Allergiaellenes szerek a patikából I. rész

Allergiaellenes szerek a patikából I. rész

Az egészségügyi lapok állandó témája az allergia. A tájékoztatás, a megelőző kezelések ellenére nő az allergis megbetegedések száma, és sokan bizonytalanok és nem tudják, mi enyhítheti a panaszaikat. Hogy a választást megkönnyítsük, dr. Tóth Mária szakgyógyszerész tanácsát kértük.

Ma a bőség zavarával küszködünk, ha úgy döntünk, hogy önállóan választunk eszközt az allergia elleni küzdelemhez. Ráadásul a patikaszerek egy része szakorvosi vizsgálat, illetve vény nélkül is kapható. Éppen ezért érdemes patikában vásárolni, ahol a szakképzett gyógyszerész véleményét is kikérhetjük: személyre szabott tanácsai biztosan segítenek.

– Ha hozzánk fordul egy vásárló, először is néhány kérdéssel igyekszünk feltérképezni a panaszai típusát – mondja dr. Tóth Mária. – Megkérdezzük például, hogy milyen tünetei vannak, és melyik tünet zavarja  leginkább, hogy azt szüntethessük meg a leghamarabb. Arról is érdeklődünk, szed-e valamilyen egyéb gyógyszert. Elképzelhető ugyanis, hogy éppen a másik készítmény váltotta ki a tüneteit. Igyekszünk azt is kideríteni, biztos-e, hogy allergiás eredetű megfázásról van szó. Ha az orrfolyás nem vízszerű, ha az arcüregben fájdalmat is érez a beteg, ha a kór szaglásvesztéssel is jár, akkor inkább más betegségre gyanakodhatunk. Arra is rákérdezünk, szemtünetekre is panaszkodik-e a beteg, illetve mióta tartanak, milyen rendszerességgel fordulnak elő a kellemetlen szimptómák. Mindezek alapján a szakemberben egyre inkább körvonalazódik, hogy melyik szer lesz a megfelelő, és hogy szükséges-e szakorvoshoz irányítani a beteget.

Gyógyszer nélkül

Vegyük először azokat az eszközöket, amelyek nem gyógyszerek, mégis sokat segíthetnek az allergia elleni küzdelemben. Itt vannak például a sóoldatos öblítők. Ezek izotóniás vagy hipertóniás fajtája nedvesen tartja az orr nyálkahártyáját. A fúvófej speciálisan tervezett, akár gyerekek is alkalmazhatják.

Allergiaellenes szerek a patikából I. rész

Igen hasznosak lehetnek az inhaláló készülékek, különösen akkor, ha a tünetek már az alsó légutakat is érintik. Meg kell tanulnunk az inhalátor megfelelő használatát: mindig szájon át lélegezzük be a levegőt, és az orron keresztül fújjuk ki. Jó ötlet illóolajat csepegtetni a sóinhalátor szipkájára, hogy a légutakat tisztító hatást fokozzuk. Szakértőnk tippje a mentol, az eukaliptusz és a narancsolaj.

Orrspray vagy orrcsepp

Az allergia elleni küzdelemhez választhatunk olyan orrspray-t is, amely mikroszemcsés cellulózport tartalmaz. Az orrlyukakba spriccelés során a finom cellulózpor vékony filmréteget képez az orrnyálkahártyán, megakadályozva így az idegen, irritáló anyagok bejutását. Mint dr. Tóth Mária hangsúlyozza, ezek a termékek azért is nagyon jók, mert várandós és szoptatós kismamák, valamint gyerekek is alkalmazhatják.

Amennyiben szemtünetekkel is küszködünk, érdemes nedvesítő szemcseppeket, köznapi nevén műkönnyet használnunk. Ezek a termékek elektrolitokat tartalmazó oldatok, amelyek az allergéneket kimosva a szemünkből biztosítják a szemfelszín fiziológiás kondícióját.

A légzéskönnyítő orrtapaszok azon az elven működnek, hogy két hajlékony, rugóhoz hasonlító szál kissé széthúzza az orrot, így a beteg újra könnyebben jut levegőhöz.

Fényterápia

Szólnunk kell a fényterápiáról is. Ezt a módszert több területen is sikerrel használják, és az egyik változatát egyes kezelőcentrumokban szakorvosok is alkalmazzák allergia ellen, előre bejelentkezett pácienseiknél. De létezik ennek patikai változata is, amely 660 nanométer hullámhosszú, látható vörös fényt alkalmaz. A sejtek anyagcseréjét befolyásolva lassítja a pollenre adott immunreakciót. Kiválóan alkalmazható a háziporatka ellen is. A készülék elég drága, ám nagyon hosszú ideig használható.

Cikkünk következő részében az allergiaellenes gyógyszerekről olvashatnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek