Csodás klímaterápia

Napütés, sós víz és szél: ezek a faktorok teszik a tengerparti klímát olyan egyedülállóvá. Nemcsak a közérzetünkre, de a bőrünkre, körmeinkre, légutainkra, mozgásszervi problémáinkra is nagyszerű hatást gyakorolnak. Utánajártunk, mi is ennek az oka.

Az ajkaink sósak, a szél belekap a hajunkba, a hűvös vízpermet az arcunkba csap, miközben a napsütés melengeti a bőrünket. Ilyen a klíma a tengerparton. A szél, az UV-sugárzás, a só, a hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma alakítja, ezen faktorok összessége pedig hatással van a szervezetünkre is – míg egyeseknek kifejezetten jót tesz, másoknál allergiát is előidézhet.

Miért jó a sós víz?
A tengervíz egészségre gyakorolt jótékony hatását ásványianyag- és sótartalma adja. Az úszás-fürdés enyhítheti az ízületi problémákat, mozgásszervrendszeri fájdalmakat, hiszen a sós vízben könnyű mozogni-lebegni, ellazítani az izmainkat. Közben javul a vérkeringés, a szövetek oxigénfelvevő-képessége megnő.
A vízben vagy a parton töltött idő alatt a bőrre lerakódott só kifejti jótékony hatását, egy séta alatt akár 2 gramm is kicsapódik a testünkön, attól függően, melyik tengernél, óceánnál nyaralunk. Mindegyikben, illetve mindegyik mellett más és más sókoncentráció mérhető, a körbezárt tengereknél alacsonyabb, a nyílt tengereknél magasabb. A Földközi-tenger vize átlagosan 35 gramm sót tartalmaz literenként.
A bőrön pár nap alatt tapasztalható a sós víz gyulladáscsökkentő hatása, a tengerparton enyhülnek az ekcémás, allergiás bőrbetegségek, vagy a pikkelysömör tünetei, nem ritkán még a pubertás korban jelentkező pattanások is. A só beépül a bőr felsőbb rétegeibe (ozmózis), emiatt feszesebbé, rugalmasabbá, simábbá válik.  Emellett a nap UV-sugárzása elindít bizonyos folyamatokat a bőrben: immunrendszer-erősítő D-vitamin képződik, illetve megfelelően termelődik a kortizol nevű hormon, amely szintén a gyulladást gátolja.

Nem csak a bőrre
A parton tett reggeli vagy esti sétáknak szintén komoly egészségügyi hatásai vannak (nappal a nagy UV-sugárzás miatt nem érdemes nagy sétákat tenni). Ha közvetlenül a víz mellett gyalogolunk, akaratlanul is belélegezzük a sós vízpermetet, amely nem csak az orrba, garatra, de a tüdő hörgőcskéiig is eljut, és kifejti nyugtató, gyulladáscsökkentő hatását. A belélegzett sókristályok oldják a lerakódott váladékot, elősegítik a légzőjáratok öntisztulását. Ez főként a légúti allergiásoknak, krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek hozhat megkönnyebbülést. Minél távolabb megyünk a parttól, annál kisebb a sókoncentráció, ezért lehetőleg maradjunk a víz mellett. Az asztmás betegeknek érdemes nyaralás előtt kikérniük orvosuk tanácsát, mert a sóban gazdag levegő esetükben rohamokat provokálhat.

Utazzunk északra!
Ne feledkezzünk meg a hűvösebb éghajlaton fekvő tengerekről sem, hiszen pozitív hatásukat ezeknek is élvezhetjük, ha eljutunk oda. A hidegebb tengereknél elsősorban az erős szél teszi próbára a szervezetet, hogy ne hűljön ki, hőt kell termelnie, ezért tanácsos sokat sétálni a parton. A mozgástól nő az energiafelhasználás, hő termelődik – ha rendszeresen éri ilyen hatás, védekezőképessége erősödik, ellenállóbb lesz.

