Gombaszedés felelősen - Ne ártsunk az erdőknek!

Gombaszedés felelősen - Ne ártsunk az erdőknek!

A gombaszedés szabályainak áthágása nem csak az emberre veszélyes, felboríthatja az erdők ökoszisztémáját is - hívja fel a figyelmet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

2014.08.15

A közlemény szerint a kiadós esőzések után akár ezrek is megfordulhatnak egyszerre a Pilisben, vagy a Visegrádi- és a Budai-hegységben, ami nagy terhelés a környezetnek, különösen amikor a látogatók a jelzett turistautakról letérve gyűjtik a gombákat.
A társaság tapasztalatai szerint erdőjárás közben, főként a kirándulók, feldúlják a környezetet, kiforgatják, megnézik, majd visszadobják a gombákat, károsítva ezzel a gombaállományt.

Gombaszedés felelősen - Ne ártsunk az erdőknek!

A gombagyűjtők felelősek saját egészségükért is: még a bevizsgált, ehető gomba esetében is, ha túl nagy mennyiségben fogyasztják, vagy helytelenül tárolják, mérgezéshez hasonló tüneteket idézhet elő az erdei növény - figyelmeztet a közlemény.
A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy az erdőjárók zárt, műanyag zacskóba gyűjtik a gombákat, amelyek így megnyomódnak, felmelegednek és a bennük lévő fehérje gyorsabban lebomlik, megromlik - közölték.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek