Csípések, bőrpír kezelése

Csípések, bőrpír kezelése

A nyár beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. Ha tehetjük, elmegyünk kirándulni, kedvelt úti cél ilyenkor a vízpart, de az erdő is...

Azonban ilyenkor számolnunk kell bizonyos kellemetlenségekkel is, mint például a méhcsípés, szúnyogcsípés, bőrpírok, leégés. Mit tehetünk ilyenkor?

Méhcsípés

Talán az egyik legsúlyosabb következményekkel járó csípés a méh-, illetve darázscsípés. Ezek azért veszélyesek, mert sok ember allergiás ezen rovarok méreganyagaival szemben. A tünetek igen különbözőek lehetnek:

  • vörös gyűrűvel körülvett, elfehéredett bőrterület,
  • fájdalom,
  • duzzanat
  • méhcsípésnél gyakran, darázscsípésnél ritkábban a csípés közepén ottmaradt fullánk.

Következmény lehet: anafilaxiás sokk (súlyos, a vérkeringés összeomlásához vezető allergiás reakció, ritkán halál.

Csípések, bőrpír kezelése

Csípés esetén figyelni kell a reakciókat (sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, stb.), szükség esetén (több csípést kapott, vagy olyan helyen érte, mely a nyelv/torok duzzanatához vezethet) mentőket kell hívni.

Ha a fullánk a sebben van, el kell távolítani. Nem szabad összenyomni, mert ezzel a mérget még mélyebbre juttathatjuk a bőrben.

A méhcsípésnek savas mérge van, ilyenkor gyenge lúgot lehet alkalmazni, pl. szódabikarbóna pasztát, higított ammóniát, hogy a savas méreg semlegesíthető legyen.

A darázscsípésnek lúgos mérge van, ilyenkor gyenge savat, ecetet, citromlét lehet használni a semlegesítéshez. Gyógyszertárakban kaphatóak antihisztamint tartalmazó krémek, szerek. Patikákban és drogériákban is megvásárolhatók a körömvirág kivonatot tartalmazó készítmények, melyek szintén elősegítik a tünetek enyhítését.

Csípések, bőrpír kezelése

Megelőzésként kerüljük a virágágyásokat, méhkaptárakat, méhrajt, édeskés illatok használatát.

Napégés

Legyünk vízparton, mezőn vagy erdőben, bármikor előfordulhat, hogy bőrünk leég. Ebben az esetben én a nagyobb hangsúlyt a megelőzésre tenném. Ma már a különböző kozmetikai cégek napvédő tejei mellett számos olyan termék is van, mely felhasználja a gyógynövények jótékony hatását, legyen szó, megelőzésről vagy leégés utáni kezelésről.

Kiváló a paradicsomos napozó, mely minden bőrtípusra használható, szelektív fényvédő, hidratáló. Növényi hatóanyagai: paradicsom, szezámolaj, körömvirág, vadgesztenye, selyemkóró, sárgarépa, aloé arborescens, kövirózsa, levendulaolaj, kukoricacsíra-olaj.

A finom textúrájú krémekben levő számtalan vitamin, likopin, bioflavon és karotinoidok gyönyörűen barnítják a bőrt, miközben védenek a leégéstől. Gyerekek, napallergiások és fényérzékenyek is használhatják. A különösen érzékeny bőrűeknek és a gyerekeknek a 40-es faktorral rendelkező, erős védelmet biztosító krémet ajánlják, míg a már lebarnult bőrűek részére pedig a 20-as faktorral rendelkező, közepes védelmet biztosító napozót javasolják.

Mire érdemes figyelni?

Minél fehérebb a bőrünk, annál magasabb faktorszámú krémet használjunk. Vannak készítmények, melyek "vízállóak", vannak azonban olyanok is, melyeket fürdőzés után újra kell használni. Fontos tudni, hogy bármilyen magas faktorszámú a készítmény, nem nyújt egész napra védelmet, többször be kell kennünk magunkat, hogy valóban védelmet nyújtsanak. Emellett fontos betartani, hogy 11-15 óra között lehetőleg kerüljük a tűző napon való tartózkodást. Gyermekeknél vízparton érdemes egy fehér pólót magunknál tartani, és ha csemeténk mégis homokozni szeretne, feltétlenül adjuk rá, illetve védjük a fejét is. Vannak kifejezetten gyermekeknek való napozótejek is!

Ha mégis megtörténik a baj...

A legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhat, hogy mégis leég a bőrünk.

Az Aloe Vera tartalmú krémek nagyon sokat segíthetnek mind a fájdalom megszüntetésében, mint pedig az azonnali lehámlás elkerülésében. Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban különböző koncentrátumú krémeket lehet kapni, de magunk is elkeverhetjük az Aloe kicsavart levét valamilyen semleges testápolóban. Krémezzük be magunkat nagyon finoman, vékonyan, ne dörzsöljük a bőrbe. Naponta többször ismételjük meg, hogy bőr sose legyen száraz.

TIPP

Hatásos lehet még orbánfűolajjal kenegetni a leégett bőrfelületet:

Csípések, bőrpír kezelése

Tegyünk 150 g orbáncfüvet 4 napra 2,5 deci olívaolaj és kb 1,5 deci bor keverékébe. Alkalmanként kavargassuk, majd gőz fölött forraljuk fel. Forrás után kb 3 órán át lassú tüzön főzzük. A leszűrt főzetet sötét, hűvös helyen tároljuk. A leégett bőrfelület ecsetelésére kiváló.

Kapcsolódó írások