Csak kíméletesen!
A legfenyegetőbb veszély a tengerparton minden bizonnyal a napégés, amely hosszú távon extrém módon növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A tengerparton annyi napsugárzás éri el a földet, amennyi lehetséges, hiszen semmi sem állja útját, sem építmények, sem tereptárgyak, mit több, a vízről még vissza is verődnek a napsugarak. A kellemes fuvallat megtéveszti az embert, elviselhetőnek érzi a levegőt, miközben tűz a nap. Ezért bőrtípusnak megfelelően kell védekeznünk a parton, csak rövid ideig tartózkodjunk a napsugárzásban, inkább húzódjunk árnyékba, és védjük testünket megfelelő faktorszámú naptejjel, illetve lenge ruhával. Ne feledjük, egyes gyógyszerek vagy krémek miatt nem kívánt bőrreakció is kialakulhat.

Nyaralás vagy terápia?
A klímaterápia nem ismeretlen fogalom a gyógyászati turizmus számára sem. Akár hegyvidékre, akár tengerpartra, akár gyógyító levegőjű barlangokhoz, tavakhoz sokszor építenek wellness- és gyógyszállókat, ahol az éghajlat előnyös hatásait kihasználni kívánó turistákat várják. A tenger gyógyító erejét adja át a thalasso terápia (az elnevezés a görög thalassa (tenger) és therapia (gyógyítás) szavakból ered), amelyben tengervizet, tengeri algát, tengeri sót vagy tengeri iszapot alkalmaznak elősorban szépészeti eljárásokhoz. Az algafürdők, a tengervizes medencében végzett mozgásórák, a víz alatti masszázs, a tengeri sóval végzett peeling, alga- és iszappakolások nem csak a testnek, de a léleknek is jót tesznek.
A tenger áldásos hatásait már néhány nap ottlét alatt is tapasztalhatjuk, de hosszú távon, több hónapig is élvezhetjük, ha 3-4 hetet el tudunk tölteni a tenger mellett egyhuzamban. A hangsúly azonban a rendszerességen van, félévente egy hét a tengerparton nem csak testi előnyökkel jár, de szellemileg, lelkileg is kikapcsol, ami szintén nem elhanyagolható hatás. (Patika Tükör, augusztusi szám)

 

A Holt-tenger jótékony hatásai
A Holt-tenger az egyik legkülönlegesebb természeti csoda a Földön. Magas sótartalma lehetetlenné teszi, hogy élőlény élhessen benne, de a benne levő ásványi anyagok gyógyító ereje közismert. Jótékony hatása van az emberi szervezetre, aki megteheti és ellátogat Izrael és Jordánia határán levő tengerre, a víz felszínén lebegve, akár újságot is olvashat, és élvezheti a testi, lelki megújulást. 
A víz sókoncentrációja 8-10-szer magasabb, mint a többi tengeré, 26 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, iszapja is magába szívta ezeket az értékes elemeket, ezért a bőr ápolására, megújítására is alkalmas.   
Ásványi anyagok közül a legnagyobb arányban megtalálható a magnézium, amely segít az izmok működésében, hatással van az idegrendszerre, és lassítja a bőr öregedését. A kalcium felelős a vízháztartás egyensúlyának fenntartásában, a keringés zavartalan működésében, de a csontok, ízületek felépítésében is nagy szerepe van. A kálium az izom- és idegrendszer karbantartásához szükséges, ezenkívül a sav-bázis egyensúlyban és a sejtek energiaellátásában vállal szerepet. A nátrium az izom és idegek működésén túl a fehérje- és szénhidrát-anyagcserére gyakorol hatást, és segít a szervezet vízháztartásának megtartására.

A holt-tengeri só ajánlott:
- reuma és mozgásszervi betegségekre,
- bőrbetegségekre,
- magas vérnyomásra,
- szívelégtelenségre,
- immunerősítő hatásként.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek