Épp most veszti el a lányom a szüzességét...? Mit tegyek?

Épp most veszti el a lányom a szüzességét...? Mit tegyek?

Vakáció, fesztiválok, flörtök, szerelmek. Elképzelhető, hogy tinilányunk éppen ezen a nyáron készül elveszíteni a szüzességét… Vajon felkészült rá? Tehetünk érte valamit? Dr. Szőczei Beáta gyermeknőgyógyászt kérdeztük.

Elsőre talán megdöbbentő a statisztika: ma Magyarországon a lányok átlagosan 14 és fél éves korukban veszítik el a szüzességüket. Szakértőnk tapasztalata szerint többnyire különösebb megfontoltság nélkül, sokszor alkohol vagy kábítószer befolyása alatt, egy párkapcsolat nagyon korai szakaszában, vagy akár alkalmi partnerrel. És a fiúk? Sajnos ebben az életkorban nem jellemző a felelős hozzáállás.

Védekezés

Az lenne a jó, ha a lányok felkészülten kezdenék el a szexuális életet. Mit is jelent a felkészültség? Először is, sokat számít a hozzáállás. Az az ideális, ha a párt az érzelmek hajtják egymás karjaiba, ha a lány érzi, hogy szeretik őt, hogy biztonságban van. Az első szexuális együttlét nagyban befolyásolja azt, hogy később a nő örömét leli-e a szexben.

Épp most veszti el a lányom a szüzességét...? Mit tegyek?

Másodszor pedig: előre gondoskodni kell a fogamzásgátlásról. Az óvszer jó megoldás, hiszen a fogamzásgátló módszerek közül egyedüliként véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is. Ám ha egy fiatal lány a saját kezébe szeretné venni a sorsát, az a legbiztosabb, ha fogamzásgátló tablettát írat fel magának, amelyet a tervezett első együttlét előtt egy hónappal elkezd szedni. Mint dr. Szőczei Beáta mondja, jó lenne, ha legalább egy magyar gyógyszergyártó olcsóbban elérhetővé tenné a készítményét. Most átlagosan 2-4 ezer forintba kerül egy havi adag, és ezt – pláne, ha a szülei előtt titokban kell tartania – sok tinédzser nehezen tudja kigazdálkodni. Követendő példa lehet Anglia vagy Franciaország, ahol a fiatal lányok akár ingyen is hozzáférhetnek a tablettához.

Felelős tablettaszedés

Az ösztrogéntartalmú tabletta megbízhatóan szabályozza a menstruációs ciklust. Vízparti nyaralás esetén a tabletta szedésének módosításával azt is el lehet érni, hogy ne pont a vakáció alatt jöjjön meg. Fontos tudni, hogy ezek a gyógyszerek fokozzák a trombózisveszélyt. Mint dr. Szőczei Beáta mondja, egy egyszerű vizsgálattal – a szájüregi kaparékból vett minta elemzésével – megállapítható, hogy fennáll-e a Leiden-mutáció, azaz egy fokozott trombózishajlam. Ezt a háromezer forintba kerülő vizsgálatot érdemes elvégeztetni a tabletta felírása előtt.

Nőgyógyászati vizsgálatra egyébként szűz lányok esetében nincs szükség, majd csak akkor, amikor már rendszeres nemi életet élnek a fiatalok. Ekkor már érdemes évenként laborvizsgálat során ellenőrizni a májfunkciókat is: hiszen a fogamzásgátló a májban bomlik le. Rendszeres szexuális élet mellett javasolt évente egyszer rákszűrésen is részt venni! A HPV akár már 18-25 éves korban is képes hámelváltozásokat okozni.

Kockázatok

A nemi élet a szexuális úton terjedő betegségek kockázatával is jár. A doktornő a következő kórokozókat emeli ki.
HPV. A rosszindulatú méhszájelváltozások 99,7 százalékában kimutatható a humánpapillóma-vírus (HPV) a szervezetben. A vírus mintegy százhúsz típusa közül tizennyolc-tizenkilenc okoz nagy valószínűséggel rákot. (A leggyakoribb, magas rizikójú fajta a 16-os és a 18-as törzs.) A vírus bőrrel való érintkezés, leginkább szexuális aktus útján terjed. Férfiak is lehetnek vírushordozók, anélkül, hogy panaszaik lennének!

A vírus jelenlétére gyakran a hüvely és a méhnyak nyálkahártyájának jellegzetes elváltozása utal. A legbiztosabb jel a szeméremtest környékén kialakuló puha, bőrszínű szemölcs.

Épp most veszti el a lányom a szüzességét...? Mit tegyek?

Mit lehet tenni ellene? A mamák oltassák be kislányaikat! A négykomponensű HPV-vakcina 2006 decembere, a kétkomponensű pedig 2007 ősze óta Magyarországon is elérhető. Ezek védelmet nyújtanak a leggyakoribb HPV-típusok okozta méhnyak- és szeméremtestrák-megelőző állapot, a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök kialakulása ellen. Elsősorban 9 és 26 év közötti lányoknak és nőknek érdemes beoltatniuk magukat, lehetőleg a nemi élet megkezdése előtt. Az oltószert bárki felírathatja magának háziorvosánál vagy nőgyógyászánál. A védekezés három oltásból áll, amelyek beadása között nem telhet el több idő, mint fél év. Az oltási sorozat 18-30 ezer forintba kerül, de idén őssszel 80 ezer 12-13 éves kislány kap ingyenes oltást.

E. coli. Az E. coli baktérium éppúgy okozhat húgyhólyag-, mint hüvelygyulladást.  A fertőzések egyik oka a nem megfelelő higiénia. Sokan még mindig nem mosnak kezet WC-zés előtt és után, valamint nem tartják be azt az egyszerű szabályt, hogy székelés után a törlésnek elölről hátrafelé kell történnie, nehogy kórokozó jusson a hüvelybe vagy a húgycsőbe. Manapság divatossá vált az anális szex, ami szintén kedvez az E. coli terjedésének…

Streptococcus. A baktérium főleg felső légúti betegségeket okoz, és a kórokozó aztán innen juthat el a nemi szervekig.
Hepatitis B. A vírus szexuális úton, illetve vérrel és testváladékokkal terjed. Különösen a mediterrán országokra jellemző, hogy fertőzöttek a fiatalok. Érdemes beadatni a Hepatitis B elleni védőoltást, amely közel százszázalékos, életre szóló védettséget biztosít. Az oltási sor három oltásból áll.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek