Előzzük meg a fürdőbaleseteket! - Győrfi Pál tanácsai

Előzzük meg a fürdőbaleseteket! - Győrfi Pál tanácsai

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója segítségével összefoglaltuk, hogyan előzzük meg a nyári fürdőzéssel kapcsolatos tragédiákat.

A legtöbb strand biztonságos, többek között az úszómesternek mint szakképzett elsősegélynyújtónak köszönhetően. Veszélyes helyzetek inkább a fürdőzéstől tiltott területeken fordulnak elő. Mielőtt gyerekeink táborba indulnának, tájékozódjunk a környéken található vizekről. Magyarázzuk el nekik, melyik miért lehet veszélyes.

  • A bányató medre kiszámíthatatlan mélységű és állagú. Egy lépéssel arrébb akár több méter mély vízben is találhatjuk magunkat.
  • A folyók gyakran kiszámíthatatlan sodrással bírnak, egy örvény könnyedén magával vihet, vagy a mélybe ránthat bárkit.
  • A vízi sporteszközök – motorcsónak, jet-ski – mozgása is veszélyes lehet, ráadásul a vízben nehezebben lehet észrevenni a bajba jutott embert.
  • Mi magunk is felelősek vagyunk: felhevült testtel, ittasan, valamint a meder mélységének felmérése nélkül ne ugorjunk a vízbe!
  • Csak akkor igyekezzünk fuldokló mentésére, ha jó úszók vagyunk! Legyünk nagyon óvatosak: a fuldokló ember nem ura a mozdulatainak, bennünket is könnyedén magával ránthat.
  • A bajba jutott ember arcát már mentés közben, minél hamarabb emeljük ki a vízből, hogy levegőhöz juthasson. A vízből kimentett embert ugyanúgy kell ellátni, mint más rosszullét áldozatát. Ha eszméletlen, de lélegzik, alkalmazzunk stabil oldalfektetést. Ha nem lélegzik, a mentők kiérkezéséig folytassunk újraélesztést (30 mellkasnyomás – 2 légbefúvás ismétlése).
  • A kerti kismedencék is veszélyesek (például csúszósak) lehetnek: a pancsoló kisgyermekünket soha ne hagyjuk őrizetlenül!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek