak, és ezek rátapadnak a húsok felszínére, mi pedig jól bekebelezzük őket az étellel együtt. A sovány húsok tehát jók, viszont könnyen kiszáradnak - így nem árt őket sütés előtt alufóliába csomagolni. Tudta, hogy mindig az alufólia matt felének kell a tűz felé lennie!
Marináljunk!
A marinálás kicsit különbözik a pácolástól, lényege, hogy a bepácolt húsok rostjai kicsit sérüljenek, ezáltal a hús puhuljon, könnyebben kezelhető legyen. További előnye, hogy a mellé adott fűszerek így jobban átjárják a húst, ráadásul a karcinogén vegyületek akár 90 százalékkal is csökkenthetők ezáltal. Szükséges hozzá valamilyen sav, amely a szövetek roncsolását idézi elő, ez lehet ecet, alkohol vagy citromlé, továbbá valamilyen olaj és fűszerek.
Lassan a tűzzel!
Nagyon fontos, hogy megfelelően tartsuk karban a tüzet, és kerüljük a felcsapó lángot, mert az megégeti a húst. Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. Ha túl sokáig sütjük, azzal is rákkeltővé tesszük az ételt. Komótosan, alacsony hőfokon készítsük a húsokat és a grill zöldségeket is, mert így kevesebb káros vegyület keletkezik közben.
Ne szúrd!
A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé, és így kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük.
Körítsük sok salátával!
A nyár bővelkedik finom, friss zöldségekben, amiket a grillezett húsok mellé elkészíthetünk salátának. Vágjuk fel a kedvenc zöldségeinket, öntsünk őket nyakon valamilyen hidegen sajtolt olajjal, és már kész is a köret!
-----------------------------------------------------------------
Jó már a parázs a sütéshez?
Tartsa a tenyerét éppen a grill fölé. Ha...
• csak két másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),
• három másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz forró (kb. 350 fokos),
• négy másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos),
• öt másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).
-----------------------------------------------------------------
Marinált zöldségek
Ha pirítósra pakoljuk őket, akkor kiváló itáliai életérzéssel kezdünk neki a lakomának.
Hozzávalók 1 nagy adaghoz:
4 db kápia paprika
2 db közepes cukkini
0,5 kg gomba
1 fej fokhagyma
2 db nagy mozzarella
borecet
olivaolaj
friss zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring)
bors
só
A kápia paprikákkal kezdjük a grillezést, addig sütjük őket, míg meg nem pirulnak. A grillről levéve takarjuk le őket, és hagyjuk így kihűlni, ezáltal könnyedén meg tudjuk őket hámozni, majd kapjanak egy kis borecetet a nyakukba. A cukkinit vékony szeletekre vágva helyezzük a grillre, megpirítjuk, utána pedig megsózzuk, és egy kanál borecettel meglocsoljuk. A gombákat félbevágjuk, így grillezzük őket a fokhagymagerezdekkel együtt. A gombákat is locsoljuk meg az ecettel. A zöldségeket egy tálba rétegezzük, majd a tetejükre tépkedjük rá a mozzarellákat. Mehet rá a fokhagyma, a friss fűszerek, a bors, a só. Majd az egészet felöntjük olivaolajjal – ez tartósítja. Ez egy nagy adag lesz, sokáig eláll, így bármikor előkaphatjuk a hűtőből, lecsepegtetjük (akár le is itathatjuk az olajat róla) és már lehet is falatozni. (Később a megmaradt olivaolajat felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez vagy salátákhoz.)
Csirke szuvlaki
Görögösen folytatjuk: egy kis sovány csirkehússal a nyárson.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
friss zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring)
1 citrom leve
olivaolaj
só
bors
A fűszereket sóval, olivaolajjal, fokhagymával összezúzzuk. A kockára vágott csirkemellet belehelyezzük a pácba, és így hagyjuk pár órára vagy akár egy napra is. A bepácolt csirkekockákat nyársra szúrjuk és meggrillezzük. Pitával és salátával tálaljuk.
Alufóliában sült pisztráng
A halakról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ha grillezésről van szó, pedig nagyon egészségesek.
Hozzávalók 4 főre:
4 db konyhakész pisztráng
4 db citrom (lehetőleg bio)
3 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél tk sáfrány
1 tk gyömbér
2 tk koriander
1 tk édespaprika
fél tk chili paprika
fél tk curry por
fél csokor korianderlevél
1 csokor perezselyem
4 evőkanál olivaolaj
Az egyik citrom levében áztatjuk a sáfrányt pár percig. A fokhagymát és egy fej durvára vágott hagymát összeaprítjuk a korianderlevéllel, a petrezselyemmel, a fűszerekkel, és a beáztatott sáfránnyal. Apránként adjunk hozzá az olívaolajat is, amíg pasztaállagú nem lesz a keverékünk. A pisztrángokat 3 cm-ként beirdaljuk mindkét oldalukon. Kívül és belül is megkenjük őket a pasztával, letakarjuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben. Közben a maradék citromokat megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A maradék hagymákat is felszeleteljük vastagabb szeletekre. A halak hasába és az egyik oldalon a vágásaikba citromkarikákat helyezünk. A maradék citromot és hagymát eloszlatjuk a megfelelő nagyságú fóliákon majd rájuk helyezzük a halakat és alaposan becsomagoljuk őket. Nagyjából 15 perc alatt megsütjük őket a grillen.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

